Μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά διόρισε η Τουρκία

ΕΛΛΑΔΑ, Τουρκία, Αγία Σοφία,

Τον διορισμό ενός μόνιμου ιμάμη στην Αγία Σοφία ανακοίνωσαν στην Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ενώ υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα για την Αγία Σοφία από το 1935 όπου έγινε μουσείο, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή για αρκετό καιρό...

 


Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, φέρνει στο φως απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπου εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με την οποία ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.

Λίγους μήνες μετά την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού, κίνηση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς, η Τουρκία αποφάσισε να διορίσει μόνιμο ιμάμη, ο οποίος θα τελεί την προσευχή των μουσουλμάνων πέντε φορές την ημέρα.

Αν και υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα στην Αγιά Σοφιά από το 1935, οπότε και έγινε μουσείο με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, αλλά πρόσφατα η Τουρκία αποφάσισε να την καλύψει.

Μέχρι τώρα η προσευχή των μουσουλμάνων ακουγόταν δύο φορές την ημέρα από την Αγία Σοφιά και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’. Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, ενώ το Σάββατο, μουεζίνης απήγγειλε το «αζάν» τη μουσουλμανική ψαλμωδία για κάλεσμα της προσευχής προς τους μουσουλμάνους, ενώ μεταδόθηκε και ζωντανά από το κρατιό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet.

Η Αγία Σοφία είναι το εμβληματικό μνημείο της Ορθοδοξίας, ο καθεδρικός ναός της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έδρας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. To αίτημα για την επαναλειτουργία της ως Χριστιανικού ναού, είναι συνεχές.

Όμως την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας διεκδικούν και φανατικοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι θέλουν να τη δουν ανοιχτή, όχι ως Χριστιανικό ναό, αλλά ως τζαμί.

Στις 29 Μαΐου, την ημέρα Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, στη γειτονική χώρα φανατικοί μουσουλμάνοι διοργάνωσαν και φέτος εκδηλώσεις για να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία έξω από την Αγία Σοφία, διάβασαν το Κοράνι και ζήτησαν να περάσουν στο εσωτερικό του μνημείου ώστε να προσευχηθούν. 
 Μανώλης Κοστίδης/ΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου