"Τρίποντο" Νταβούτογλου!

ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΖΗΤΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ CASUS BELLI

Επικοινωνιακό τέχνασμα αποτελούσαν τελικώς οι διαρροές από τουρκικής πλευράς περί επικείμενης επανεξέτασης της απόφασης για κατάργηση του casus belli.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου σε χθεσινές του δηλώσεις στο διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου NTV Μουράτ Ακγκιούν αναφέρθηκε στις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο για την αναθεώρηση του «Κόκκινου Βιβλίου», ώστε να μην αναφέρεται η Ελλάδα ως απειλή και να μην προσδιορίζεται η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ως casus belli.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι «στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας τα τελευταία χρόνια βιώθηκαν σοβαρές αλλαγές. Για το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων η Τουρκία δεν κάνει βήμα μονομερώς. Με βήματα που θα γίνουν αμοιβαία θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας και της Ελλάδας, της μιας απέναντι στην άλλη». Ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για το «Κόκκινο Βιβλίο». Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αποφύγει το σχολιασμό των πληροφοριών, έχοντας επίγνωση των κινδύνων ενός βιαστικού και αφελούς ενθουσιασμού.

Προβληματισμός

Το γεγονός ότι ο Α. Νταβούτογλου συνδέει την αναθεώρηση μίας αντιευρωπαϊκής απόφασης, που προσβάλλει το διεθνές δίκαιο, με ανταλλάγματα από ελληνικής πλευράς, με μία στρεβλή λογική αμοιβαιότητας, δημιουργεί εύλογο προβληματισμό σε παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, που αναρωτιούνται ποιο είναι το βήμα που καλεί η Άγκυρα την Αθήνα να κάνει. Εντυπώσεις, άλλωστε, δημιουργεί η επιλογή του Τούρκου ΥΠΕΞ να κάνει αυτή την απογοητευτική δήλωση τη μέρα που ανέμενε στην Άγκυρα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, για να παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα μπάσκετ Ελλάδας - Τουρκίας.

πηγή CityPress

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου