Τρόικα: Προθεσμία τριών ημερών για την επόμενη δόση!

Τρεις μέρες προθεσμία έχει η Ελλάδα για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που συνδέονται με το πακέτο διάσωσης προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση. Αυτό μετέδωσε πριν λίγο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται τέσσερις αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Οι συνομιλίες άρχισαν χθες Δευτέρα, μετά από δύο βδομάδες από τότε που η κυβέρνηση έχει σχεδόν είχε καταρρεύσει μετά το αιφνιδιαστικό λουκέτο της ΕΡΤ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια με την πρόοδο στην Ελλάδα κυρίως όταν πρόκειται για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα καθώς και στα φορολογικά και τις υπηρεσίες υγείας, τόνισε ένας ανώτερος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

“Όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει το πρόγραμμα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Για αυτό και έχει διορία μέχρι την Παρασκευή να έχει καταλήξει σε αυτό το σχέδιο», τόνισε στο Reuters ένας άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν την Δευτέρα 8 Ιουλίου και να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα.

“Είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση,” δήλωσε ένας Έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες. “Προχωράμε γρήγορα για να κλείσουμε πολλά από τα θέματα που είναι ανοιχτά, όσο το δυνατόν συντομότερα.”

Κομισιόν: Διορία... μέχρι την Δευτέρα!

Τις πληροφορίες περί προθεσμίας τριών ημερών στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, διέψευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του εκπροσώπου του ‘Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο’ Κόνορ, το ζητούμενο είναι το Eurogroup να μπορέσει να λάβει αποφάσεις και να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα.

«Είναι μια ιστορία που βγαίνει από το πουθενά, δεν έχουμε θέσει καμία προθεσμία», είπε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο σχετικό τηλεγράφημα του Reuters.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την πορεία των συζητήσεων στην Αθήνα, τόνισε ότι πάγια θέση της Επιτροπής είναι να μην σχολιάζει τις διαπραγματεύσεις όταν βρίσκονται σε εξέλιξη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ να καταβληθεί τμηματικά, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ επιβεβαίωσε ότι είναι μια συνήθης πρακτική τους τελευταίους έξι μήνες οι δόσεις να εκταμιεύονται σε υποδόσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι πολιτικοί όροι που έχουν τεθεί. «Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σ’ αυτό το θέμα», σημείωσε.

Επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το Reuters ανέφερε νωρίτερα πως η Ελλάδα έχει διορία τριών ημερών προκειμένου να πείσει τους διεθνείς δανειστές της ότι μπορεί να εκπληρώσει τους όρους που προβλέπει το μνημόνιο και να λάβει την επόμενη δόση της βοήθειας.

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις φέρεται να είπε στο Reuters πως υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια για την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, όπως την είσπραξη φόρων από εφορίες και τελωνεία και τον κλάδο παροχών υγείας.

«Όλοι συμφώνησαν πως η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος μέχρι την Παρασκευή», ανέφερε άλλος αξιωματούχος.