Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ συνάντησε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο επίκεντρο το διμερές εμπόριο και οι διεθνείς εξελίξεις

Κίνα, Γερμανία, Σι Τζινπίνγκ, Όλαφ Σολτς, Νόρμπερτ Ρέτγκεν,

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (αριστερά) συνάντησε σήμερα τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 4/11/2022, με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά την πρώτη επίσκεψη ενός ηγέτη της Ομάδας των Επτά - G7, στην Κίνα τα τελευταία τρία χρόνια.

Επικεφαλής μιας υψηλού επιπέδου επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην Κίνα ο Γερμανός ηγέτης εστιάζει βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών συνεργασιών με την Κίνα μετά την ζημιογόνο διακοπή των σχέσεων και συνεργασιών με τά το εμπάργκο προς την Ρωσία.

Η άφιξη του Σολτς στο Πεκίνο σηματοδότησε την πρώτη επίσκεψη ενός ηγέτη των G7 –Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες– από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 το 2019.

Σε μια θερμή υποδοχή από έναν χαμογελαστό Σι Τζινπίνγκ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι ελπίζει να «αναπτύξει περαιτέρω» την οικονομική συνεργασία, ενώ αναφέρθηκε σε τομείς διαφωνίας.

«Είναι καλό που μπορούμε να έχουμε μια ανταλλαγή εδώ για όλα τα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τα οποία έχουμε διαφορετικές προοπτικές – γι' αυτό είναι μια ανταλλαγή», είπε ο Γερμανός Καγκελάριος.

«Θέλουμε επίσης να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την οικονομική μας συνεργασία σε άλλα θέματα: κλιματική αλλαγή, επισιτιστική ασφάλεια, χρεωμένες χώρες», συμπλήρωσε.

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Σολτς ότι ως μεγάλα έθνη με επιρροή, η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστούν σε «εποχές αλλαγής και αναταραχής» για χάρη της παγκόσμιας ειρήνης, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ο Σολτς μίλησε επίσης με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ αργότερα το απόγευμα σε μια συνάντηση στην οποία κάλεσε για δίκαιο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Προέτρεψε το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να πιέσει τη σύμμαχό του Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είπα στον Πρόεδρο (Σι) ότι είναι σημαντικό για την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία», είπε ο Σολτς σε μια συνάντηση με τον Τύπο κατά την οποία η κινεζική πλευρά επέμεινε ότι δεν υπάρχει «αρκετή ώρα» για ερωτήσεις.


«Θα το πάω μόνος» στην Κίνα

Πριν από την επίσκεψη, ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Ρέτγκεν είπε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι η προσέγγιση του Σολτς στο Πεκίνο φαίνεται να στηρίζεται στην ιδέα ότι «θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Κίνα, ανεξάρτητα από το τι σημαίνει αυτό για την εξάρτηση της οικονομίας μας. και για την ικανότητά μας να ενεργούμε».

«Ο καγκελάριος ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική που θα οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης στη Γερμανία μεταξύ των στενότερων εταίρων μας», είπε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν , από το συντηρητικό κόμμα CDU, κατηγορώντας τον Σολτς ότι «προχωράει μόνος του» στην προσέγγισή του στην Κίνα.

Το Βερολίνο λέει ότι υπήρξαν διαβουλεύσεις με βασικούς εταίρους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πριν από την επίσκεψη και ο Σολτς υποσχέθηκε επίσης μια «ειλικρινή ανταλλαγή» με τους Κινέζους ηγέτες για ευαίσθητα θέματα.

Η γερμανική και η κινεζική οικονομία είναι βαθιά συνυφασμένες. Η Κίνα είναι μια κρίσιμη αγορά για γερμανικά προϊόντα, από μηχανήματα μέχρι οχήματα που κατασκευάζονται από εταιρείες όπως η Volkswagen, η BMW και η Mercedes-Benz.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επαίνεσαν την επίσκεψη.---------------------


«Φρένο στην ακραία συγκρουσιακή στάση της ΕΕ με την Κίνα»

Ο δημοσιογράφος Πάτρικ Φοκ, ανταποκριτής του Al Jazeera στο Πεκίνο, μετέδωσε ότι τα κρατικά μέα ενημέρωσης στην Κίνα περιέγραψαν την επίσκεψη με στόχο «να πατήσει φρένο στην ακραία συγκρουσιακή στάση της ΕΕ με την Κίνα» και η επίσκεψη πιθανότατα θα πλαισιωθεί ως έγκριση του προέδρου Σι. 

Ο Σι Τζινπίνγκ επανεξελέγη για τρίτη, πενταετή θητεία στο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, μια εκλογή που οδήγησε τον Σι στο καθεστώς του πιο ισχυρού ηγέτη στην Κίνα από τον Μάο Τσε Τουνγκ.

«Η επίσκεψη του  Όλαφ Σολτς δέχεται έντονη κριτική από πολλούς ευρωπαίους ηγέτες που ισχυρίζονται ότι σηματοδοτεί έλλειψη ενιαίας φωνής στο μπλοκ για το πώς να αντιμετωπίσει το Πεκίνο και ότι η Γερμανία κάνει τα ίδια λάθη όπως έκανε με τη Ρωσία», είπε ο Fok. .

«Γι’ αυτό ίσως είναι μια τόσο σύντομη επίσκεψη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα βρίσκεται στην Κίνα μόνο για περίπου 24 ώρες.

Ο Σολτς είπε σε συνέντευξη σε εφημερίδα ότι «δεν θα αγνοήσουμε τις διαμάχες» και απαρίθμησε αρκετά ευαίσθητα θέματα που θα εξεταστούν στις συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του. Περιλαμβάνουν τον σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών στην Κίνα, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή Xinjiang , όπου τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι η μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το καθεστώς της Ταϊβάν.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η Κίνα προσβλέπει σε μια «επιτυχημένη» επίσκεψη και ότι «η συνεργασία υπερβαίνει κατά πολύ τον ανταγωνισμό» μεταξύ Κίνας και Γερμανίας.

«Η Κίνα και η Γερμανία είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι», είπε ο εκπρόσωπος.

«Και οι δύο χώρες επωφελήθηκαν η μία από την ανάπτυξη και την πρακτική διμερή συνεργασία. Μια υγιής σχέση Κίνας-Γερμανίας είναι καλή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τους δεσμούς Κίνας-ΕΕ και τον κόσμο», είπε.

Ο εκπρόσωπος προειδοποίησε επίσης ότι η Κίνα δεν θα δεχτεί κριτική για θέματα που είναι «εσωτερικές υποθέσεις».

«Για παράδειγμα σχετικά με το Xinjiang, η θέση της Κίνας είναι συνεπής και σαφής. Αυτές είναι οι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, οι οποίες δεν προκαλούν ξένες παρεμβάσεις. Για τα λεγόμενα ζητήματα «ανθρώπινων δικαιωμάτων», η Κίνα σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

«Η Κίνα είναι ενάντια στη χρήση των συζητήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πρόσχημα για να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας ή να συκοφαντήσει και να δυσφημήσει την Κίνα», πρόσθεσε.

Πριν από την επίσκεψη, Κινέζοι αντιφρονούντες και το Παγκόσμιο Συνέδριο των Ουιγούρων είχαν καλέσει τον Όλαφ Σολτς να ακυρώσει το ταξίδι του.

source: International News Agencies 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου