Οι τρεις άξονες του «Ζαππείου 2»

Ο Α. Σαμαράς επιμένει μέχρι τέλους στην αμφισβήτηση της μνημονιακής πολιτικής, έστω κι αν αυτό μπορεί να οδηγεί σε εκλογές
Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η μείωση της φορολογίας και η αξιοποίηση των Κοινοτικών κονδυλίων, αποτελούν τους κύριους άξονες στο «Ζάππειο 2», την οικονομική πρόταση που ανακοινώνει την Πέμπτη ο Αντώνης Σαμαράς.

Με την παρουσίαση του προγράμματος ο πρόεδρος της ΝΔ τραβά και τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην οριστική ρήξη με την πολιτική του μνημονίου και στη συναίνεση, προτιμώντας φυσικά το πρώτο.

Στην τελική ευθεία για τη διατύπωση της πρότασης, που σύμφωνα με την ηγεσία της ΝΔ θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, βασικό μέλημα της «Συγγρού» είναι το πρόγραμμα να είναι ρεαλιστικό, χωρίς εύκολες λύσεις αλλά και έτοιμο για κοστολόγηση.

Η «Συγγρού» κάνει λόγο για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας, με στόχο την έξοδο από την κρίση και την απαλλαγή το γρηγορότερο δυνατόν από το μνημόνιο. Κάνει λόγο για «ένα συμβόλαιο αξιοπρέπειας με την ελληνική κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά το επιγράφει. Βασικές προτεραιότητες, το ζωντάνεμα της επιχειρηματικότητας, η αποκατάσταση των αδικιών που προκάλεσε η αποτυχημένη πολιτική του ΠαΣοΚ στους χαμηλοσυνταξιούχους, η αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική εξουσία και η επιστροφή της αυτοπεποίθησης στη νέα γενιά.

Η ΝΔ θεωρεί ότι όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση έως και σήμερα, έχει επιδείξει αταλάντευτη στάση ευθύνης, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς λαϊκισμούς, αν και βουλευτές του κόμματος έχουν εκφράσει κατά καιρούς πολλές ενστάσεις για την αρνητική στάση που τηρήθηκε σε κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτό του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων ή της αναδιάρθρωσης του ΙΚΑ.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι οι εξελίξεις τον δικαίωσαν σε τρία βασικά ζητήματα:
α) Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους δανεισμού.

β) Από τα μέτρα του μνημονίου έλειπε η αναπτυξιακή διάσταση.

γ) Προέβλεψε έγκαιρα ότι το μείγμα αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, σε θυσίες χωρίς ελπίδα. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε πλήρως στην επιχειρηματολογία της για αποτυχία του μνημονίου, αφού ακόμη και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠαΣοΚ παραδέχονται ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Συγκρίνοντας τα «μνημόνια» που υπέγραψαν Ιρλανδία και Πορτογαλία, σε non paper του πολιτικού σχεδιασμού, υπό τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, αναφέρεται ότι «η Ιρλανδία κατάφερε να διατηρήσει χαμηλούς τους φορολογικούς συντελεστές, να αυξήσει το ελάχιστο ωρομίσθιο, επαναφέροντάς το στην προ μνημονίου εποχή, να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους χαμηλόμισθους. Η δε Πορτογαλία πέτυχε να μην καταργήσει τον 13ο και 14ο μισθό, δεν μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις κάτω των 1.500 ευρώ».
OpinionPost