ΝΑΤΟ: Γεμάτη προκλήσεις και «πονοκεφάλους» η ατζέντα της συνόδου κορυφής

NATO, σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον, Γενς Στόλτενμπεργκ, Λόιντ Όστιν, Ουκρανία, Ρωσία, Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ,

     Το ΝΑΤΟ σήμερα Τρίτη, 09 Ιουλίου, ξεκινά την σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον με την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία στην κορυφή της ατζέντας...


Ουκρανία, Κίνα, Γάζα, αλλά και οι αμερικανικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

75 χρόνια από την ίδρυσή του το ΝΑΤΟ είναι πολυμελέστερο από ποτέ, όμως πλέον βρίσκεται αντιμέτωπο με προκλήσεις εν δυνάμει υπαρξιακές τόσο από εκτός όσο και από εντός της Συμμαχίας.


Υποδεχόμενος τον απερχόμενο γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουάσινγκτον για την επετειακή σύνοδο κορυφής, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συμφώνησε μαζί του πως η σημειωθείσα προοδος πρέπει να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το ανηφορικό περιβάλλον.

«Στην Ουκρανία η Ρωσία συνεχίζει τον βάρβαρο πόλεμό της. Μόνο σήμερα είδαμε φρικτές πυραυλικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών πόλεων, οι οποίες σκότωσαν αθώους πολίτες, περιλαμβανομένων και παιδιών. Καταδικάζω αυτές τις φρικιαστικές επιθέσεις. Στην σύνοδο κορυφής θα αποφασίσουμε να ενισχύσουμε περατέρω την στήριξή μας προς την Ουκρανία», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μας φθείρει. Πρέπει να κάτσει κάτω και να αποδεχθεί μια λύση, όπου η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος».

Πονοκέφαλος για το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η όλο και πιο επιθετική Κίνα και η σύρραξη στη Γάζα, καθώς και τα ερωτηματικά για την αφοσίωση σημαντικών κρατών μελών στην υπεράσπιση των συμμάχων τους.

Πηγή ερωτηματικών είναι επιπλέον η ικανότητα του Τζο Μπάιντεν να ηγηθεί του ισχυρότερου κράτους-μέλους, επικρατώντας τον Νοέμβριο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συχνά διερωτάται για την χρησιμότητα του ΝΑΤΟ.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου