Πούτιν και Σι συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού για τη νέα εποχή

Κίνα, Ρωσίια, Βλαντιμίρ Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ,

     Η εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας «δεν στρέφεται εναντίον κανενός», είπε ο Πούτιν σε μια αναφορά στη Δύση. «Στοχεύει σε ένα πράγμα: τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την ανάπτυξη των χωρών μας και τη βελτίωση της ευημερίας του λαού της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη στην Κίνα την Παρασκευή, δίνοντας έμφαση στους αναπτυσσόμενους στρατηγικούς δεσμούς των χωρών καθώς και στη δική του προσωπική σχέση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, καθώς προσπαθούσαν να παρουσιάσουν μια εναλλακτική στην παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν εξήρε την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου κατά την περιοδεία του σε έκθεση Κίνας-Ρωσίας στη βορειοανατολική πόλη Χαρμπίν. Γνώρισε φοιτητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Χαρμπίν, το οποίο λέγεται ότι συνεργάζεται στενά με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Το Χαρμπίν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χεϊλονγκτζιάνγκ της Κίνας, κάποτε ήταν το σπίτι πολλών Ρώσων ομογενών και διατηρεί μέρος αυτής της ιστορίας στην αρχιτεκτονική του, όπως ο κεντρικός καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας, μια πρώην ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Υπογραμμίζοντας την προσωπική φύση της σχέσης, ο Πούτιν είπε ότι το ινστιτούτο Χαρμπίν και το πανεπιστήμιό του, το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, θα ανοίξουν ένα κοινό σχολείο για 1.500 μαθητές. «Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ναυαρχίδα της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας στην επιστήμη και την εκπαίδευση», είπε. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Σι και επαίνεσε τις συνομιλίες τους ως «ουσιαστικές», λέγοντας ότι πέρασε «σχεδόν μια ολόκληρη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ» με τον Κινέζο ηγέτη και άλλους αξιωματούχους στο Πεκίνο την προηγούμενη μέρα.

Η εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας «δεν στρέφεται εναντίον κανενός», είπε ο Πούτιν σε μια συγκαλυμμένη αναφορά στη Δύση. «Στοχεύει σε ένα πράγμα: τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την ανάπτυξη των χωρών μας και τη βελτίωση της ευημερίας του λαού της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ωστόσο, εξακολουθούσε να επικρίνει τις ΗΠΑ και άλλους που αντιτίθενται στη σχέση Μόσχας-Πεκίνου, λέγοντας ότι ένας «αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος... διαμορφώνεται τώρα μπροστά στα μάτια μας».

«Και είναι σημαντικό όσοι προσπαθούν να διατηρήσουν το μονοπώλιό τους στη λήψη αποφάσεων στον κόσμο για όλα τα θέματα... να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διασφαλίσουν ότι αυτή η διαδικασία θα εξελιχθεί φυσικά», είπε.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν μιλήσει συχνά για τον «αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο» ως απάντηση σε αυτό που θεωρούν ως ηγεμονία των ΗΠΑ .

Ο Τζόζεφ Τορίτζιαν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Χούβερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, είπε ότι το μήνυμα που έστειλαν η Κίνα και η Ρωσία ήταν σαφές: «Αυτή τη στιγμή, υπενθυμίζουν στη Δύση ότι μπορούν να είναι προκλητικοί όταν το θέλουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πούτιν σε συνέντευξή του στο Associated Press, λέγοντας ότι οι δυτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία ως μέρος της αποστολής μηνύματος ότι οι δημοκρατίες θα υπερασπίζονται η μία την άλλη. «Εάν η Ουκρανία ηττηθεί στο τέλος, νομίζω ότι η Κίνα θα εμπνευστεί και μπορεί να κάνει ακόμη πιο φιλόδοξα βήματα για να επεκτείνει τη δύναμή της στον Ινδο-Ειρηνικό, και θα είναι καταστροφικό για τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Wu.

Ο Πούτιν ξεκίνησε την πέμπτη του θητεία στην εξουσία και ο Σι ξεκίνησε την τρίτη του πέρυσι. Το ταξίδι του Ρώσου ηγέτη «είναι ένα παράδειγμα των δύο μεγάλων χωρών που υποστηρίζουν η μία την άλλη, συνεργάζονται μεταξύ τους, υποστηρίζουν η μία τον επεκτατισμό της άλλης», πρόσθεσε ο Γου.

Η Ρωσία έχει απομονωθεί παγκοσμίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Η Κίνα έχει μια τεταμένη σχέση με τις ΗΠΑ, οι οποίες την έχουν χαρακτηρίσει ανταγωνιστή, και αντιμετωπίζει πίεση για να συνεχίσει να προμηθεύει βασικά εξαρτήματα στη Ρωσία που απαιτούνται για την παραγωγή όπλων.

Ο Πούτιν ξεκίνησε την ημέρα καταθέτοντας λουλούδια σε ένα μνημείο του Χαρμπίν στους πεσόντες Σοβιετικούς στρατιώτες που είχαν πολεμήσει για την Κίνα εναντίον των Ιαπώνων κατά τη διάρκεια του δεύτερου σινο-ιαπωνικού πολέμου, όταν η Ιαπωνία κατέλαβε τμήματα της Κίνας. Στην εμπορική έκθεση στο Χαρμπίν, ο Πούτιν τόνισε τη σημασία της συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας για την από κοινού ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

«Βασιζόμενοι στις παραδόσεις φιλίας και συνεργασίας, μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με σιγουριά», είπε. «Η ρωσο-κινεζική συνεργασία βοηθά την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας, διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια, βοηθά στην ανάπτυξη της παραγωγής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε την Πέμπτη περιέγραψε την κοσμοθεωρία τους και εξέτασε την κριτική των στρατιωτικών συμμαχιών των ΗΠΑ στην Ασία και τον Ειρηνικό. Η συνάντηση ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση της φιλικής σχέσης «χωρίς όρια» που υπέγραψαν η Κίνα και η Ρωσία το 2022, λίγο πριν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία. Οι συζητήσεις για τον τερματισμό των μαχών εμφανίστηκαν συχνά στις δηλώσεις της Πέμπτης, αν και η Ρωσία μόλις άνοιξε ένα νέο μέτωπο εξαπολύοντας επιθέσεις στη βορειοανατολική συνοριακή περιοχή της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο για την Ουκρανία, η οποία είχε αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στην απόκτηση όπλων από τις ΗΠΑ. Η Κίνα πρόσφερε ένα ευρύ σχέδιο για την ειρήνη πέρυσι το οποίο απορρίφθηκε τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Δύση επειδή απέτυχε να ζητήσει από τη Ρωσία να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας. Από την εισβολή και τις επακόλουθες δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα, η Ρωσία εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν την Κίνα να επηρεάσει τη Ρωσία για να τερματίσει την εισβολή της, χωρίς αποτέλεσμα. Οι ειδικοί λένε ότι η σχέση Μόσχας-Πεκίνου προσφέρει στρατηγικά οφέλη, ιδιαίτερα όταν και οι δύο έχουν εντάσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Ακόμη και αν η Κίνα συμβιβαστεί σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της υποστήριξης προς τη Ρωσία, είναι απίθανο οι ΗΠΑ ή η Δύση να αλλάξουν δραστικά τη στάση τους απέναντι στην Κίνα ως ανταγωνιστή», δήλωσε ο Hoo Tiang Boon, ο οποίος ερευνά την κινεζική εξωτερική πολιτική στη Σιγκαπούρη. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang. «Βλέπουν πολύ λίγα κίνητρα για συμβιβασμό».

Ο Σι και ο Πούτιν έχουν μια μακροχρόνια συμφωνία να επισκέπτονται ο ένας τις χώρες του άλλου μία φορά το χρόνο, και ο Σι έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο πέρυσι.
πηγή: Διεθνή ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου