Γάλλοι αγρότες ρίχνουν σανό, ελαστικά και κοπριά στη Ντιζόν διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Αγρότες, συμφωνία ΕΕ-Mercosur,

    Οι Γάλλοι αγρότες βγήκαν στους δρόμους της Ντιζόν για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία.ΕΕ-Mercosur η οποία προβλέπει την κατάργηση πάνω από το 90% των δασμών  μεταξύ της ΕΕ και του μπλοκ της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη)...


Γάλλοι αγρότες έριξαν τόνους σανού, ελαστικών και κοπριάς στη Ντιζόν για να διαμαρτυρηθούν για την πρόσφατη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Mercosur και για να καθυστερήσουν για άλλη μια φορά την κρατική βοήθεια, ανέφερε την Πέμπτη το France Bleu.

Αρκετές εκατοντάδες αγρότες βγήκαν στους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης της γαλλικής περιφέρειας της Βουργουνδίας για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία. Έφτασαν στο κέντρο της πόλης με 70 τρακτέρ, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα των συνδικάτων FNSEA και Jeunes Agriculteurs.

Οι αγρότες είναι βέβαιοι ότι η συμφωνία με τη Mercosur, η οποία προβλέπει την κατάργηση πάνω από το 90% των δασμών μεταξύ της ΕΕ και του μπλοκ της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη), θα σήμαινε ότι οι προτιμήσεις θα πήγαιναν στα προϊόντα της Νότιας Αμερικής. Ισχυρίζονται επίσης ότι η πρόσφατη ψήφος δυσπιστίας και η παραίτηση της γαλλικής κυβέρνησης καθυστέρησε αρκετούς μήνες τα υποσχεθέντα μέτρα βοήθειας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπέγραψε πολιτική συμφωνία με το εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής, Mercosur στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης Μοντεβιδέο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο με περισσότερους από 700 εκατομμύρια καταναλωτές της ΕΕ και της Νότιας Αμερικής, παρά τις διαμαρτυρίες. από ορισμένες χώρες της ΕΕ με επικεφαλής τη Γαλλία.



Τον Οκτώβριο, οι αγρότες επανέλαβαν τις διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία. Τον Νοέμβριο, τα κορυφαία συνδικάτα FNSEA και Jeunes Agriculteurs κάλεσαν σε διαμαρτυρίες ενάντια στην αδράνεια της κυβέρνησης και μια εμπορική συμφωνία με το εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής MERCOSUR. Καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταργήσει το προτεινόμενο εμπορικό σύμφωνο, να χαλαρώσει τους κανονισμούς και να επιστρέψει τις καθυστερημένες επιδοτήσεις.

Οι αγρότες οργάνωσαν πολλές πανεθνικές διαδηλώσεις στη Γαλλία στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024, αποκλείοντας αυτοκινητόδρομους και πετώντας κοπριά μπροστά από κυβερνητικά κτίρια για να διαμαρτυρηθούν για τις γεωργικές πολιτικές που, όπως λένε, τις καθιστούν μη ανταγωνιστικές. Συγκεκριμένα, οι αγρότες αντιτάχθηκαν στις εισαγωγές φθηνών αγροτικών προϊόντων, κυρίως από την Ουκρανία, στους περιορισμούς στη χρήση του νερού για άρδευση, στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και στα αυστηρά μέτρα προστασίας του κλίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr