ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Η Αγκυρα «γκριζάρει» ξανά το Αιγαίο...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, Ελλάδα, Τουρκία, Αιγαίο, «Our Ocean Conference»,

     «Γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία στο Αιγαίο» βλέπει η τουρκική κυβέρνηση, πριν τον νέο γύρο της διαπραγμάτευσης στα Ελληνοτουρκικά με ευρωατλαντική ατζέντα


Την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου αμφισβητεί ανοιχτά η Τουρκία, επαναφέροντας τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», την ώρα που συνεχίζεται η πορεία προς επώδυνες, ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων - ενός στο Αιγαίο και του άλλου στο Ιόνιο - το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι «εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτήν τη φορά». Συνεχίζοντας «συνιστά» στην Ελλάδα «να μη χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Μάλιστα, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη βδομάδα, όπου λέγεται ότι στα Συμπεράσματά του θα συμπεριληφθεί παράγραφος σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, η Αγκυρα απευθύνει «προειδοποίηση» προς «τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

Ταυτόχρονα, στέλνοντας σήμα για συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση ή όποια άλλη φόρμουλα βρεθεί, το τουρκικό ΥΠΕΞ σπεύδει να «υπενθυμίσει» ότι το περιλάλητο «Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο».

«Γεωγραφικοί σχηματισμοί των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται»...

Σπεύδει δε η Τουρκία να επισημάνει εκ νέου ότι δεν θα δεχτεί «τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται» και επαναλαμβάνει ότι «τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της - αμερικανικής κοπής - διεθνούς διάσκεψης «Our Ocean Conference» που η κυβέρνηση φιλοξενεί στην Αθήνα στις 16 και 17 Απρίλη θα ανακοινωθεί ένα θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, το οποίο θα εκτείνεται από τη θαλάσσια περιοχή της Μήλου έως εκείνη της Νισύρου και θα περιλαμβάνει ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες, καθώς και τις θαλάσσιες περιοχές τους. Επίσης ότι η Αθήνα, μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε τις δυο βραχονησίδες στο «Δίκτυο NATURA 2000».

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ έσπευσε να απαντήσει προσπαθώντας - ανεπιτυχώς - να υποβαθμίσει το θέμα, με τον αστείο ισχυρισμό ότι η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕξ ...«πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα».

«Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων», πρόσθεσε, αποσιωπώντας το ΝΑΤΟικό υπόβαθρο των απαράδεκτων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, ενώ και η Αθήνα επικαλείται στην ανακοίνωσή της το «Διεθνές Δίκαιο» και ιδίως τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, κείμενα τα οποία ερμηνεύονται και εφαρμόζονται κατά το δοκούν στο παζάρι για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας στην εκάστοτε περιοχή, πάντα στο πλαίσιο ευρύτερων ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

«Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική», καταλήγει η ελληνική ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την Αγκυρα, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα «τρέχουν» συναντήσεις: Στις 22 Απρίλη θα γίνει στην Αθήνα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα σε στρατιωτικό επίπεδο), ενώ θα ακολουθήσει στις 26 Απρίλη στην Κωνσταντινούπολη ο επόμενος γύρος συζήτησης πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», την πλατφόρμα για ενίσχυση των διμερών μπίζνες που στρώνει έδαφος και για τον «πυρήνα» των επικίνδυνων διευθετήσεων. Προηγήθηκε στις 11 Μάρτη η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπ. Ακσαπάρ στο πλαίσιο του περιλάλητου «πολιτικού διαλόγου», ενώ τα Ελληνοτουρκικά θα είναι ανάμεσα στα θέματα που βλέπει σήμερα το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (συνεδριάζει στο ΥΠΕΞ).

Ολα προς τη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη - Ερντογάν, μάλλον μέσα Μάη, στην Τουρκία, ενώ δεν αποκλείεται άλλη μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο ενδιάμεσο, για να οριστικοποιήσουν την ημερήσια διάταξη της συνάντησης ή και να δουν το ενδεχόμενο για «νέα κεφάλαια» στον διμερή διάλογο. Επίκειται και συνάντηση των δύο ηγετών 9 με 11 Ιούλη στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ ο Ν. Δένδιας, μιλώντας χθες στο Φόρουμ των Δελφών, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ελληνικού Αιγαίου «όσο διατηρείται το casus belli από πλευράς Τουρκίας και η στρατιωτική απειλή». Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος δεν ανήκει «στη χορεία των αισιόδοξων από την αρχή».

Παρατήρησε άλλωστε ότι μπορεί μεν η Τουρκία να επέλεξε την αποχή από προκλήσεις στο πεδίο, ωστόσο διατήρησε αμείωτη την ένταση στις διακηρύξεις και διεκδικήσεις της «και τις αναβάθμισε μάλιστα», φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι η περιοχή στην οποία αναφέρεται η επίμαχη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ δεν αφορά το ανατολικό Αιγαίο, αλλά τη ζώνη γύρω από τις Κυκλάδες.

Παράλληλα έσπευσε να υποβαθμίσει τη σημασία των ΜΟΕ, δείχνοντας το ΥΠΕΞ ως επικεφαλής φορέα για το παζάρι.
πηγή: rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου