Με 229 «ΝΑΙ» πέρασαν τα προαπαιτούμενα, 39 διαφοροποιήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ! - Στις 11:00 πμ τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα

Με 229 «ΝΑΙ» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έναντι 64 «ΟΧΙ», πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες μέτρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού 32 βουλευτές είπαν «όχι» (μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί) και 6 «παρών», ενώ η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα απουσίαζε.  Από τον ΣΥΡΙΖΑ «ΟΧΙ» ψήφισαν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου.

«Παρών» ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης, Βασιλική Λέβα.

Νωρίτερα, κάλεσμα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν όλοι μαζί απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στη συμφωνία παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλή και τόνισε: «Tη Δευτέρα το πρωί στις 09.30 ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου. Ήταν μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό. Ξέρω όμως ότι κάναμε κάτι που αισθανόμαστε ότι δεν είχαμε καμιά επιλογή. Και δεν είχαμε ούτε βεβαιότητες και δεν έχουμε ούτε σιγουριές».

Τσακαλώτος:Ήταν η δυσκολότερη στιγμή της ζωής μου Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μία συμφωνία δύσκολη και εκτίμησε ότι υπάρχει η προσπάθεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να είναι μια παρένθεση και η προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει.

Δεν υπερασπίζομαι το νομοσχέδιο, αλλά την ανάγκη ψήφισής του, είπε ο κ. Βίτσας. Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι το νέο μονοπάτι της ιστορίας, πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι ο ελληνικός λαός δεν μας επιτρέπει να αναδιπλωθούμε από την ηγεσία του πολιτικού σκηνικού.

«Για όλους έρχεται η ώρα της αλήθειας. Για εσάς κ. Τσίπρα η ώρα είναι αυτή. Η δημαγωγία, η συνειδητή εξαπάτηση έφτασε στο τέλος της. Ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο λαός είναι μεγάλος. Ο λαός θα πληρώσει το άθλιο "μνημόνιο Τσίπρα"» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κουτσούμπας: Ο λαός θα πληρώσει το άθλιο «μνημόνιο Τσίπρα» Δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Στηλιτεύοντας την απουσία του πρωθυπουργού από το Κοινοβούλιο ως θεσμικό ατόπημα, η κ. Γεννηματά κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την ευθύνη και «επιτέλους να κυβερνήσει» -τονίζοντας ότι οι εκλογές είναι καταστροφικές για τη χώρα, όπως και τα σενάρια για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» και «ορισμένου χρόνου».

Γεννηματά: Επιτέλους κυβερνήστε, καταστροφικές οι εκλογές Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κατήγγειλε αιφνιδιαστική μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23% για να επαναλάβει ότι η ΝΔ θα στηρίξει τη συμφωνία αλλά «λευκή επιταγή δεν δίνει».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, στηρίχθηκε σε εσφαλμένες υποθέσεις και αγνόησε για τους κανόνες της διαπραγμάτευσης, σπαταλώντας πολύτιμο διαπραγματευτικό κεφάλαιο. Αποτέλεσμα των πράξεων και παραλήψεων ήταν η κατάσταση να επιβαρύνεται. Η χώρα επιστρέφει στη βαθιά ύφεση μετά τη μικρή ανάπτυξη του 2014, τόνισε.

Να ψηφίσει πρώτος κατά την αποψινή ψηφοφορία, επί του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον ΕΜΣ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος ζήτησε αμέσως μετά να ψηφίσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Δεν θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, θα παραμείνουμε η χρήσιμη αντιπολίτευση, να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τη συμφωνία «και μετά θα αγωνιστούμε για να βελτιώσουμε τη συμφωνία». Προανήγγειλε δε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε προτάσεις για το τι μπορεί να βελτιωθεί.

Θεοδωράκης: Θα παραμείνουμε η χρήσιμη αντιπολίτευση Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν τα μέτρα τώρα και στις 23 Ιουλίου. «Μετά δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε» είπε και προειδοποίησε ότι «a la carte κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν υπάρχουν». «Μνημόνια με ξένα κόλλυβα δεν θα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Κυρ.Μητσοτάκης: Μνημόνια με ξένα κόλλυβα δεν θα κάνουμε Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης τόνισε, απευθύνοντας μήνυμα ορις τι εσωτερικό του κόμματος, ότι «δεν πρέπει απόψε άθελά μας να ολοκληρώσουμε το πραξικόπημα που ξεκίνησε προχθές στις Βρυξέλλες».

Χωρίς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον των φτωχών και των αδικημένων στη χώρα μας θα είναι σκληρό, πιο σκληρό από όσα προδιαγράφει το μνημόνιο που με το πιστόλι στον κρόταφο φέραμε εδώ, δήλωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ «δεν εκμεταλλευτήκαμε την κατάσταση, στηρίξαμε τον πρωθυπουργό για να σώσουμε την πατρίδα».
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ευτυχώς που βρήκαμε τα λεφτά για να μην χρεοκοπήσουμε άτακτα» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, σε παρέμβασή του, είπε ότι εάν σήμερα αυτή η κυβέρνηση πέσει δεν θα υπάρχει ελπίδα, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη. «Η συμφωνία είναι προϊόν εκβιασμού, είναι συνθηκολόγηση, εάν δεν επικυρωθεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν θα υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» τόνισε.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο λαός είπε όχι στην τρομοκρατία, στα μνημόνια. Δεν έχουμε δικαίωμα το «όχι» του λαού να το κάνουμε «ναι» με την ψήφο μας, ούτε να το ερμηνεύουμε ως «όχι» υπό προϋποθέσεις, δήλωσε.

Όπως είπε, «το "όχι" του λαού δεν ήταν "όχι" με αστερίσκους. Το ερώτημα δεν μπορεί να είναι ευρώ ή δημοκρατία, ευρώ ή Ευρώπη. Αυτά είναι αντιδημοκρατικά, αντιευρωπαϊκά διλήμματα».

Ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να αποκρούσει τον εκβιασμό. Δεν πρέπει να επιτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης το Κοινοβούλιο και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν ο εκβιασμός προς την κυβέρνηση ολοκληρωθεί απόψε, τίποτε δεν εμποδίζει την επανάληψή του, συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου

Νέα τηλεδιάσκεψη των μελών του Eurogroup για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί.

Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συζητηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή της Ελλάδας για τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, και να δοθεί το σινιάλο -όπως είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ- ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να ζητήσουν από τα εθνικά κοινοβούλια τους να εγκρίνουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, το πρώτο «ναι» στη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών προήλθε από την γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου με εντυπωσιακή πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου