Κοντά σε συμφωνία για προστασία της πρώτης κατοικίας έως 120.000 ευρώ

κόκκινα δάνεια, προστασία α' κατοικίας, κυβέρνηση, τράπεζες,

Σε συμβιβαστική λύση, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, φέρεται να έρχονται κυβέρνηση και τράπεζες. Οι 120.000 ευρώ φαίνεται να είναι το κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης....


Κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκονται κοντά σε συμβιβαστική λύση για τον μόνιμο μηχανισμό προστασίας της α' κατοικίας. Μήνυμα για εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από τον επικεφαλής του ESM.

Κοντά σε συμβιβαστική λύση για τον μόνιμο μηχανισμό προστασίας της α' κατοικίας φέρεται να βρίσκονται κυβέρνηση και τράπεζες, ενόσω αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήξη της ισχύος του νόμου Κατσέλη (28 Φεβρουαρίου).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κρίσιμο όριο προστασίας της α' κατοικίας αναμένεται να οριστεί στα 120.000 ευρώ, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας. Στο τραπέζι έχει τεθεί και το ενδεχόμενο προστασίας της κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα της αντικειμενικής αξίας, με τη χρήση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, υπήρξε συμφωνία για τη μη περαιτέρω παράταση του νόμου Κατσέλη και την υπερψήφιση του νέου καθεστώτος πριν το τέλος του Φεβρουαρίου, προκειμένου να μην υπάρξει «κενό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των τραπεζών δέχθηκαν την προστασία της α' κατοικίας τόσο ως προς τα στεγαστικά δάνεια, όσο και ως προς τις καθυστερημένες οφειλές επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων με εγγυήσεις α' κατοικίας.

Στο μεταξύ, μετά το πέρας του χθεσινοβραδινού Eurogroup, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε λόγο για «σκληρή δουλειά» της ελληνικής κυβέρνησης και «σημαντική πρόοδο» ως προς την πορεία υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Υπενθύμισε δε, ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των αναγκαίων δράσεων θα συνεπάγεται την απελευθέρωση της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέσω της επιστροφής των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Το σχετικό θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις αρχές Μαρτίου.
sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου