«Καταρρέει» η συνθήκη Schengen;

ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ συνοριακών ελέγχων στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, όπως επίσης και στα χερσαία σύνορα με τη Γερμανία και την γέφυρα με την Σουηδία αποφάσισε προχθές, 11 Μαΐου,  η κεντροδεξιά δανική κυβέρνηση. Η Επιτροπή ζήτησε πρόσθετη πληροφόρηση και τόνισε ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση της Συνθήκης Schengen.
Η δανική κυβέρνηση υποχώρησε μπροστά στις πιέσεις του Κόμματος του Δανικού Λαού, ένα λαϊκίστικο και αντιμεταναστευτικό κόμμα που καθυστερεί την έγκριση του οικονομικού σχεδίου για το 2020.

«Συμφωνήσαμε στους μόνιμους συνοριακούς ελέγχους τους οποίους και θα εφαρμόσουμε το δυνατό συντομότερα», είπε ο υπουργός οικονομικών Hjort Frederiksen σε τηλεοπτική του εμφάνιση μετά τη συμφωνία περί συνοριακών ελέγχων μεταξύ του Κόμματος του Δανικού Λαού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι νέοι έλεγχοι σε όλο το μήκος των δανικών συνόρων βρίσκονται εντός του πεδίου του Schengen, τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός.

Η Συνθήκη Schengen κατήργησε τους συνοριακούς ελέγχους εντός της Ευρώπης και τώρα αποτελείται από 25 έθνη. Η Δανία έχει υπογράψει την εν λόγω συνθήκη, αλλά διατήρησε την ελευθερία να μην εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα (Δείτε ιστορικό).

Η πολιτική συμφωνία σημαίνει επενδύσεις σε εγκαταστάσεις νέων συνοριακών ελέγχων, περισσότερους τελωνειακούς υπαλλήλους, εκτεταμένη παρακολούθηση μέσω καμερών των αυτοκινήτων που διασχίζουν τα δανικά σύνορα και τέλος, άμεση αστυνομική επέμβαση όταν το ζητήσουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι, αναφέρει η δήλωση.

Σκεπτική η Επιτροπή

Η επιτροπή τόνισε ότι θα ζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες από τις δανικές αρχές ώστε να αξιολογήσει τους ελέγχους.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Επιτροπή δεν μπορεί και δε θα δεχθεί κάθε απόπειρα οπισθοδρόμησης της Συνθήκης της ΕΕ, ούτε της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και προσώπων στα εσωτερικά σύνορα», τόνισε η εκπρόσωπος Pia Ahrenkilde Hansen.

Οι υπουργοί εσωτερικών θα συγκεντρωθούν σήμερα (12 Μαΐου) στις Βρυξέλλες για μια ασυνήθιστη συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν σχέδια επανεισαγωγής των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων σε «εξαιρετικές συνθήκες», όπως πχ όταν ένα κράτος αποτυγχάνει να προστατέψει τα ίδια του τα σύνορα.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή επέμεινε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να υπόκεινται σε «συγκεκριμένα και σαφώς προσδιορισμένα κριτήρια» συμφωνημένα σε επίπεδο ΕΕ.

Οι εν λόγω προτάσεις αποτέλεσαν προϊόν της υψηλής πίεσης εκ μέρους της Γαλλίας, η οποία επανεισήγαγε τους ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία, κατηγορώντας την τελευταία για αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού κύματος των Βορειοαφρικανών.

Δανία: μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Στη Δανία, το σχέδιο των συνοριακών ελέγχων υπέστη δριμεία κριτική από Δανούς ευρωπαϊστές που ισχυρίστηκαν ότι η Κοπεγχάγη δεν πρέπει να ανυψώσει νέα φράγματα στην Ευρώπη, δη λίγους μήνες πριν αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ (αρχές 2012).

Τα κόμματα συμφώνησαν να διαθέσουν μέχρι και 17,70εκ ευρώ για επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό ελέγχου και συστήματα δεδομένων, όπως επίσης και 35εκ το 2011, που θα αυξηθούν στα 119 εκ το 2015, για περισσότερους τελωνειακούς υπαλλήλους και ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας, τονίζει το υπουργείο.

Ο Frederiksen τόνισε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι νέοι έλεγχοι θα βοηθήσουν στην μείωση του εγκλήματος και θα ενισχύσουν την ασφάλεια της Δανίας, ωστόσο ο αρχηγός του Κόμματος του Δανικού Λαού Pia Kjaersgaard, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

«Είμαστε ακόμη μακριά από τον στόχο επίτευξης συμφωνίας πάνω στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση», είπε.

Το νέο σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού αποσκοπεί να καταργήσει τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 αντί για τα 65, καθώς επίσης και στην αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 67. Η κυβέρνηση τονίζει ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση είναι ζημιογόνα οικονομικά.

Το ιστορικό της συνθήκης Schengen

Το Schengen, ένα χωριό στα σύνορα μεταξύ Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Γερμανίας ήταν το σημείο όπου το 1985 υπεγράφη μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν να καταργηθούν σταδιακά οι έλεγχοι στα κοινά σύνορα μεταξύ των χωρών αυτών, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Σταδιακά, η διαδικασία διευρύνθηκε. Το 1995, οι συνοριακοί έλεγχοι καταργήθηκαν μεταξύ του Βελγίου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Σήμερα, η συνθήκη Σένγκεν των ελεύθερων συνόρων αποτελείται από 25 κράτη μέλη: 22 χώρες της ΕΕ (όλες εκτός από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Κύπρο), καθώς και τρεις συνδεδεμένες χώρες: Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία. Η Δανία έχει υπογράψει τη συμφωνία του Schengen, αλλά έχει διατηρήσει την ελευθερία της να μην εφαρμόσει ορισμένα μέτρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία αποφάσισαν να παραμείνουν εκτός της συνθήκης του Σένγκεν.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2007, παραμένουν έξω από τη συμφωνία εξαιτίας ελλείψεων στο αστυνομικά και δικαστικά συστήματά τους. Και οι δύο χώρες είχαν τεθεί σε ειδικό σύστημα παρακολούθησης, το οποίο ονομαζόταν Μηχανισμός Συνεργασίας και Ελέγχου.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, οι υπουργοί της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αποφάσισαν να παρατείνουν την παρακολούθηση αυτή για ακόμα ένα έτος.