Βρυξέλλες: Στους δρόμους οι αγρότες κατά της συμφωνίας "Mercosur"

Συμφωνία EE-Mercosur, Ευρωπαίοι αγρότες, ECVC, FUGEA, euronews,

     Οι Ευρωπαίοι αγρότες βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών για να διαδηλώσουν κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur, μετά από κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτών... 


Η συμφωνία "Mercosur" θα μπορούσε να λάβει το πράσινο φως την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία. Αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί τις κινηροποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών για να διαδηλώσουν κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur, μετά από κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτών Coordination Européenne de la Via Campesina - ECVC - και της Ένωσης Αγροτών - FUGEA.





Η συμφωνία αυτή, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων από το 1999 και υπεγράφη το 2019, μεταξύ της ΕΕ και πέντε χωρών της Λατινικής Αμερικής - της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Παραγουάης, της Ουρουγουάης και, πιο πρόσφατα, της Βολιβίας, αν και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, θα μπορούσε να πάρει το πράσινο φως την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Νοεμβρίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η υιοθέτησή της θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό για την ευρωπαϊκή γεωργία.

"Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur είναι πολύ δυσμενής για την Ευρώπη. Μπορεί να είναι καλή για την πώληση αυτοκινήτων, αλλά θα είναι πολύ κακή για τη γεωργία", δήλωσε στο Euronews ο Pierre Maison, μέλος του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Via Campesina (ECVC). Θα σκοτώσει και πάλι τους μικρούς παραγωγούς, γιατί θα ρίξει τις τιμές και επιπλέον θα εισάγουμε μοσχαρίσιο κρέας, για παράδειγμα, που παράγουμε στην πατρίδα μας".

Ο γαλακτοπαραγωγός από το Haute-Savoie (Γαλλία), η φάρμα του οποίου χτυπήθηκε φέτος από τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων, φοβάται ότι η συμφωνία θα επιφέρει μοιραίο πλήγμα σε πολλούς παραγωγούς που ήδη αγωνίζονται.

"Είχαμε μια αρκετά δύσκολη χρονιά στην Ευρώπη. Είχαμε πολλές ιδιοτροπίες του καιρού και ασθένειες που επηρέασαν τα ζώα και το ζωικό κεφάλαιο", υπενθυμίζει.

Οι αντίπαλοι της συμφωνίας φοβούνται επίσης κοινωνικές, υγειονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, όπως η αύξηση της αποψίλωσης των δασών για την κτηνοτροφία.

Η Manon Aubry, γαλλίδα ευρωβουλευτής της La Gauche (GUE/NGL), καταγγέλλει μια "υγειονομική τρέλα": "Το 30% των φυτοφαρμάκων που έχουν εγκριθεί στις χώρες της Mercosur είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και όμως θα εξακολουθήσουν να εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά", προειδοποιεί η ευρωβουλευτής.

Καταγγέλλει επίσης "κλιματική τρέλα": "Γιατί να πάμε στην άλλη άκρη του κόσμου για να βρούμε αυτό που ξέρουμε και μπορούμε να παράγουμε εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ο Benoît Cassart, Βέλγος ευρωβουλευτής (Renew Europe), ζητά επίσης τη δημιουργία "κατοπτρικών ρητρών": "Αν τώρα επιβάλλουμε την εξαφάνιση μεγάλου αριθμού φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ευρώπη προκειμένου να βελτιώσουμε τη βιοποικιλότητα, δεν θα πρέπει να πάμε και να σκοτώσουμε τη βιοποικιλότητα στην άλλη άκρη του κόσμου αυξάνοντας την αποψίλωση των δασών", πιστεύει.

Μια αγορά 720 εκατομμυρίων καταναλωτών

Στόχος της συμφωνίας είναι η εντατικοποίηση του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και των οικονομιών της Νότιας Αμερικής με τη σταδιακή εξάλειψη των εμπορικών φραγμών και των τελωνειακών δασμών και την τυποποίηση των κανόνων και των κανονισμών. Ένα δώρο του Θεού για τους υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου.

"Θα ανοίγαμε τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, με περισσότερους από 700 εκατομμύρια ανθρώπους, στην οποία οι εταιρείες μας, ακόμη και οι αγρότες και οι πάροχοι υπηρεσιών μας, θα είχαν ευκαιρίες", υποστηρίζει ο Javier Moreno Sánchez, ισπανός ευρωβουλευτής (S&D).

"Δεδομένης της τρέχουσας γεωπολιτικής συγκυρίας, με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, τους Κινέζους που θέλουν όλες τις αγορές και τις αμερικανικές εκλογές που μόλις έγιναν, πρέπει να σκεφτούμε να διαφοροποιήσουμε λίγο τους εταίρους μας", προσθέτει.

Τα κράτη μέλη βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και 25 χρόνια. Ενώ η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία κάνουν εκστρατεία υπέρ, η Γαλλία, η Πολωνία και η Αυστρία αντιτίθενται μετωπικά.

Μένει λοιπόν να δούμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει το πράσινο φως για τη συμφωνία αυτή, παρά την κατηγορηματική αντίθεση ορισμένων κρατών μελών, και με τον κίνδυνο να προκληθούν κιντοποιήσεις από τον αγροτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr