ΔΟΕ: «Οι «Αγώνες Φιλίας» της Ρωσίας παραβιάζουν την Ολυμπιακή Χάρτα» - Ρωσική απάντηση στη ΔΟΕ

Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, Ολυμιακοί Αγώνες, ΔΟΕ, ΡΩΣΙΑ, «Αγώνες Φιλίας»,

     Η ΔΟΕ ζήτησε από τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να απέχουν από τη συμμετοχή στους «Αγώνες Φιλίας» στη Μόσχα, αλλά οι Ρώσοι διοργανωτές των αγώνων έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θέλουν να δημιουργηθεί σύγκρουση με το Ολυμπιακό κίνημα.


Η Ρωσία ετοιμάζει το Σεπτέμβριο του 2024 τους «Αγώνες Φιλίας» ως απάντηση για τον αποκλεισμό της από την Ολυμπιάδα - Το σχέδιο της Ρωσίας να φιλοξενήσει «Αγώνες Φιλίας» είναι «μια κυνική προσπάθεια να πολιτικοποιήσει τον αθλητισμό», λέει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

«Πολιτική πράξη που παραβιάζει την Ολυμπιακή Χάρτα» χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΔΟΕ την εκπεφρασμένη πρόθεση της Ρωσίας να διοργανώσει το Σεπτέμβριο του 2024 τους αποκαλούμενους «Αγώνες Φιλίας», μία πολυ-αθλητική διοργάνωση που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Η ΔΟΕ σημειώνει ότι, σε αντίθεση με τις Θεμελιώδεις Αρχές της Ολυμπιακής Χάρτας και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να διοργανώσει αθλητικές εκδηλώσεις στη Ρωσία με αμιγώς πολιτικό κίνητρο. Η ρωσική κυβέρνηση δημιούργησε και χρηματοδότησε την "Διεθνή Ενωση Φιλίας" (International Friendship Association, IFA), προκειμένου να φιλοξενήσει θερινούς και χειμερινούς "Αγώνες Φιλίας"» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η κίνηση της Ρωσίας έρχεται ως απάντηση στον αποκλεισμό των αθλητών της χώρας (αλλά και της Λευκορωσίας), στους οποίους πρόκειται να επιτραπεί η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Παρισιού ως ουδέτερων, υπό αυστηρές προϋποθέσεις τις οποίες η ρωσική κυβέρνηση δεν αποδέχεται. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, «... η ρωσική κυβέρνηση έχει αποδοθεί σε μία έντονη διπλωματική επίθεση, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πρσεβευτές να προσεγγίζουν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Για να κάνουν το πολιτικό κίνητρο ακόμη πιο εμφανές, παρακάμπτουν τις αθλητικές αρχές στις χώρες-στόχους. Πρόκειται για μία κυνική προσπάθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας να πολιτικοποιήσει τον αθλητισμό».

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ καταλήγει καλώντας όλες τις κυβερνήσεις και το Ολυμπιακό Κίνημα να απορρίψουν την προσέγγιση της Ρωσίας και να μην συμμετάσχουν στους εν λόγω αγώνες.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde", ο Τόμας Μπαχ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υιοθετεί μία ολοένα και αυξανόμενη επιθετική στάση σε βάρος του ιδίου και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ερωτώμενος για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αθλητισμού της Ρωσίας, Ολεγκ Ματίσιν, που είπε ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να μποϋκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε: «Ακούσαμε μία σχετικά ευγενική τοπθέτηση, αλλά, από την άλλη πλευρά, βλέπουμε επίσης τα πολύ επιθετικά σχόλια της κεβέρνησης. Η ΔΟΕ δεν σχολιάζει, αλλά βλέπουμε ότι η κυβερνητική επιθετικότητα αυξάνεται μέρα με τη μέρα εναντίον της ΔΟΕ, των αγώνων και εμού. Ποικίλλουν από το "φασίστας" ως το "καταστροφέας των Αγώνων και του Ολυμπιακού κινήματος" και όλα προέρχονται από Ρώσους αξιωματούχους. Δεν γνωρίζω αν προέρχονται από τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν παρακολουθώ καθημερινά το Telegram, δεν είμαι τόσο μαζοχιστής, αλλά οι επιθέσεις έρχονται από όλα τα επίπεδα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τόμας Μπαχ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί το ίδιο καθεστώς των ουδέτερων για τους αθλητές από το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι «... σε αντίθεση με τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ολυμπιακή Επιτροπή του Ισραήλ δεν παραβίασε την Ολυμπιακή Χάρτα. Αυτό που ο πολιτικός κόσμος αποκαλεί λύση δύο κρατών, εμείς το έχουμε πετύχει εδώ και 30 χρόνια: έχουμε Ολυμπιακή Επιτροπή του Ισραήλ και Ολυμπιακή Επιτροπή της Παλαιστίνης».

Οι Ρώσοι απαντούν στη ΔΟΕ για τους παγκόσμιους «Αγώνες Φιλίας»

Η ΔΟΕ ζήτησε από τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να απέχουν από τη συμμετοχή στους «Αγώνες Φιλίας» στη Μόσχα, αλλά οι διοργανωτές των αγώνων έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θέλουν να δημιουργηθεί σύγκρουση με το Ολυμπιακό κίνημα.

Η οργανωτική επιτροπή των «Αγώνων Φιλίας» του 2024 έκανε την εξής δήλωση για να απαντήσει στο μήνυμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

«Ο στόχος των «Αγώνων Φιλίας» δεν ήταν ποτέ η σύγκρουση με τη ΔΟΕ ή η δημιουργία ανταγωνισμού ενάντια στο Ολυμπιακό κίνημα. Οι «Αγώνες Φιλίας» σχεδιάστηκαν ως μια αρμονική προσθήκη στο υπάρχον διεθνές καλεντάρι και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Ρώσους αθλητές και αθλήτριες». 

Ο Τζέιμς Μακλάουντ, ο οποίος είναι ο διευθυντής του τμήματος σχέσεων με τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές στη ΔΟΕ, σημείωσε ότι η συμμετοχή στους «Αγώνες Φιλίας» θα παραβίαζε τις συστάσεις σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν υποβληθεί κατά του ρωσικού αθλητισμού: 

«Οποιαδήποτε συμμετοχή μιας εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στους αγώνες δεν θα ήταν μόνο αντίθετη με τη σύσταση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ που ορίστηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 2022 σχετικά με διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Ρωσία, αλλά θα είναι επίσης απέναντι στον συλλογικό στόχο του Ολυμπιακού Κινήματος για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας του αθλητισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου