Η Αίγυπτος διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία λόγω του λιβυκού ζητήματος - Οι δηλώσεις του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι.

Αίγυπτος, Τουρκία, διακοπή σχέσεων, Λιβύη, Σάμεχ Σούκρι,


Η κρίση στη Λιβύη, η οποία συνορεύει με την Αίγυπτο, έχει επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων μουσουλμανικών χωρών, καθώς η Τουρκία έχει φέρει χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους στην αδελφοκτόνο σύγκρουση της Λιβύης...


Οι «διερευνητικές συνεδριάσεις διαλόγου» μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας άρχισαν πέρυσι για να συζητηθούν τα «απαραίτητα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων» σε διμερές επίπεδο και σε περιφερειακό πλαίσιο, σύμφωνα με τον Σάμεχ Σούκρι που μίλησε στο ειδησεογραφικό κανάλι Al-Arabiya.

Σύμφωνα με ανάρτηση του enikos.gr, ο διάλογος «σταμάτησε έπειτα από δύο γύρους επειδή δεν υπήρξε αλλαγή στις πρακτικές της Τουρκίας στη Λιβύη».

Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου αντιμετωπίζουν τη διπλωματική ρήξη από το 2013 λόγω αντικρουόμενων πολιτικών στην περιοχή.

Από τις αρχές του 2021, οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν βελτιωθεί ελαφρώς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε «την έναρξη μιας νέας φάσης στις σχέσεις των δύο χωρών» και σημείωσε ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθούν αμοιβαίες επισκέψεις και συζητήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, libyaupdate.com, παρά την πρόσκαιρη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών η πρόοδος είναι αργή και οι δύο χώρες δεν έχουν συμφωνήσει να ανταλλάξουν πρεσβευτές.

"Η Τουρκία δεν έχει απομακρύνει τα στρατεύματά της από τη Λιβύη" δήλωσε ο Σάμεχ Σούκρι και "αυτό παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν γίνει στο παρελθόν γι’ αυτό και η Αίγυπτος διακόπτει κάθε επαφή με την Τουρκία".


Στη Λιβύη, Άγκυρα και Κάιρο υποστηρίζουν τις αντίπαλες πολιτικές πλευρές, με την Τουρκία να παρέχει διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, ενώ η Αίγυπτος αναγνωρίζει την αντίπαλη κυβέρνηση του Φατί Μπασάγκα, η οποία ορίζεται από τη Λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το χάσμα Αιγύπτου – Τουρκίας για τη Λιβύη μεγάλωσε όταν, νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των λιβυκών υδρογονανθράκων. Η συμφωνία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας και της Αιγύπτου και την κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
με πληροφορίες από enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου