Δημ. Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πιο δυνατό ΚΚΕ

ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, «Βήμα της Κυριακής», Λάμπρος Σταυρόπουλος,

     Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο, Λάμπρο Σταυρόπουλο, την οποία και παραθέτουμε:


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι «εμείς καλούμε τον λαό να πάει στην κάλπη με το "βλέμμα" στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών, όταν θα εξακολουθούν να είναι εδώ όλα όσα τον βασανίζουν, όπως η τεράστια ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, οι άδικοι φόροι και η συμμετοχή της χώρας μας σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή. Κυρίως, όμως, θα είναι εδώ οι παράγοντες που διαμορφώνουν όλα τα παραπάνω, δηλαδή οι οδηγίες και οι αποφάσεις της ΕΕ, οι δεσμεύσεις για τα "ματωμένα" πλεονάσματα κλπ».

«Γι' αυτό», υπογραμμίζει, «πρέπει να "κοντύνει" αποφασιστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το περιβόητο 41%. Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί με την ψήφο σε κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ. Μπορεί να γίνει μόνο με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για να είναι την επόμενη μέρα πιο δυνατός ο λαός και οι αγώνες του, που αναδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη μόνη πραγματική αντιπολίτευση».

Ερωτηθείς γιατί το ΚΚΕ διεκδικεί την ψήφο των πολιτών με δεδομένη τις αντίθεσή του στις πολιτικές της ΕΕ και τη διαφωνία του με την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ, απάντησε ότι «μόνο έτσι μπορεί να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ, από κόμματα, δηλαδή, που σταθερά την αντιπαλεύουν και αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα της και όχι από δυνάμεις που με κάθε ευκαιρία την εξωραΐζουν, εφαρμόζουν τις πολιτικές της, ψηφίζουν στο ευρωκοινοβούλιο τις επικίνδυνες και αντιλαϊκές αποφάσεις της, όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή».

Σχετικά με το πως ερμηνεύει την δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις έναντι του ΠΑΣΟΚ είπε, «προφανώς βοηθάει η υπερπροβολή του κ. Κασσελάκη από τα συστημικά ΜΜΕ, αλλά και η επιλογή του κ. Μητσοτάκη, για τους δικούς του λόγους, να στήνει, σε αυτή τη φάση, αποπροσανατολιστικούς καυγάδες κυρίως μαζί του».

Ακολουθεί η συνέντευξη αναλυτικά 

  • Λ. Σταυρόπουλος: Παρότι μας χωρίζει μόλις ένας χρόνος από τις εθνικές εκλογές, οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική για τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες. Τι κρίνεται σε αυτή την μάχη;

 Δημήτρης Κοτσούμπας: «Εμείς καλούμε τον λαό να πάει στην κάλπη με το “βλέμμα” στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών, όταν θα εξακολουθούν να είναι εδώ όλα όσα τον βασανίζουν, όπως η τεράστια ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, οι άδικοι φόροι και βέβαια η συμμετοχή της χώρας μας σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή. Κυρίως, όμως, θα είναι εδώ οι παράγοντες που διαμορφώνουν όλα τα παραπάνω, δηλαδή οι οδηγίες και οι αποφάσεις της ΕΕ, οι δεσμεύσεις για τα “ματωμένα” πλεονάσματα κλπ.

Γι’ αυτό πρέπει να “κοντύνει” αποφασιστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το περιβόητο 41%. Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί με την ψήφο σε κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ, τα οποία θα “αναπληρώσουν” τις όποιες απώλειες της ΝΔ με την ουσιαστική στήριξη στην πολιτική της. Μπορεί να γίνει μόνο με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για να είναι την επόμενη μέρα πιο δυνατός ο λαός και οι αγώνες του, που αναδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη μόνη πραγματική αντιπολίτευση.»

  • Λ. Σταυρόπουλος: Με δεδομένη την αντίθεσή σας στις ευρωενωσιακές πολιτικές και την διαφωνία σας με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, γιατί διεκδικείτε την ψήφο των πολιτών;

 Δημήτρης Κοτσούμπας: «Μόνο έτσι μπορεί να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ, από κόμματα, δηλαδή, που σταθερά την αντιπαλεύουν και αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα της και όχι από δυνάμεις που με κάθε ευκαιρία την εξωραΐζουν, εφαρμόζουν τις πολιτικές της, ψηφίζουν στο ευρωκοινοβούλιο τις επικίνδυνες και αντιλαϊκές αποφάσεις της, όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή.»

  • Λ. Σταυρόπουλος: Έχετε μιλήσει για «εκφυλισμό» και για «κακόγουστο life style» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις μετρήσεις κατοχυρώνει την δεύτερη θέση έναντι του ΠαΣοΚ παρά τις διασπάσεις και τις περιπέτειες που πέρασε. Πώς το ερμηνεύετε;

 Δημήτρης Κοτσούμπας: «Προφανώς βοηθάει η υπερπροβολή του κ. Κασσελάκη από τα συστημικά ΜΜΕ, αλλά και η επιλογή του κ. Μητσοτάκη, για τους δικούς του λόγους, να στήνει, σε αυτή τη φάση, αποπροσανατολιστικούς καυγάδες κυρίως μαζί του.

Φυσικά είναι δικαιολογημένη η δυσπιστία του κόσμου προς το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που συγκυβερνούσε με τη ΝΔ και καθόταν στα ίδια κυβερνητικά έδρανα με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και άλλους.

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα ουσιαστικό ο λαός από την έκβαση του λεγόμενου “ντέρμπι” ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και τις “μεταμφιέσεις” ή διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.»

  • Λ. Σταυρόπουλος: Η πολυδιάσπαση της αριστερής ψήφου -ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας- πόσο ενδιαφέρει το ΚΚΕ;

 Δημήτρης Κοτσούμπας: «Αυτό περί “αριστερής ψήφου” σηκώνει πολλή συζήτηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κόψει πλέον κάθε επαφή με ό,τι θυμίζει αριστερά. Έχει φτάσει να αποκαλεί, δια του προέδρου του, το ΝΑΤΟ “ιερή αμυντική συμμαχία”, να λέει ότι το κεφάλαιο είναι “εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων”, πράγματα που ακούν οι αριστεροί άνθρωποι και ανατριχιάζουν.

Οι της Νέας Αριστεράς, εκτός από την καθόλου “αριστερή” πολιτική που υλοποίησαν ως υπουργοί της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν μέρος όλης της πορείας εκφυλισμού, που οδηγεί σε “Κασσελάκηδες”. Άρα δεν μπορούν να παριστάνουν τους άσπιλους και αμόλυντους. Τώρα για την Πλεύση Ελευθερίας, τι να σας πω; Μόνοι τους λένε στο προεκλογικό τους σποτάκι “ούτε δεξιά – ούτε αριστερά”...

Με δυο λόγια, αριστερή ψήφος στις 9 Ιούνη, είναι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ.»

  • Λ. Σταυρόπουλος: Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν; Σας φοβίζει η τακτική των «ήρεμων νερών» που ακολουθεί η κυβέρνηση με την γείτονα παρά τις προκλήσεις της Άγκυρας, όπως η πρόσφατη με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί;

 Δημήτρης Κοτσούμπας: «Είναι πέρα για πέρα παραπλανητικός ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, όταν λέει ότι δεν συζητά τα “δύσκολα” ζητήματα, δηλαδή αυτά που “ακουμπούν” την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, και αξιοποιεί τα δήθεν “ήρεμα νερά” για να προχωρά η “θετική ατζέντα”, δηλαδή οι μπίζνες ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών στην ενέργεια, τον τουρισμό κλπ.

Στην πραγματικότητα, είναι αυτές ακριβώς οι μπίζνες, μαζί φυσικά με τον “οδικό χάρτη” του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της νοτιοανατολικής του πτέρυγας, που θα “γράφουν” τα επόμενα κεφάλαια του πολιτικού διαλόγου, για να φτάσουμε τελικά σε ένα σημείο όπου οι διευθετήσεις και η “συνεκμετάλλευση” θα παρουσιαστούν στον λαό ως φυσικές και “αυτονόητες”. Και βέβαια, αυτή η πορεία καθόλου δεν αποκλείει μια νέα όξυνση, όπως δείχνουν και οι προκλήσεις που καθόλου δεν έχουν σταματήσει.»

  • Λ. Σταυρόπουλος: Μητσοτάκης και Ερντογάν διαφώνησαν ευθέως για την Χαμάς. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι τρομοκράτες, για τον Τούρκο πρόεδρο αντιστασιακοί. Για εσάς;

 Δημήτρης Κοτσούμπας: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουμε καμία ιδεολογική και πολιτική σχέση με τη Χαμάς και με τις μορφές πάλης που χρησιμοποιεί, άλλωστε πρόκειται για μια ισλαμιστική, αντικομμουνιστική οργάνωση. Δεν θα μπούμε, όμως, στη συζήτηση για μια έννοια που οι ίδιοι οι εμπνευστές της έχουν κάνει “λάστιχο”, χαρακτηρίζοντας “τρομοκράτη” όποιον δεν εξυπηρετεί -σε μια δεδομένη στιγμή- τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους, ενώ σε άλλη φάση μπορεί να συνεργάζονται και να συνομιλούν μαζί του.

Η υποκρισία περισσεύει εδώ και εν προκειμένω αποσκοπεί στην ενοχοποίηση συνολικά της αντίστασης του παλαιστινιακού λαού. Να σας πω μόνο ότι πρόσφατα το Κόμμα μας κατήγγειλε δημόσια τη δολοφονία μέλους του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καθώς πρωτοστατούσε με άλλους συντρόφους του στην απόκρουση των ισραηλινών εισβολέων στη Γάζα.»

  • Λ. Σταυρόπουλος: Οι δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, εσωτερικές και διεθνείς. Τι πιστεύετε ότι σηματοδοτούν και πόσο μπορούν να μας ανησυχούν;

 Δημήτρης Κοτσούμπας: «Οι προκλητικές αυτές δηλώσεις είναι η απόδειξη για αυτά που έλεγε το ΚΚΕ από το 2018, τότε που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούσαν να χωρίσουν τον λαό σε “προοδευτικούς” και “μακεδονομάχους” με βάση το όνομα της γειτονικής χώρας, για να μένει στο απυρόβλητο η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, που ήταν η ουσία της “συμφωνίας των Πρεσπών” και ο λόγος που επισπεύσθηκε.

Ούτε η ΝΔ δικαιούται να εμφανίζεται ως δικαιωμένη, γιατί ποτέ δεν αμφισβήτησε τον ΝΑΤΟϊκό πυρήνα της συμφωνίας, παρά μόνο ψάρευε στα “θολά νερά” του εθνικισμού, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζε ότι με τη συμφωνία θα αντιμετωπιστούν οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί στην περιοχή, όταν το ίδιο το ΝΑΤΟ είναι ο βασικός παράγοντας που τους τροφοδοτεί.»

  • Λ. Σταυρόπουλος: Βρεθήκατε πρόσφατα στις ΗΠΑ και στο Κολούμπια όπου εκδηλώνονται πρωτοφανείς αντιδράσεις για την συνεχιζόμενη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατά των Παλαιστινίων. Πώς εξηγείτε το φαινόμενο αυτό;

 Δημήτρης Κοτσούμπας: «Όταν όλος ο πλανήτης βλέπει επί 7 μήνες στους δέκτες του τις απάνθρωπες εικόνες μιας πραγματικής γενοκτονίας, λογικό είναι να υπάρχει ξεσηκωμός και στις ΗΠΑ, και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, όπου έγινε αντίστοιχη μεγάλη φοιτητική κινητοποίηση, στην οποία επίσης βρέθηκα.

Εμείς, μάλιστα, πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, που έχει περάσει τα πάνδεινα εδώ και 76 χρόνια, πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου και στις ευρωεκλογές, και αποτελεί έναν ακόμα λόγο να καταδικαστεί η πολεμοκάπηλη ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ που στηρίζει απροκάλυπτα το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τα άλλα κόμματα που του δίνουν “άλλοθι” και έχουν συνυπογράψει την πολύμορφη αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ. Να ενισχυθεί ο σταθερός συμπαραστάτης του παλαιστινιακού λαού στην Ελλάδα, το ΚΚΕ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου