Πύρρειος νίκη του… νεοΣουλτάνου Ερντογάν - Επανακαταμέτρηση ψήφων ζητά η αντιπολίτευση

Κόσμος, Τουρκία, Δημοψήφισμα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

Οριακή επικράτηση του «ΝΑΙ» με 51,18% στο Τουρκικό Δημοψήφισμα - Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση και ζητά επανακαταμέτρηση ψήφων....


Οριακή ήταν η επικράτηση του «ΝΑΙ» στο τουρκικό δημοψήφισμα, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 51% - λίγο πάνω από το απαιτούμενο όριο του 50% -, έναντι σχεδόν 49% που συγκέντρωσε το «ΟΧΙ». 

Η πύρρειος νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, συνοδεύεται από καταγγελίες για νοθεία στο δημοψήφισμα αλλά και από κλίμα βαθιάς πόλωσης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. 

Σε μια εκλογική αναμέτρηση που τα είχε όλα, δυστυχώς ακόμη και νεκρούς, ο Τούρκος πρόεδρος δεν κατάφερε να κάνει αυτό που επιθυμούσε, να αναδειχτεί σε απόλυτο κυρίαρχο της χώρας εξασφαλίζοντας ένα ισχυρό ποσοστό, καθώς το αποτέλεσμα δείχνει ότι η χώρα είναι διχασμένη. 

Ο ίδιος πριν την ψηφοφορία περίμενε ποσοστό ανάμεσα στο 55% και 60% υπέρ των συνταγματικών αλλαγών με τις οποίες θα συγκέντρωνε στα χέρια του τις εξουσίες της χώρας μετατρέποντας το πολιτικό σύστημα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. 

Η εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσε τη νίκη του "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα


Τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην χώρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).

Η εκστρατεία υπέρ του «ναι» συγκέντρωσε 1,25 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους σε σύγκριση με την εκστρατεία υπέρ του «όχι» και δεδομένου ότι μόλις 600.000 απομένουν προς καταμέτρηση, αυτό σημαίνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση εγκρίθηκε, δήλωσε ο πρόεδρος του YSK Σαντί Γκιουβέν σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα - Καταγγελίες για νοθεία


Παράλληλα η εκλογική διαδικασία στιγματίστηκε από καταγγελίες για νοθεία τόσο στα εκλογικά τμήματα όσο και επισήμως από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης που αμφισβητούν το αποτέλεσμα και ζητούν επανακαταμέτρηση ψήφων. Κι αυτό γιατί η εκλογική επιτροπή αποφάσισε μετά την ψηφοφορία να προσμετρήσει τα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει αλλοίωση του αποτελέσματος από 3 - 4%.

DW:Eρντογάν εναντίον Ατατούρκ


Με το δημοψήφισμα ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν επιχειρεί μόνο να αλλάξει το τουρκικό πολίτευμα. Θέλει να ανατρέψει τις πολιτικές και κοινωνικές αρχές που είχε θεμελιώσει ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ. γράφει η Deutsche Welle...

Σήμερα ο Ερντογάν εμμένοντας στην εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τον Ατατούρκ, εκτιμά ο Κανέρ Αβέρ από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσσεν. Σύμφωνα με τον Αβέρ ο Ερντογάν θέλει να μείνει στην τουρκική ιστορία ως ο πιο σημαντικός πολιτικός άνδρας μετά τον Ατατούρκ.«Θέλει την απόλυτη εξουσία και για το λόγο αυτό χρειάζεται μια συνταγματική αλλαγή», λέει ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας. Μια τέτοια σημαντική αλλαγή ενδέχεται να συμπέσει και με τον εορτασμό των 100 χρόνων Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923. Μια μοναδική συγκυρία για τον Ερντογάν, ο οποίος θα θελήσει να φανεί ως ο ισχυρός άνδρας που οδήγησε τη χώρα έξω από τη δίνη της εσωτερικής κρίσης. Προκειμένου να πετύχει όσο μεγαλύτερη υποστήριξη μπορεί, ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται εν έτει 2017 σε εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού που υποτίμησε κάποτε ο Ατατούρκ. Για τον νυν τούρκο πρόεδρο, όπως άλλωστε και για τον προκάτοχό του, οι συμβολισμοί έχουν σημασία.

Τέλος, από ιδεολογική σκοπιά, ο Ερντογάν εκπροσωπεί το εθνικιστικό, συντηρητικό και θρησκευτικό κατεστημένο. Εάν πετύχει τους σκοπούς του θα επαναφέρει αυτά τα στοιχεία στους κρατικούς θεσμούς, εκτιμά ο Αβέρ. Αν και ο ίδιος πιστεύει ότι η Τουρκία σήμερα δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα ισλαμικό κράτος, εντούτοις είναι πιθανό αυτά τα τρία στοιχεία να γίνουν πιο έντονα στη νομοθεσία, στο δημόσιο βίο, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια. Εν ολίγοις, το όραμα του Ερντογάν είναι μια νέα Τουρκία. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί ιδεολογικούς μηχανισμούς προκειμένου να πετύχει την συντηρητική αναμόρφωση της χώρας. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, υποστηρίζει ο τούρκος ιστορικός, παρουσιάζει τον εαυτό του ως το αντίπαλο δέος στον Ατατούρκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr