Ένταξη στη Σοσιαλδημοκρατική ομάδα του Ε.Κ. ζητούν μέλη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ - Αντιδράσεις Κώστα Αρβανίτη - Τι λέει το ΠΑΣΟΚ (ηχητικό)

ΣΥΡΙΖΑ, Ευρωκοινοβούλιο, Πολιτική Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κ. Ζαχαριάδης, Θ. Θεοχαρόπουλος Γ. Ραγκούσης, Κώστας Αρβανίτης, Δημήτρη Μάντζος,

     Την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών ζητούν με κοινή τους πρόταση παρέμβαση τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης - Αντίδραση από Κώστα Αρβανίτη - Δηλώσεις κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζου.


Την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία όλα τα τελευταία χρόνια προσκαλείται και αποδέχεται να συμμετέχει ως παρατηρητής, ζητούν με κοινή τους πρόταση παρέμβαση τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης.

Στην επιστολή τους προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν:

«Το πολιτικό σύστημα της χώρας, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, διαμορφώνεται με μια υπερκυρίαρχη ΝΔ και μια ισχυρή παρουσία της Ακροδεξιάς, που για πρώτη φορά δεν έχουν ως πολιτικό και κοινοβουλευτικό αντίβαρο μια ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση.

Αυτή η πρωτοφανής μεταπολιτευτικά ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι κοινωνικά και πολιτειακά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η μεγάλη πολιτική αλλά και ιστορική ευθύνη πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Διότι αφενός ορίστηκε από τον ελληνικό λαό ως η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας και αφετέρου διότι κανένα άλλο κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, παρά τη σημαντική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση που θα αμφισβητήσει με αξιώσεις την κυριαρχία της ΝΔ.

Για να μπορέσει, όμως, να παίξει αυτόν τον ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τώρα που ολοκληρώθηκε ένας πρώτος ιστορικός κύκλος, πρέπει να βάλει τέλος στα λάθη και να ασχοληθεί με τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.

Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να κάνει μία μεγάλη επιλογή.

Να αποφασίσει καθαρά ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον κύριο εκφραστή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας, που εκφράζει και -κυρίως- ενώνει τους πολίτες από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο που δεν ενσωματώνεται στη στρατηγική της συντηρητικής παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν αυτή την επιλογή -και ουσιαστικά και συμβολικά- καθιστώντας εφικτό τον στόχο της κυβερνητικής προοπτικής».

Αφού ζητούν την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών υποστηρίζουν: «Η θεμελιώδης επιλογή αυτή συνδυάζεται με ένα προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο, που πρέπει να εξειδικευτεί στο Συνέδριο και που έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες: τη μείωση των ανισοτήτων, τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους πρόνοιας με έμφαση στην υγεία και την παιδεία, στους εργαζόμενους, στα μεσοστρώματα κοινωνικά και οικονομικά, σε όσους παράγουν και δημιουργούν, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας στην εργασία, στη στέγη και στην εκπαίδευση, στη δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, στην προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια από την ασυδοσία τραπεζών, funds και servicers.

Δεν είμαστε πια ούτε στο 2004, όταν ιδρύθηκε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ούτε στα χρόνια των μνημονίων.

Έχει επίσης αλλάξει πλέον και η γεωγραφία μέσα στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι ενδεικτικά.

Συνεπώς, μας ενδιαφέρει μια ισχυρή Κεντροαριστερά, πολιτικός αντίπαλος και αντίβαρο στη Δεξιά και τις πολιτικές της, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς.

Στις σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις που μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο.

Η απουσία ισχυρής Κεντροαριστεράς δίνει τη δυνατότητα στη συντηρητική παράταξη να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου.

Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ο δρόμος που δείχνει Κεντροαριστερά.

Πρόκειται για εκείνον τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει και σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και γι' αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα θα αγωνιστούμε».

Κώστας Αρβανίτης: «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο κύκλος της Αριστεράς έκλεισε, εγώ διαφωνώ»


Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left και μέλους των Επιτροπών Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) Κώστα Αρβανίτη στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή Ορθά Κοφτά στο Κόκκινο με τον Απόστολο Λυκεσά/

Καθαρή απάντηση σε όσα ακούγονται περί της δήθεν ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, έδωσε σήμερα το πρωί ο Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή του Απόστολου Λυκεσά.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και της The Left, υπεύθυνος για ζητήματα εργασιακών, πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, χαρακτήρισε λανθασμένη την πρόταση των τριών μελών της πολιτικής γραμματείας του Κόμματος, αναφέροντας μάλιστα πως «η σοσιαλδημοκρατία είναι μια φθαρμένη ιστορία. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο κύκλος της Αριστεράς έχει κλείσει, εγώ διαφωνώ», θυμίζοντας παράλληλα στον αέρα του σταθμού ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στον ευρύτερο χώρο της οποίας παίζει καταλυτικό ρόλο διαμόρφωσης των εξελίξεων.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί παρά να είναι ανάμεσα στα κόμματα και τα κινήματα της Αριστεράς. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι το κόμμα παραμένει στην Ευρωομάδα της Αριστεράς

Ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε ακόμη πως «άλλο συνεργασία, κι άλλο ενσωμάτωση», υποδεικνύοντας ότι η συνεργασία ανάμεσα σε όμορες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είναι ήδη μια πραγματικότητα, η οποία έχει συχνά ως τώρα αποδώσει καρπούς για την ευρωομάδα της Αριστεράς.

Κατέληξε δε ότι μία τέτοια «ένταξη», θα αποτελούσε «μεγάλη υποχώρηση» από τις θέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πάρει στην Ευρώπη και τις επιτυχίες που έχει ως τώρα σημειώσει.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ από τον Δημήτρη Μάντζου για την πρόταση αλλαγής ευρωομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ: «Οι ευρωομάδες δεν είναι ξενοδοχεία»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, σχολίασε με δηκτικό τρόπο ότι «οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά».

Και πρόσθεσε: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να λύσει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα για τη φιλοσοφία, το πολιτικό του πρόταγμα και την ιδεολογική του ταυτότητα».

Μάλιστα, με αφορμή τη σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη φερόμενη πρόταση Μητσοτάκη στον Στέφανο Κασσελάκη να αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας το 2019, είπε ο Στέφανος Μάντζος:

«Διαβάσαμε π.χ. με έκπληξη ότι ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε τώρα να είναι υπουργός του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ως πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες τον έχουν κατηγορήσει σκληρά και δικαιολογημένα για τα ζητήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τελικά, έτσι όπως αποδεικνύεται».

Και πρόσθεσε: «Οι πολίτες πρέπει να δουν καθαρές θέσεις, ώστε να κρίνουν και να συγκρίνουν: λέμε όλοι τα ίδια για την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομία της καθημερινότητας, τα εθνικά θέματα, τη φορολογική δικαιοσύνη; Γιατί θυμόμαστε και τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ πριν κάποιους μήνες, τις οποίες δεν θα τις έλεγε κανείς σοσιαλδημοκρατικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου