Εγκρίθηκε μετά από μήνες το στρατιωτικό πακέτο των 61 δισ. δολαρίων των ΗΠΑ

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΙΣΠΡΑΗΛ, ΤΑΪΒΑΝ, Εξοπλισμοί,

Αυξάνεται η «πυρηνική απειλή» λόγω της «δυτικής» στήριξης στο Κίεβο, εκτιμά η Μόσχα

Συστήματα Patriot

     Η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται υπό έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ζήτησε περισσότερη βοήθεια στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ χτες Δευτέρα...


Με φόντο την έγκριση του νέου στρατιωτικού πακέτου - μαμούθ στην Ουάσιγκτον, που προβλέπει μεταξύ άλλων δεκάδες δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη, επανέρχονται οι εκατέρωθεν πυρηνικές απειλές και κλιμακώνεται παραπέρα η ένταση μεταξύ των δύο στρατοπέδων που συγκρούονται στην Ουκρανία, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας.

Μετά από μήνες που το μπλόκαραν οι Ρεπουμπλικάνοι, το Σάββατο η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ του νέου πακέτου στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο, ύψους σχεδόν 61 δισ. δολαρίων. Το πακέτο πλέον πηγαίνει στη Γερουσία, όπου αναμένεται να εγκριθεί και ακολούθως να υπογραφεί από τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Από το πακέτο για την Ουκρανία, περίπου 48 δισ. δολάρια θα πάνε στο Πεντάγωνο για τη χρηματοδότηση του στρατιωτικού εξοπλισμού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, την αναπλήρωση όπλων και την πληρωμή για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, 23,2 δισ. δολάρια προβλέπεται να διατεθούν για την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων και εξοπλισμού της Ουκρανίας, ενώ 13,8 δισ. δολάρια προβλέπονται για το Πεντάγωνο για την αγορά νέων όπλων. Τέλος, 11,3 δισ. δολάρια θα χρηματοδοτήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης στο Πεντάγωνο να στείλει στο Κίεβο όπλα αξίας έως και 7,8 δισ. δολαρίων από τα υπάρχοντα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα, τα οποία στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από την πρόσθετη χρηματοδότηση που περιλαμβάνεται στο πακέτο.

Το Πεντάγωνο θα μεταφέρει πυρομαχικά, βλήματα πυροβολικού και μέσα αεράμυνας στο Κίεβο μέσα σε μία ή δύο βδομάδες αφότου το Κογκρέσο εγκρίνει τη βοήθεια, ενδεχομένως σήμερα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η Ρωσία σημειώνει κέρδη, καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει ελλείψεις πυρομαχικών: «Βλέπουμε ήδη τα πράγματα στο πεδίο της μάχης να αρχίζουν να αλλάζουν σταδιακά προς όφελος της Ρωσίας. Τους βλέπουμε να έχουν σταδιακά κέρδη. Βλέπουμε τους Ουκρανούς να αμφισβητούνται και να δυσκολεύονται να κρατήσουν τις γραμμές τους».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Ντ. Σμιγκάλ, «περίπου 50 δισ. δολάρια του πακέτου θα δαπανηθούν για την άμυνα της Ουκρανίας», κυρίως για αντιαεροπορική άμυνα και όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Αλλα «7,8 δισ. δολάρια προορίζονται για την υποστήριξη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας. Επίσης, 1,57 δισ. δολάρια σχεδιάζονται ως οικονομική βοήθεια και 400 εκατ. δολάρια για την προστασία των συνόρων και την αποναρκοθέτηση», για αποκατάσταση σημαντικών υποδομών, είπε.

Οι «δυτικές» χώρες «ισορροπούν στο χείλος μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», «προειδοποίησε» χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Οπως επανέλαβε, οι ΗΠΑ και τα άλλα κράτη του ΝΑΤΟ προκειμένου να επιφέρουν «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία «θυσιάζουν» «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό» και «αυξάνει το επίπεδο της πυρηνικής απειλής» το γεγονός ότι οι τρεις «δυτικές» πυρηνικές δυνάμεις «είναι από τους βασικούς χορηγούς του καθεστώτος του Κιέβου και τους κύριους εμπνευστές διαφόρων εμπρηστικών κινήσεων».

Ελλάδα και Ισπανία δέχονται πιέσεις για «Patriot» και S-300


Συστοιχία S-300

Για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας συζήτησαν χτες οι ΥΠΕΞ της ΕΕ καθώς η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών και άλλων στόχων και το Κίεβο ζητάει επίμονα τους τελευταίους μήνες «δυτικά» συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, κυρίως αμερικανικά πυραυλικά συστήματα «Patriot».

Η Γερμανία ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι θα παραδώσει το τρίτο σύστημα «Patriot» στις ουκρανικές δυνάμεις και προανήγγειλε πως θα ακολουθήσουν άλλες έξι χώρες - μέλη της ΕΕ.

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, παροτρύνουν ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις δικές τους προσπάθειες για να προμηθεύσουν με όπλα την Ουκρανία, ιδίως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Επειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του NATO με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, την Παρασκευή, ο γγ του NATO δήλωσε ότι αναμένει ανακοινώσεις σύντομα.

«Το NATO χαρτογράφησε τις υπάρχουσες δυνατότητες σε όλη τη συμμαχία και υπάρχουν συστήματα που μπορούν να διατεθούν στην Ουκρανία», είπε και συμπλήρωσε ότι «εκτός από τους "Patriot", υπάρχουν και άλλα όπλα που μπορούν να προμηθεύσουν οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένου του (γαλλικού συστήματος) SAMP/T».

Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονη πίεση από τους «συμμάχους» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ να παράσχουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, έγραψαν οι «Financial Times», αναφέροντας τους αμερικανικής κατασκευής «Patriot» και τους ρωσικούς S-300 (βλ. περισσότερα στη σελ. 5).

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μικρότερη πίεση ασκείται στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες διαθέτουν επίσης «Patriot», δεδομένης της θέσης τους, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Κίεβο θεωρείται ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και έχουν εμπειρία.

Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τρία συστήματα «Patriot», ένα που έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία.

Η πίεση για δωρεά συστημάτων αναμενόταν να ενταθεί στην χτεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σχέδια κυρώσεων κατά δεξαμενόπλοιων που διακινούν ρωσικό πετρέλαιο

Στο στόχαστρο στο μεταξύ βρίσκονται και οι εφοπλιστές που διαθέτουν τα πλοία τους για εμπόριο ρωσικού πετρελαίου και LNG (παρακάμπτοντας τις ευρωατλαντικές κυρώσεις και το σχετικό πλαφόν), ορισμένα εκ των οποίων είναι ελληνικών συμφερόντων.

Η επόμενη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα κατά του «σκιώδους» στόλου δεξαμενόπλοιων που διακινούν ρωσικό πετρέλαιο για την παράκαμψη των κυρώσεων, δήλωσε χτες ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Τ. Μπίλστρομ, ενόψει της συνόδου των ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο. Οι συζητήσεις σχετικά με το πακέτο κυρώσεων βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Οπως είπε, «η υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα» της συνόδου και «θα φροντίσουμε να συμπεριλάβουμε τόσο την απαγόρευση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου όσο και μέτρα για τον περιορισμό του ρωσικού σκιώδους στόλου», σημείωσε.

Η Πολωνία ζητάει ξανά αμερικανικά πυρηνικά

Η Πολωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα, αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να ενισχύσει το ανατολικό σκέλος του μετά την ανάπτυξη νέων όπλων από τη Ρωσία στο Καλίνινγκραντ και ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία, δήλωσε ο Πολωνός Πρόεδρος, Α. Ντούντα.

«Αν οι σύμμαχοί μας αποφάσιζαν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας για να ενισχύσουν την ασφάλεια του ανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», ανέφερε ο Ντούντα, ενώ αποκάλυψε ότι μια ενδεχόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Πολωνία αποτελεί «εδώ και κάποιο καιρό» αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ Πολωνίας και ΗΠΑ.

«Έχω ήδη θίξει επανειλημμένα αυτό το θέμα», δήλωσε ο Ντούντα, επισημαίνοντας ότι «η Ρωσία στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία», στα σύνορα με την Πολωνία.

Στη Σύνοδο Κορυφής το 2023 στο Βίλνιους είχε αποφασιστεί πως «το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την εξασφάλιση της αποστολής του για πυρηνική αποτροπή, μεταξύ άλλων και συνεχίζοντας να εκσυγχρονίζει τις πυρηνικές δυνατότητές του και να επικαιροποιεί τη διαδικασία σχεδιασμού».

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, χωρίς να απορρίπτει σε καμία περίπτωση την περίπτωση ανάπτυξης ΝΑΤΟικών πυρηνικών όπλων στην Πολωνία, σχολίασε ότι «αυτή η ιδέα έχει μεγάλη βαρύτητα και είναι πολύ σοβαρή», και «πρέπει να μάθω όλες τις συνθήκες που οδήγησαν τον Πρόεδρο να κάνει μια τέτοια δήλωση». Επισήμανε δε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες «πρέπει να είναι πάνω από όλα καλά προετοιμασμένες από τους αρμοδίους».

Σήμερα, ο Τουσκ θα υποδεχθεί στην Πολωνία τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρ. Σούνακ, και τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Οι ΗΠΑ «προειδοποιούν» την Κίνα για τη στήριξη στη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, θα μεταβεί αυτήν τη βδομάδα το Πεκίνο, προκειμένου να προειδοποιήσει την Κίνα να περιορίσει την τεχνική και κάθε άλλη υποστήριξη που παρέχει προς τον ρωσικό στρατό, αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Politico».

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα αν χρειαστεί κατά των κινεζικών εταιρειών που υπονομεύουν σοβαρά την ασφάλεια τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ευρώπη», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενόψει της αναχώρησης Μπλίνκεν.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι χάρη στην υποστήριξη της Κίνας, η Μόσχα έχει «ανασυγκροτήσει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική της βιομηχανική βάση, κι αυτό έχει αντίκτυπο όχι μόνο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αλλά αποτελεί μεγαλύτερη απειλή, πιστεύουμε, για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Μιλώντας μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του G7 την περασμένη βδομάδα, ο Μπλίνκεν είπε ότι η Κίνα «παρέχει εργαλειομηχανές, ημιαγωγούς, άλλα αντικείμενα διπλής χρήσης που βοήθησαν τη Ρωσία να ξαναχτίσει την αμυντική βιομηχανική βάση της».

Από το συνολικής αξίας πακέτο «ασφαλείας» 95 δισ. δολαρίων, σχεδόν 8,1 δισ. δολάρια θα διατεθούν σε «συμμάχους» των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Περισσότερα από 3,3 δισ. δολάρια προορίζονται για υποδομές και ανάπτυξη υποβρυχίων για την AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία). Επιπλέον 1,9 δισ. δολάρια θα πάνε για την αναπλήρωση των αμερικανικών όπλων που παρέχονται στην Ταϊβάν και σε άλλους περιφερειακούς «συμμάχους» και ακόμα 2 δισ. δολάρια απευθείας στην Ταϊβάν. Συμπεριλαμβάνονται «Stinger» και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.

«Είναι μια ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ τη βοήθεια για την Ταϊβάν.
πηγή: rizospastis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου