Οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν, μεταξύ άλλων, διαφάνεια, ενημέρωση, ειλικρίνεια και συναίνεση. Ωστόσο, σε καμιά από τις παραπάνω πτυχές δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία. Το έλλειμμα στη διαφάνεια και την ενημέρωση είναι πρωτοφανές...
Στο πλαίσιο των οργανωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους παρουσιάστηκε η ιδέα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData ή αλλιώς «ηλεκτρονικά βιβλία».
Στην υλοποίηση της εφαρμογής αυτής εμπλέκονται:
- Οι επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση διαβίβασης των εσόδων και των εξόδων τους.
- Οι λογιστές-φοροτεχνικοί που αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο.
- Οι εταιρείες πληροφορικής, για τις διαδικασίες διαβίβασης των δεδομένων.
- Το κράτος, το οποίο διά μέσου της ΑΑΔΕ είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του συστήματος αυτού.
Όφειλε και οφείλει η πολιτική ηγεσία να ενημερώσει για τα προσδοκώμενα οφέλη που θα έχει η κοινωνία από την εφαρμογή του έργου myData. Να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη κόστους και οφέλους αυτού του εγχειρήματος ώστε να γίνει φανερό πως ούτε στα τυφλά βαδίζουμε ούτε με βάση τις υποδείξεις των εταιρειών πληροφορικής. Από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ έπρεπε να αναληφθεί μια ενημερωτική καμπάνια για το έργο αυτό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ενημέρωση το γεγονός ότι μια δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση σε συνεργασία με έναν υπάλληλο της ΑΑΔΕ και τη χορηγία μιας εταιρείας πληροφορικής διοργάνωσαν εκδηλώσεις ενημερώνοντας μια μικρή ομάδα λογιστών.
Όφειλε και οφείλει η πολιτική ηγεσία να ενημερώσει τον επιχειρηματικό κόσμο για το κόστος από την εφαρμογή του συστήματος αυτού. Το αρμόδιο υπουργείο αρνείται πεισματικά να ενισχύσει τις επιχειρήσεις για να καλύψουν το πρόσθετο κόστος που θα προκύψει για αυτές από την εφαρμογή myData. Ωστόσο, φρόντισε να χορηγήσει ως κίνητρο τη μείωση του χρόνου παραγραφής για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν έσοδα στην εφαρμογή myData μέσω παρόχου, χωρίς όμως να έχει δημοσιοποιήσει το κόστος που θα έχει για το Δημόσιο η σύντμηση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων για τις επιχειρήσεις αυτές. Πέραν αυτού με τη συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται ότι το κράτος λειτουργεί και ως «ντίλερ» των εταιρειών πληροφορικής.
Όφειλε και οφείλει η πολιτική ηγεσία να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των εταιρειών πληροφορικής και να μην επιτρέψει τη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών καταστάσεων. Ωστόσο δεν τονίζεται ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον χώρο της πληροφορικής ενέχουν κίνδυνους για τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. Σήμερα, με δύο εταιρείες να ελέγχουν το 80% και πλέον του χώρου των επιχειρήσεων και των συνάδελφων λογιστών, πολύ δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για υγιή ανταγωνισμό.
Όφειλε και οφείλει η πολιτική ηγεσία να διαμορφώσει ένα συνεκτικό και κατανοητό νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή του συστήματος myData στην πράξη. Σήμερα αυτό που έχουμε είναι οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις μιας εφαρμοστικής απόφασης και οι διάσπαρτες ερωτήσεις και απαντήσεις με τις οποίες γίνεται γνωστή η ερμηνευτική άποψη της διοίκησης για κάποια δυσνόητα ζητήματα.
Όφειλε και οφείλει η πολιτική ηγεσία και η ΑΑΔΕ να έχει καθιερώσει έναν δοκιμαστικό χρόνο εφαρμογής του συστήματος αυτού, παράλληλα με τις υφιστάμενες δηλωτικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, και στη συνέχεια να προβεί σε αξιολόγηση της απόδοσης του συστήματος και αν η αξιολόγηση ήταν θετική να καθιέρωνε την παραγωγική εφαρμογή του. Ομοίως όφειλε και οφείλει να έχει επιλύσει όλα τα τεχνικά προβλήματα που λόγω ιδιαιτεροτήτων λειτουργίας υπάρχουν σε αρκετούς επιχειρηματικούς κλάδους της οικονομίας. Τα προβλήματα αυτά έως σήμερα δεν έχουν επιλυθεί και αντί αυτού δίνονται λύσεις «μπαλώματα» για προσωρινή αντιμετώπιση της κατάστασης.
Δεδομένων των αδυναμιών που έχουν επισημανθεί –και από το ΟΕΕ–, γιατί υπάρχει αυτή η βιασύνη και δεν αποφασίζετε την πιλοτική εφαρμογή για το 2022 και την αξιολόγηση στην πράξη της εφαρμογής myData; Eφόσον αξιολογηθεί θετικά και με την προϋπόθεση επίλυσης των προβλημάτων, τότε ας ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία του από το 2023.
Επιδιώκετε ένα ημιτελές προϊόν να το βάλουν στην παραγωγική εφαρμογή ταλαιπωρώντας τους συνάδελφους και τον επιχειρηματικό κόσμο;
_____________________________________________________________
*Ο Παναγιώτης Αλεβιζάκης είναι Οικονομολόγος, μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (ΑΚΙΟΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου