Η Μαρία Άνχελα Χολγκίν είναι η νέα απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο

ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Χολγκίν, Κυπριακό, Αντόνιο Γκουτέρες,

     Όπως επισημαίνεται, ο διορισμός της συμβάλλει στην παροχή κρίσιμης υποστήριξης στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή σε επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο, μια διαδικασία που δεν έχει προχωρήσει από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017.


Τον διορισμό της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Χολγκίν ως προσωπικής του απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες για την Κύπρο ανακοίνωσε την Παρασκευή (5/1) ο ΟΗΕ.

Ανακοινώνοντας τον διορισμό, η βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Στέφανι Τρέπλι δήλωσε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από την Μαρία Άνχελα Χολγκίν «να αναλάβει εκ μέρους του ρόλο αποστολής καλών υπηρεσιών για να αναζητήσει κοινό έδαφος για την πορεία προς τα εμπρός και να τον συμβουλεύσει για το Κυπριακό».

Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ, στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, σημειώνει ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε σε σαφείς όρους εντολής, ούτε σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αποστολής.

Η Μαρία Άνχελα Χολγκίν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να έχει την πρώτη συνάντηση της, με τον ειδικό αντιπρόσωπο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρντ. Στη συνέχεια θα έρθει σε επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές, για να προγραμματίσει το ταξίδι της στην Κύπρο και στις πρωτεύουσες των εγγυητριών δυνάμεων.

Ποια είναι η Χολγκίν

Η Μαρία Άνχελα Χολγκίν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, διαθέτει εκτεταμένη διπλωματική εμπειρία σε υψηλά επίπεδα, μεταξύ άλλων ως Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας (2010-2018). Διετέλεσε επίσης εκπρόσωπος του Προέδρου της Κολομβίας στις διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική διαδικασία της χώρας της στην Αβάνα της Κούβας (2015-2016) και ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου για τη Μεταπολίτευση (2017-2018). Στα προηγούμενα διπλωματικά της αξιώματα περιλαμβάνονται η θέση της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη, της Πρέσβειρας στη Βενεζουέλα και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών.

..

Ικανοποίηση από ΕΕ για τη Χολγκίν

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Χολγκίν, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, ως απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ και της Επιτρόπου, Ελίαα Φερέιρα.

Όπως επισημαίνουν, ο διορισμός συμβάλλει στην παροχή κρίσιμης υποστήριξης στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή σε επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο, μια διαδικασία που δεν έχει προχωρήσει από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο, τονίζει η δήλωση.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Ελίζα Φερέιρα υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων υπό τη διαδικασία διευκόλυνσης του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.

Τέλος, αναφέρουν ότι στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου κοινά συμφέροντα και ευκαιρίες μπορούν να προωθήσουν τη συνεργασία και τις κοινές προσεγγίσεις, είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

πηγή: flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου