ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ή ΕΚΛΟΓΕΣ μετά την «θεσμική δυσαρμονία» στην ψηφοφορία για το 3ο Μνημόνιο, 118 οι ψήφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ!

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, βουλή, ψήφος εμπιστοσύνης,
Ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι υπάρχει «θεσμική δυσαρμονία», συμφωνα με την ιστοσελίδα avgi.gr...

ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ απώλειες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώθηκε η υπερψήφιση του νέου τριτου μνημονίου από το Κοινοβούλιο, μετά από μαραθώνια Συνεδρίαση της Ολομέλειας. Πιο συγκεκριμένα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, 32 βουλευτές ψήφισαν «ΟΧΙ» στο νέο μνημόνιο, 11 δήλωσαν «ΠΑΡΩΝ» ενώ ένας βουλευτής απουσίαζε.

Στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με τους δανειστές η κυβέρνηση συγκέντρωσε 118 ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως είναι κάτω από το όριο των 120 βουλευτών και η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει «θεσμική δυσαρμονία». Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας και εκταμιευθεί η πρώτη δόση στις 20 Αυγούστου.

Συνολικά το μνημονιακό έκτρωμα έλαβε 222 ψήφους υπέρ, 64 κατά, 11 «παρών», ενώ 3 βουλευτές απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση, μεταδόδει το ΑΠΕ

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν προ ολίγου ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

ΑΥΓΗ:  Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία καθώς από τις ψήφους στην έγκριση της συμφωνίας με τους εταίρους εμφανίζεται να βρίσκεται κάτω από το όριο των 120 βουλευτών.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας και εκταμιευθεί η πρώτη δόση στις 20 Αυγούστου.

Η ΝΔ δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μειμαράκη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας: «μην θέτετε τέτοια αιτήματα από το βήμα της Βουλής γιατί ενίοτε γίνονται δεκτά».

Εξερχόμενος της βουλής μετά την ψηφοφορία, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κόμμα του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το «κοινοβουλευτικό παράδοξο» του να στηρίζεται η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση για να νομοθετήσει.

«Να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης η ΝΔ; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση» δήλωσε ο Μ. Βορίδης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε:

«Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ούτε ''ναι'', ούτε ''όχι'' στις εκλογές, υπό την έννοια ότι η αντιπολίτευση δεν επηρεάζει τις εκλογές. Εκείνο όμως που λέμε είναι ότι αυτή η κατάσταση όπου δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση ουσιαστικά στηρίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να νομοθετήσει, είναι ένα κοινοβουλευτικό παράδοξο που δεν μπορεί να συνεχιστεί».