Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν παρέλειψε υπογραμμίσει τη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι οποίες, όπως είπε, είναι «πλούσιες, αλλά και περίπλοκες».
«Ένα επιπλέον δισ. ευρώ είναι καθ' οδόν για το 2024» προς
την Τουρκία δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κάνοντας λόγο για ανάγκη «άμεσης
εμπλοκής» της ΕΕ στη Συρία
Ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην Τουρκία έταξε
η ΕΕ, για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα
μετά την πρόσφατη πτώση του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, το νέο δώρο της ΕΕ στην Τουρκία αφορά στην κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης των προσφύγων καθώς επίσης και για στη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, επιστροφής Σύρων προσφύγων.
«Ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ είναι καθ' οδόν (σ.σ. προς την Τουρκία) για το 2024» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία διεμήνυσε ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την «άμεση εμπλοκή» της στην επόμενη μέρα στη Συρία ερχόμενη σε επαφή με την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) που βρίσκεται στην εξουσία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς και με «άλλες φατρίες».
In Ankara today with President @RTErdogan.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 17, 2024
Europe continues its engagement with regional leaders on Syria.
We will do our part to support the country at this critical juncture ↓ https://t.co/JdjCWwoPcz
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει την αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία σημειώνοντας ότι «ο συριακός λαός αξίζει μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας, που θα διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας». Επιπλέον η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η εθνική ενότητα και να προστατευθούν τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων στη χώρα.
Our top diplomatic representative returns to Damascus.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 17, 2024
We are stepping up our support to the population immediately with a Humanitarian Air Bridge.
And we start preparing early recovery, with our annual Syria conferences. pic.twitter.com/XuZArgMlcy
«Η Τουρκία έχει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής», σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν περιγράφοντας την επόμενη ημέρα στην περιοχή και επεσήμανε ότι «μαζί πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση ενάντια στην τρομοκρατία... και οι θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές Σύρων προσφύγων, η Φον
ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι «όλες οι επιστροφές πρέπει να είναι
εθελοντικές, ασφαλείς και αξιοπρεπείς»,
επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να διασφαλίσει ότι πληρούνται όλες οι
απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε υπογραμμίσει τη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι οποίες, όπως είπε, είναι «πλούσιες, αλλά και περίπλοκες».
Ενδεικτικό, τόνισε, είναι ότι σε ένα από τα πρώτα της
ταξίδια, στην αρχή της δεύτερης θητείας της, επισκέπτεται την Άγκυρα. «Η
οικονομική μας σχέση είναι πιο ισχυρή από ποτέ», σημείωσε επισημαίνοντας ότι
το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 206
δισ. ευρώ πέρυσι.
The 🇪🇺🇹🇷 relationship is important.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 17, 2024
Our economic relationship is growing stronger every year.
And Türkiye remain a key partner on migration.
An extra €1 billion for 2024 is on its way to support Türkiye’s efforts to host Syrian refugees. pic.twitter.com/cr3Tfaz7l9
«Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Τουρκίας. Πρόθεσή μας είναι να το ενισχύσουμε περαιτέρω», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμευόμενη ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τις συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι για το εν λόγω ζήτημα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολίασε την ανάγκη για «ισχυρότερες προσπάθειες».
Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι στο τραπέζι των
συζητήσεων με τον Τούρκο πρόεδρο τέθηκε η ανάγκη να αποτραπεί η παράκαμψη των κυρώσεων κατά
της Ρωσίας και ότι «είναι σημαντικό να αποκατασταθούν οι συνομιλίες με
την Κύπρο στο πλαίσιο του ΟΗΕ».
Ερντογάν: Χρειάζεται συμπεριληπτική κυβέρνηση στη Συρία
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν, τόνισε σύμφωνα με
το Reuters ότι στη Συρία χρειάζεται
μια συμπεριληπτική κυβέρνηση και κάλεσε την ΕΕ να υποστηρίξει την επιστροφή των Σύρων στη
χώρα τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου