Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. θα πέσει κάτω από 300 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης

LNG, Υγροποιημένο φυσικό αέριο, Σεργκέι Κάουφμαν, TASS,

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αύξηση των τιμών σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα τώρα, σημείωσε ο αναλυτής της Finam, Sergey Kaufman.


ΜΟΣΧΑ, 8 Ιανουαρίου. /TASS/. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα ομαλοποιηθεί και θα πέσει κάτω από τα 300 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης, εν μέσω αποθεμάτων ρεκόρ στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και την έναρξη λειτουργίας νέων χωρητικοτήτων LNG στις ΗΠΑ το 2024, δήλωσε στο TASS ο αναλυτής της Finam, Σεργκέι Κάουφμαν.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αύξηση των τιμών σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα τώρα, σημείωσε ο ειδικός. Ειδικότερα, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες πολιτικές εξοικονόμησης, την έλλειψη διακοπής του εφοδιασμού και τον ουδέτερο χειμερινό καιρό μέχρι στιγμής, οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ ενδέχεται να είναι γεμάτες 50-55% μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης. Αυτό είναι επίσης κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και μπορεί να δημιουργήσει μια καλή βάση για τη συσσώρευση αποθεμάτων από την ΕΕ πριν από την περίοδο θέρμανσης 2024-2025.

Τούτου λεχθέντος, το ισοζύγιο ζήτησης και προσφοράς στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου παραμένει περιορισμένο, αν και από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η θέση σε λειτουργία νέων χωρητικοτήτων LNG.

"Έργα συνολικής δυναμικότητας περίπου 50 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως ενδέχεται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο έτος. Οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των νέων δυναμικότητας, γεγονός που θα κάνει το πέρασμα της επόμενης περιόδου θέρμανσης ακόμα πιο εύκολο για την ΕΕ. Με αυτούς τους παράγοντες σε συνδυασμό , αναμένουμε πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ κάτω από τα 300 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης, κάτι που θα σήμαινε την πλήρη εξομάλυνσή τους», δήλωσε ο Κάουφμαν.

Η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου μαζί με την αύξηση της προσφοράς δημιουργούν προϋποθέσεις για μέτρια ανάκαμψη της ζήτησης από την πλευρά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, πρόσθεσε ο αναλυτής. «Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερο το 2024 από τον μέσο όρο του κατά την περίοδο πριν από την κρίση 2017-2021», είπε.
TASS Russian News Agency

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου