Ισπανία: Μεγάλη διαδήλωση για την ακρίβεια και τους μισθούς στη Μαδρίτη με κυρίαρχο το σύνθημα «μισθοί ή σύγκρουση»!

Μαδρίτη, διαδήλωση, σκρίβεια, μισθοί,
Κυρίαρχο σύνθημα στη Plaza Mayor ήταν «μισθοί ή σύγκρουση»

Μέλη των συνδικάτων UGT και CCOO πραγματοποίησαν πορεία στην ισπανική πρωτεύουσα με το σύνθημα «Μισθοί ή Σύγκρουση». Τα συνδικάτα θέλουν η ισπανική κυβέρνηση και οι ηγέτες των επιχειρήσεων να συμφωνήσουν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό πάνω από τα σημερινά 1.000 ευρώ το μήνα....


Χιλιάδες Ισπανοί γέμισαν την εμβληματική πλατεία Plaza Mayor της Μαδρίτης την Πέμπτη για να ζητήσουν υψηλότερους μισθούς στην πρώτη μαζική διαμαρτυρία από την έναρξη της κρίσης κόστους ζωής.

«Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια χωρίς αυξήσεις μισθών», φώναζαν οι διαδηλωτές. Μερικοί κουνούσαν πλακάτ που έγραφαν: "Αυξήσεις μισθών ή κοινωνικές διαμάχες!"


Ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιβραδύνθηκε στο 7,3% το έτος έως τον Οκτώβριο από μετρήσεις άνω του 10% τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Οι τιμές καταναλωτή της ευρωζώνης ανέβηκαν με ρυθμό ρεκόρ 10,7% τον περασμένο μήνα.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την οικονομική επιβράδυνση, είναι κυρίως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

"Όταν οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται κατά 10% και οι μισθοί αυξάνονται κατά 1%, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι χάνουν γρήγορα την αγοραστική τους δύναμη. Γινόμαστε φτωχότεροι κάθε μέρα και το χειρότερο είναι ότι υπάρχει μια μειοψηφία πλουσιότερη σε βάρος μας", δήλωσε ο Tomas Perez, μέλος του σωματείου UGT.

"Δεν λέμε ότι οι μισθοί δεν μπορούν να αυξηθούν. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε να αυξηθούν οι μισθοί σύμφωνα με τον πληθωρισμό ακριβώς έτσι. Μπορούμε να μιλήσουμε για παραγωγικότητα και κέρδη. Υπάρχουν τύποι", είπε στο ραδιόφωνο RNE.

Οι Ισπανοί εργαζόμενοι διεκδικούν και καλύτερα εργατικά δικαιώματα, λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια με την οικονομική κρίση αυτά καταστρατηγήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις.

«Σήμερα δυστυχώς εξαιτίας της κατάστασης έχουμε μισθούς που δεν καλύπτουν τις βασικές μας ανάγκες. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Θέλουμε τις αυξήσεις μισθών και την εφαρμογή στοιχειωδών δικαιωμάτων», αναφέρουν.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία έφθασε σχεδόν στο 11% τον Ιούλιο κι έχει πέσει στο 7% τον Οκτώβριο. Οι διαπραγματεύσεις των σωματείων με την κυβέρνηση συνεχίζονται, αν και υπάρχει απροθυμία να φθάσουν στο ύψος του πληθωρισμού.

Ο Unai Sordo, γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου ισπανικού συνδικάτου CCOO, είπε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SER ότι «οι απαιτήσεις προς τους εργοδότες ήταν μόνο εύλογες. Τα σωματεία θέλουν αύξηση 4%-4,5% φέτος και 2,5%-3% τα επόμενα δύο χρόνια», είπε.

«Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να αυξηθούν ακριβώς σύμφωνα με τον πληθωρισμό», είπε.

Ο Αντόνιο Γκαραμέντι, επικεφαλής της κύριας επιχειρηματικής ένωσης της Ισπανίας, CEOE, απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων των μισθών σύμφωνα με τον πληθωρισμό, αλλά σηματοδότησε ότι είναι ανοιχτό να συζητηθούν πιο μέτριες αυξήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου