Ο κ. Μητσοτάκης από την λαχαναγορά του Ρέντη μας είπε ότι «ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται και όπως είπα έχουμε πια και πτώση τιμών που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό». Προφανώς δεν καταλαβαίνει ότι όταν μειώνεται ο πληθωρισμός αυτό δεν ισοδυναμεί με μείωση των τιμών...
Ο κ. Μητσοτάκης από την λαχαναγορά του Ρέντη μας είπε ότι «ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται και όπως είπα έχουμε πια και πτώση τιμών που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό». Προφανώς δεν καταλαβαίνει ότι όταν μειώνεται ο πληθωρισμός αυτό δεν ισοδυναμεί με μείωση των τιμών, απλώς ότι οι τιμές αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό από ότι αυξανόταν πριν. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο ας πούμε ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πρόβλημα. Για παράδειγμα αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δει ότι το μήνα Μάρτιο οι τιμές στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών ήταν 5,8% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν ένα χρόνο και 30% αυξημένες σε σχέση με το 2020.
Ταυτόχρονα το Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μας ενημέρωσε ότι το «το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% του ΑΕΠ που περιλαμβανόταν στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού (του 2024)». Πρόκειται για μια διαφορά της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός ήταν ήδη αυξημένος σε σχέση με το 0,7% του ΑΕΠ που περιλαμβανόταν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμό του 2023. Το εύκολο σχόλιο θα ήταν να θυμηθούμε την κριτική που έκανε η Νέα Δημοκρατία όταν η ίδια ήταν στην αντιπολίτευση και μιλούσε για υπερπλεονάσματα που στερούν πόρους από την πραγματική οικονομία. Όμως κάτι τέτοιο δεν θα αναδείκνυε την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Γιατί όπως η ίδια παραδέχεται μεγάλο μερίδιο της υπέρβασης των στόχων μπορεί να αποδοθεί στην συγκράτηση των δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Εδώ μάλλον εννοεί την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, των σχολείων και γενικότερα κάθε είδους παροχής δημόσιας υπηρεσίας.
Επιπλέον, η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «…το πρωτογενές πλεόνασμα έχει αντανάκλαση…….. και στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους…….. όπου ο λόγος Χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε από 172,7% το 2022 σε 161,9% το 2023». Το παραπάνω είναι εξαιρετικά ανακριβές και παραπλανητικό καθώς η μείωση του λόγου χρέος προς ΑΕΠ οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 6,6% (14 δις περίπου) ενώ το ονομαστικό χρέος μειώθηκε μόνο κατά 100 εκ. Και αξίζει να σημειωθεί ότι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ είναι μονό 2%, πράγμα που σημαίνει ότι η πανηγυρικά αναφερόμενη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ύψος του πληθωρισμού που τον αισθάνεται ο απλός πολίτης στην τσέπη του καθημερινά.
Την ώρα λοιπόν που οι πολίτες βιώνουν μια πολύ δύσκολη περίοδο βλέποντας το κόστος διαβίωσης να αυξάνεται και τα πραγματικά τους εισοδήματα να μειώνονται η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα μείωσης του πληθωρισμού και ταυτόχρονα πανηγυρίζει για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την μείωση των δημοσίων υπηρεσιών.
Η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Ένα σχέδιο που θα λάβει πραγματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει όλες εκείνες τις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά που είναι αυτονόητα στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι ούτε μπορεί ούτε θέλει να φτιάξει ένα τέτοιο σχέδιο.
___________________________________________________________
(*) Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι Έλληνας οικονομολόγος, πολιτικός και βουλευτής της Νέας Αριστεράς, στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών (2015-2019) και αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (2015) σε κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου