Αυστηρό μήνυμα της ΥΠΕΞ, Αναλένας Μπέρμποκ, ενόψει των τουρκικών εκλογών να αποφεύγουν την «ρητορική μίσους» επί γερμανικού εδάφους.

Αναλένα Μπέρμποκ, Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Τουρκικές Εκλογές, προεκλογικές εκδηλώσεις Τουρκων στη Γερμανία,
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ

Σκληρή ήταν η αντίδραση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία τη Δευτέρα κάλεσε σε γερμανικό υπ. Εξωτερικών εκπροσώπους της τουρκικής πρεσβείας, προειδοποιώντας επί της ουσίας ότι θα υπάρξουν συνέπειες, σε περίπτωση που πολιτικοί από την Τουρκία δεν σέβονται όσα ισχύουν στη Γερμανία...


Η προεκλογική εμφάνιση Τούρκου βουλευτή σε τζαμί των Γκρίζων Λύκων στη Β. Ρηνανία Βεστφαλία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γερμανικού ΥΠΕΞ. «Όχι» στη ρητορική μίσους.

Ο τουρκικός προεκλογικός αγώνας έχει ήδη ξεκινήσει… και εκτός συνόρων. Στη Γερμανία ζουν περίπου 1,4 εκατομ. τουρκικής καταγωγής πολίτες με δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία, οπότε εκ των πραγμάτων η Γερμανία αποτελεί απαραίτητη στάση για πολλούς Τούρκους πολιτευτές.

Η πρόσφατη όμως προεκλογική εκδήλως του βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάππυξης (AKP) Μουσταφά Ατσικγκιέζ στο Τζαμί Γιουνούς Εμρέ της πόλης Νόις στη Βόρεια Ρηνανία-Bεστφαλία, το οποίο πρόσκεται στην οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» ξεπέρασε τα όρια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο Βερολίνο.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Ατσικγκιέζ έκανε λόγο μπροστά στους συγκεντρωμένους ψηφοφόρουςγια «εξόντωση των Κούρδων», τους οποίους ταυτίζει με το PKK και τους αποκαλεί συλλλήβδην «γκιουλενιστές».

To τζαμί Γιουνούς Εμρέ στο Νόις στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία


Αναλένα Μπέρμποκ: «Όχι στην τουρκική «ρητορική μίσους» επί γερμανικού εδάφους»

Δεν άργησε όμως να έρθει η σκληρή αντίδραση από την Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία τη Δευτέρα μάλιστα κάλεσε σε διάλογο στο γερμανικό υπ. Εξωτερικών εκπροσώπους της τουρκικής πρεσβείας, προειδοποιώντας επί της ουσίας ότι θα υπάρξουν συνέπειες, σε περίπτωση που πολιτικοί από την Τουρκία δεν σέβονται όσα ισχύουν στη Γερμανία για προεκλογικές εκδηλώσεις εκπροσώπων ξένων χωρών επί γερμανικού εδάφους.

Μετά τη συνάντηση μάλιστα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε με δύο αναρτήσεις στο twitter τα εξής, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα προς την τουρκική πλευρά:
  

«Εμφανίσεις όπως αυτή του Τούρκου βουλευτή στο Νόις δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η πρόκληση και η ρητορική μίσους δεν έχουν θέση στη Γερμανία (…) Καταστήσαμε σαφές ότι εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο προεκλογικών εκστρατειών άλλων χωρών, θα πρέπει να εγκρίνονται εκ των προτέρων από εμάς. Εάν Τούρκοι πολιτικοί εκπρόσωποι δεν σέβονται τους κανόνες, θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες.»
Δήμητρα Κυρανούδη / Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου