Φιλιππίνες: Σεισμός 6,9 βαθμών στο νησί Μιντανάο

Iσχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα κοντά στην πόλη Νταβάο των Φιλιππίνων, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, αλλά όχι τσουνάμι.

Το επίκεντρο της μεγέθους 6,8 βαθμών δόνησης βρισκόταν σε απόσταση 61 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Νταβάο στο νησί Μιντανάο και το εστιακό βάθος της ήταν 28,2 χιλιόμετρα, ανακοίνωσε το USGS, αναθεωρώντας προς τα κάτω το μέγεθος του σεισμού, για το οποίο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως ήταν 6,9 βαθμοί.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς, όμως το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (Phivolcs) ανακοίνωσε πως αναμένονται ζημιές και μετασεισμοί.

Δύο ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 5 και 5,7 βαθμών με επίκεντρο βόρεια της πόλης Χενεράλ Σάντος καταγράφηκαν μετά τον κύριο σεισμό.

Ο ραδιοσταθμός DZMM μετέδωσε πως η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στην πόλη Χενεράλ Σάντος, όπου εκκενώθηκε τοπικό νοσοκομείο.

Το Μιντανάο είχε πληγεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο από τέσσερις ισχυρούς σεισμούς, που στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Aλληλεγγύη Εμανουέλ Μακρον σε Ελλάδα και Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις

«Χθες, θα ήθελα να πω ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, δεδομένης της πρόκλησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος....

«Χθες, θα ήθελα να πω ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, δεδομένης της πρόκλησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θεωρώ ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών κρατών είναι απολύτως καθοριστική. Μπορώ να πω ότι θα λάβουμε οποιοδήποτε χρήσιμο μέτρο για τον σκοπό αυτό και βεβαίως δεν θα ενδώσουμε σε καμιά μορφή πρόκλησης», κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

 πηγή: euronews 

Ελληνικές κυβερνήσεις: Τα καλύτερα «πελατάκια» του ΝΑΤΟ

Οι ελληνικές κυβερνήσεις από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ μέχρι και τώρα καταβάλλουν αγόγγυστα και αδιάλειπτα περισσότερο από το 2% του ελληνικού ΑΕΠ τροφοδοτώντας την ακόρεστη δίψα των (αμερικανικών βρετανικών, γερμανικών, γαλλικών κατά κύριο λόγο) πολεμικών βιομηχανιών για παραγγελίες. 

του Δημήτρη Μηλάκα (*)

Το ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου) δημιουργήθηκε (1949) από τους νικητές στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Αμερικανούς για να εκπληρώσει τρεις στόχους: Πρώτον, να κρατήσει τη Σοβιετική Ένωση (Ρωσία) «έξω», δεύτερον τη Γερμανία «κάτω» και τρίτον τις ΗΠΑ «μέσα» στην Ευρώπη.

Ένας ακόμη παρεμπίπτων στόχος του ΝΑΤΟ ήταν (και παραμένει) η τροφοδότηση των πολεμικών βιομηχανιών κατά κύριο λόγο αμερικανικών αλλά και αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών. Η ύπαρξη των εν λόγω βιομηχανιών εξαρτάται από τον «οβολό» που συνεισφέρουν τα κράτη μέλη αναπτύσσοντας, αγοράζοντας ή εκσυγχρονίζοντας οπλικά συστήματα και πυρομαχικά. Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν υιοθετηθεί ομόφωνα κάθε κράτος μέλος έχει την υποχρέωση να ξοδεύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ του σε αμυντικές δαπάνες εν είδη «συνδρομής» στο «ταμείο» της συμμαχίας. Από την άλλη πλευρά η συμμαχία υποτίθεται ότι παρέχει προστασία και ασφάλεια στα μέλη της.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ μέχρι και τώρα καταβάλλουν αγόγγυστα και αδιάλειπτα περισσότερο από το 2% του ελληνικού ΑΕΠ τροφοδοτώντας την ακόρεστη δίψα των (αμερικανικών βρετανικών, γερμανικών, γαλλικών κατά κύριο λόγο) πολεμικών βιομηχανιών για παραγγελίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις τις εποχές της ισχυρής Ελλάδας έφτασαν τις αμυντικές δαπάνες έως το 3,5% του ΑΕΠ. Την ίδια προσήλωση στην καταβολή της συνδρομής - χαρατσιού επέδειξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια. Έτσι, η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της συμμαχίας πέρυσι ήταν στη δεύτερη θέση μεταξύ των Συμμάχων, καθώς πρόσφερε στις πολεμικές βιομηχανίες του ΝΑΤΟ για προστασία το 2,3% του ΑΕΠ (κάτι παραπάνω από 5, δισ.). Περισσότερα από την Ελλάδα σε ποσοστό του ΑΕΠ ξόδεψαν μόνο οι Αμερικανοί (3,5%) «ιδιοκτήτες» του ΝΑΤΟϊκού μαγαζιού.

Το πόσο ακριβά έχει πληρώσει η Ελλάδα τη συνδρομή της στο σύμπλεγμα των πολεμικών βιομηχανιών είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε όταν, με αφορμή τη χρεοκοπία του 2010, ακούστηκαν κάποιες πληροφορίες εκ των έσω σύμφωνα με τις οποίες (Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Οικονομικών του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ) οι εξοπλιστικές δαπάνες συνέβαλαν κατά 25% στη δημιουργία του ελληνικού χρέους.

Παρ’ όλα αυτά τα δισεκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένων και των μιζών που συνοδεύουν κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα), η χώρα ουδέποτε προστατεύτηκε από το ΝΑΤΟ. Ούτε κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, ούτε κατά τις κρίσεις με τα τουρκικά ερευνητικά Χόρα και Σισμίκ στο Αιγαίο, ούτε κατά την κρίση των Ιμίων. Ούτε πρόκειται να προστατευθεί τώρα που η Άγκυρα σβήνει από τον χάρτη την κυπριακή ΑΟΖ και ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Ρόδος, το Καστελόριζο…
(*) Ο Δημήτρης Μηλάκας γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1990 (εφημερίδα "Πρώτη"). Επί εικοσαετία παρακολουθεί το διπλωματικό ρεπορτάζ ("Ριζοσπάστης"), ενώ έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς σταθμούς (Flash, Alpha) και περιοδικά. Το 2005, σε συνεργασία με τον Νίκο Μπογιόπουλο, συνέγραψε το "Ποδόσφαιρο: Μία θρησκεία χωρίς απίστους" (εκδόσεις Λιβάνη).

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 4,3% στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον Αύγουστο εφέτος

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 8μηνο, Ιανουάριος-Αύγουστος 2019, παρατηρείται αύξηση κατά 5,4% στους επισκέπτες των μουσείων και κατά 3,8% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν 29,3%...

Αύξηση 4,3% καταγράφηκε στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον Αύγουστο εφέτος, ενώ οι επισκέπτες ελεύθερης εισόδου μειώθηκαν 0,8% και οι εισπράξεις αυξήθηκαν 28,2%. Το 8μηνο, παρατηρείται αύξηση κατά 5,4% στους επισκέπτες των μουσείων και κατά 3,8% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν 29,3%.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους σημειώθηκε τον Αύγουστο αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 2,5%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου παρουσίασε μείωση 6,5% και οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση 9,4%. Το 8μηνο, σημειώθηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 4,9% και κατά 0,7% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν 9,6%.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Τροφές που μας κρατούν ζεστούς τους χειμωνιάτικους μήνες

Ο κρύος χειμωνιάτικος καιρός επηρεάζει πολλά περισσότερα πράγματα εκτός από τα ρούχα που θα φορέσουμε και το λογαριασμό της θέρμανσης. Ο οργανισμός μας για παράδειγμα, αντιμετωπίζει αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, το μεταβολισμό, ακόμη και τις διατροφικές προτιμήσεις.

Καθώς η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, το πιο πιθανό είναι να φοράμε γάντια, κασκόλ και μεγάλα ζεστά πουλόβερ για να προστατευτούμε. Ξέρετε όμως ότι το τί τρώμε θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός μας; Κανένα είδος καιρού όμως δεν δικαιολογεί τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ακριβώς όπως δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το παγωτό τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, δεν θα πρέπει να ζούμε μόνο με ζεστή σοκολάτα και σοκολατένια μπισκότα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι σούπες και τα ζεστά τσάγια δεν είναι η μόνη λύση.

Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν την εσωτερική μας θερμοκρασία αυξάνοντάς την και μας αναζωογονούν, σπρώχνοντας το αίμα και την ενέργεια στην επιφάνεια του σώματος μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πέψης. Παρόλο που τέτοιες θεωρίες δεν υποστηρίζονται πάντα από τη σύγχρονη επιστήμη, δεν είναι κακό να δοκιμάσετε κάποιες από αυτές.

Τσίλι

Οι καυτερές αυτές πιπεριές περιέχουν ως γνωστόν καψαϊκίνη, η οποία τους προσδίδει και την ιδιαίτερα πικάντικη γεύση τους. Η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται επίσης σε τοπικές κρέμες ανακούφισης του πόνου και μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος ή τσούξιμο όταν εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο δέρμα, όπως και η θερμότητα που αισθάνεστε μόλις φάτε πιπεριές τσίλι. Οι φρέσκες ψιλοκομμένες πιπεριές ή η αποξηραμένη εκδοχή τους σε σκόνη θα προσθέσουν ως καρύκευμα το ίδιο χαρακτηριστικό σε οποιοδήποτε μαγειρεμένο πιάτο.

Μέλι

Η αγαπημένη ελληνική και όχι μόνο, υπερτροφή, χάρη στις θερμαντικές ευεργετικές ιδιότητές της, καθιστούν το μέλι ένα πολύτιμο γιατρικό για τα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Απολαύστε το μέσα σε ζεστά ροφήματα και συνδυάστε το με την εξίσου θερμαντική κανέλλα.
Κανέλλα

Είναι ένα από τα πιο νόστιμα θερμαντικά καρυκεύματα που μας προστατεύουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Αυγά

Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, τα αυγά βοηθούν στην προστασία από τις λοιμώξεις λόγω του ψευδάργυρου που περιέχουν, ο οποίος ενδυναμώνει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό. Παράλληλα η βιταμίνη D που βρίσκεται στους κρόκους των αυγών καταπολεμά τα κρυολογήματα.

Ξερά φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα (σε μικρές ποσότητες) έχουν αποδεδειγμένα ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό, είναι πλούσιες πηγές σιδήρου και συμβάλλουν στη δημιουργία θερμότητας στο σώμα. Βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση της αναιμίας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με έλλειψη βιταμινών.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ως chi ή ενεργειακό – τονωτικό συστατικό, βοηθώντας στην αύξηση της εφίδρωσης και στην αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούνται από το κρύο. Θεωρείται ότι ενθαρρύνουν την ενέργεια να μετακινηθεί στην επιφάνεια του σώματος για να κρατηθούμε ζεστοί. 
 

Τζίντζερ

Αν συνήθως αποφεύγετε να τρώτε το τζίντζερ στο πιάτο με το sushi σας, μπορεί να χάνετε μερικά θερμαντικά οφέλη για το σώμα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο καρύκευμα ενισχύει τη θερμογένεση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι μειώνει το αίσθημα της πείνας. Προσθέστε το όχι μόνο σε ροφήματα αλλά και σε πιάτα με κρέας, σούπες και smoothies με εξίσου εύγευστα αποτελέσματα.

Κουρκουμάς

Η Αγιουρβέδα θεωρεί τον κουρκουμά ως την «κορώνα των καρυκευμάτων». Έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και βοηθά στην καταπολέμηση κάθε μορφής ασθένειας. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα θερμαντικά βότανα επειδή πιστεύεται ότι σφίγγει τους ιστούς και απορροφά την υπερβολική υγρασία.

Άπαχο κρέας

Αν έχετε σχεδόν πάντα κρύα χέρια και πόδια, μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σιδήρου (ή, αναιμία). Κάποιοι που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση ενώ παράλληλα παίρνουν αρκετό σίδηρο από τη διατροφή τους μπορεί να έχουν πρόβλημα να τον απορροφήσουν, ενώ άλλοι απλά δεν τρώνε αρκετές τροφές πλούσιες σε αυτό το συστατικό. Η προσθήκη στην καθημερινή διατροφή σας τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να σας βοηθήσει να ζεσταθείτε. Το άπαχο βόειο κρέας, τα πουλερικά και το χοιρινό φιλέτο είναι κάποια από αυτά, ενώ παραμένουν χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Αν και υπάρχουν φυτικές πηγές της θρεπτικής ουσίας, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το σώμα απορροφά περισσότερο σίδηρο από το κρέας.

Κύμινο

Δεν δίνει την ίδια υπερβολική αίσθηση θερμότητας όπως οι πιπεριές τσίλι αλλά παράγει λιγότερο έντονη θερμότητα που θα σας ζεσταίνει χωρίς να σας κάνει να ιδρώσετε. Το μπαχαρικό αυτό ταιριάζει υπέροχα σε πολλά χειμωνιάτικα πικάντικα πιάτα. Χρησιμοποιείται ως χωνευτικό τονωτικό που διεγείρει την παραγωγή παγκρεατικών ενζύμων, ενώ παράλληλα μειώνει τις φλεγμονές.

Μπανάνες

Είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά το θυρεοειδή και τα επινεφρίδια να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος όταν κάνει κρύο.

Γλυκοπατάτες

Προσφέρουν βιταμίνες Α και C, γίνονται ιδιαίτερα νόστιμος πουρές και αποτελούν μια γευστική και υγιεινή πρόταση με θερμαντικές ιδιότητες για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες. Ταιριάζουν με την κανέλλα, το τζίντζερ και τις πιπεριές τσίλι.

Μανιτάρια

Από τις βασικές χειμωνιάτικες τροφές λόγω των αντι-ιικών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων τους. Ειδικά τα άσπρα μανιτάρια (κουμπιά) είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Λιπαρά ψάρια

Ένα από τα πιο ευάλωτα μέρη του σώματος το χειμώνα είναι οι πνεύμονες μας, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι σε κρυολογήματα και αναπνευστικές λοιμώξεις. Αλλά τα ω-3βοηθούν στην αύξηση της ροής του αέρα και προστατεύουν τους πνεύμονες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Προσπαθήστε να τρώτε πλούσια σε ω-3 τρόφιμα όπως είναι τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, αντσούγιες, ρέγγα, σολομό, σκουμπρί).