Γαλλία: Παρατέθηκε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν καθώς ο Μακρόν προσπαθεί να ανανεώσει μια προβληματική κυβέρνηση

ΓΑΛΛΙΑ, παραίτηση πρωθυπουργού, Ελίζαμπεθ Μπορν,

     Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν παραιτήθηκε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η γαλλική προεδρία, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να δώσει νέα ώθηση στη δεύτερη θητεία του ενόψει των ευρωεκλογών και των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι.


Ο Γάλλος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν πιο ταραχώδεις νομοθέτες για την ψήφιση νόμων αφότου έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο λίγο μετά την επανεκλογή του Μακρόν για για δεύτερη θητεία το 2022.

Η αλλαγή του πρωθυπουργού έρχεται μετά από ένα χρόνο που αμαυρώθηκε από πολιτικές κρίσεις που προκλήθηκαν από αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τους νόμους για τη μετανάστευση .

Έρχεται επίσης μόλις πέντε μήνες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους ευρωσκεπτικιστές να αναμένεται να σημειώσουν κέρδη ρεκόρ σε μια εποχή ευρείας δημόσιας δυσαρέσκειας για το αυξανόμενο κόστος ζωής και την αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μακρόν υπολείπεται της ακροδεξιάς ηγέτη Μαρίν Λεπέν κατά περίπου οκτώ με δέκα μονάδες για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι εικασίες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης ήταν έντονες αφού ο Μακρόν τον Δεκέμβριο υποσχέθηκε μια νέα πολιτική πρωτοβουλία.

Μεταξύ αυτών που αναφέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Μπορν είναι ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ και ο 37χρονος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου, εκ των οποίων ο ένας θα ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire και ο πρώην υπουργός Γεωργίας Julien Denormandie έχουν επίσης αναφερθεί από ειδικούς ως πιθανές επιλογές.

Η αλλαγή του πρωθυπουργού δεν θα οδηγήσει απαραιτήτως σε αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού, αλλά μάλλον θα σηματοδοτήσει την επιθυμία να προχωρήσουμε πέρα ​​από τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό και να επικεντρωθούμε σε νέες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απασχόλησης.

Ένας ήπιος γραφειοκράτης σταδιοδρομίας που υπηρέτησε πολλούς υπουργούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν ενταχθεί στις κυβερνήσεις του Μακρόν, η Μπορν ήταν πρωθυπουργός από τον Μάιο του 2022.

Σε ηλικία 62 ετών, ήταν μόνο η δεύτερη γυναίκα που υπηρέτησε στη θέση.

Ο Μακρόν αποκάλεσε την υπηρεσία της Μπορν «υποδειγματική» και την ευχαρίστησε με «όλη μου την καρδιά».

Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του, με επικεφαλής τον Μπορν, αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν ένα πιο ταραχώδες κοινοβούλιο για την ψήφιση νόμων από τότε που έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία τους λίγο μετά την επανεκλογή του Μακρόν για δεύτερη θητεία το 2022.

Οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου λένε ότι κατάφερε να περάσει τα πιο δύσκολα σημεία του οικονομικού του μανιφέστου τον πρώτο και μισό χρόνο της δεύτερης θητείας του, παρά την έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας, και ότι οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα, στην εκπαίδευση και την ευθανασία, θα είναι πιο συναινετικό.

Αλλά η απόφαση του Μακρόν να χρησιμοποιήσει την εκτελεστική εξουσία πέρυσι για να περάσει μια αμφισβητούμενη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 προκάλεσε εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων.

Ο ανασχηματισμός είναι πιθανό να εντείνει την κούρσα στο στρατόπεδο του Μακρόν για να τον διαδεχθεί στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2027, με τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανίν και τη Λεμέρ να θεωρούνται όλοι ως πιθανοί υποψήφιοι.
(Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου