Κώστας Αρβανίτης: «Η Ελλάδα φυλακή της Ευρώπης και με σφραγίδα των Βρυξελλών» (vid)

Κώστας Αρβανίτης, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, The Left, Ευρωκοινοβούλιο, Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο,

     Στα σημεία αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  / The Left με το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, παραθέτει ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ερμηνεύοντας την αρνητική θέση που πήρε το κόμμα του κατά την ψήφιση του Νέου Συμφώνου.


Τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left, μέλους της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του ΕΚ για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Για «μαύρη μέρα για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τους κατατρεγμένους αυτής της γης» έκανε λόγο ο Κώστας Αρβανίτης από το βήμα της Ολομέλειας του ΕΚ, στη συζήτηση για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και ειδικότερα για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, αναφερόμενος στην προδιαγεγραμμένη υπερψήφισή του.

O ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ/The Left, που ήταν σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Αριστεράς στον υποφάκελο του Συμφώνου σχετικά με την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, καταδίκασε τους πανηγυρισμούς των πολιτικών ομάδων που υπερψήφισαν το Σύμφωνο, μιλώντας για μια χαμένη ευκαιρία, θυσιασμένη στο βωμό της δεξιάς και ρατσιστικής ρητορικής της Ευρώπης-φρούριο.

Και αυτό γιατί παρά τις σκληρές και πολύχρονες διαπραγματεύσεις επί του περιεχομένου του Συμφώνου, οι σημαντικές νίκες που πέτυχαν τόσο ο Κώστας Αρβανίτης όσο και οι σκιώδεις εισηγητές της Αριστεράς για τους υπόλοιπους υποφακέλους του Συμφώνου αποδυναμώθηκαν, αναιρέθηκαν και επαναδιατυπώθηκαν από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήγοντας στη διαμόρφωση ενός Συμφώνου – εχθρού της Μετανάστευσης και του Ασύλου. Ειδικότερα, η υποχρεωτική μετεγκατάσταση έπαψε να αποτελεί τη μοναδική μορφή αλληλεγγύης σε στιγμές κρίσης. Πλέον τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέγουν να πληρώνουν, να «επιδοτούν» ουσιαστικά τις χώρες πρώτης υποδοχής, ώστε να κρατούν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Ο ευρωβουλευτής προειδοποίησε πως το Νέο Σύμφωνο επιτρέπει στα Κράτη Μέλη, αντί της πραγματικής, υποχρεωτικής αλληλεγγύης με τη μορφή της ισότιμης μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, να επιλέγουν τη χρηματική «αλληλεγγύη», κάτι που αναπόφευκτα θα ρίξει όλο το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου και θα τις μετατρέψει σε αποθήκες ψυχών, σε Ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο.

Το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης υπερψηφίστηκε με 322 ψήφους από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, με τις πλάτες ορισμένων ευρωβουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών και του Renew.

«Σήμερα η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χάθηκε, βυθίστηκε στον πάτο της Μεσογείου, μαζί με τις χιλιάδες ψυχές όσων αναζητούσαν την ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο» ήταν η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.Η ομιλία του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αυτή η ημέρα είναι μια μαύρη μέρα για εμάς, για την Ελλάδα, για τις χώρες υποδοχής, για τους κατατρεγμένους.

Αυτό το Σύμφωνο, που πολλοί πανηγυρίζετε – κι εμείς δουλέψαμε μαζί με εσάς, πάρα πολύ, για να είναι καλό, θετικό – νομίζω είναι μια χαμένη ευκαιρία.

Υπάρχει μέσα το θέμα των νόμιμων οδών μετανάστευσης που θέλαμε;

Υπάρχει υποχρεωτική μετεγκατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς αστερίσκους, ώστε να μη γίνονται οι χώρες υποδοχής, φυλακές της Ευρώπης;

Εκεί διαφωνούμε.

Και για το θέμα της prima facie, και των δικαιωμάτων, αλλά αυτό είναι το βασικό.

Τί θα πάμε να πούμε εμείς στον Έβρο;

Αυτό είναι το βασικό θέμα για μας, και αυτή είναι η ένστασή μας.

Γι’ αυτό η Αριστερά δεν θα το ψηφίσει.»
Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου