Ρωγμές στην κυβέρνηση | Σαμαράς: «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε»

«Γνωρίζω πολύ καλά τι διακυβεύεται σήμερα. Έχουμε ήδη και στα εργασιακά και σε άλλα, αλλάξει πολλές από τις αρχικές απαιτήσεις της τρόικας. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται... Το μόνο μου κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της, είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί εάν δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε. Το μόνο που ζητάω είναι εθνική ενότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγη ώρα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

 ΟΧΙ από Κουβέλη στα "εργασιακά"
 
 Η δήλωση αυτή του Αντώνη Σαμαρά είναι απάντηση στις αιχμιρές δηλώσειςτου Φώτη Κουβέλη ο οποίος είναι αντίθετος σε όσα επιμένει η τρόικα για τα εργασιακά δήλωσε ο προεδρος της ΔΗΜΑΡ που τόνισε οτι δεν πρόκειται να τα δεχθεί και να τα ψηφίσει. «Η επιλογη της τρόικας είναι η επιλογή να ισοπεδωθούν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις μεταβολές που επιμένει η τρόικα να θέλει αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα», σημείωσε προσθέτοντας οτι «αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη άποψή μου». Ο  πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε οτι «δεν έχουν καμία σχέση με αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος της χωρας», και «αν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της τροικα, θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία, θα επιβαρυνθεί η τεράστια ύφεση.» Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε οτι «διεκδικώ να μη γίνουν αποδεκτές οι απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας.»
Σε ότι αφορά τα άλλα μέτρα η συζήτηση συνεχίζεται, αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δίνοντας έτσι την εικόνα οτι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των μέτρων.

Στουρνάρας: «Ας κάνει ο Κουβέλης ό,τι νομίζει»

Την εκτίμηση ότι «το πακέτο μέτρων έχει ουσιαστικά κλείσει» διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη Βουλή, όπου η έγινε η σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Σε λίγο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα προκειμένου να γίνει προετοιμασία για το Euroworking Group της Πέμπτης και της Παρασκευής.

«Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου» υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται για τα εργασιακά ζητήματα με στόχο τη βελτίωση των όρων. Η τρόικα έχει κάνει ορισμένες παραχωρήσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως μετέδωσε το Mega, o κ. Στουρνάρας συμπλήρωσε ότι ο ίδιος «έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει» και σκοπεύει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, λέγοντας πως «από κει και πέρα ο κ. Κουβέλης ας κάνει και αυτός ό,τι νομίζει».