Ο Παπακωνσταντίνου στο... πράσινο απόσπασμα !

ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ που έχει τη συνολική ευθύνη και εποπτεία για την υλοποίηση του μνημονίου, βάσει (και) εξουσιοδότησης που έχει λάβει από το Κοινοβούλιο. Τους τελευταίους μήνες όμως κάποιοι συνάδελφοί του υπουργοί και αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης τον αντιμετωπίζουν και ως ανασταλτικό παράγοντα της κυβερνητικής προσπάθειας.

Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών διατυπώνεται η έντονη δυσαρέσκεια για την αδυναμία ή απροθυμία συναρμόδιων υπουργών να συνεργαστούν. « Δεν με πιστεύουν ό,τι κι αν ανακοινώσω. Πώς να πείσω για το παραμικρό, όταν από τη μία έχουμε το φιάσκο της περαίωσης και από την άλλη το μεγαλύτερο φιάσκο με τα 24 δισ. ευρώ που χαρίζει ο Παπακωνσταντίνου επειδή δεν μπορεί να τα εισπράξει;».

Την εξομολόγηση έκανε υπουργός της κυβέρνησης το προηγούμενο Σάββατο προς συνάδελφό του βουλευτή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠαΣοΚ. Εδειξε έτσι χωρίς περιστροφές ότι θεωρεί πως ο υπουργός Οικονομικών λειτουργεί πλέον ως τροχοπέδη στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Στη συνεδρίασης της ΚΟ του ΠαΣοΚ για πρώτη φορά ο κ. Γ. Παπανδρέου «άδειασε» τον υπουργό Οικονομικών για την απόφαση να διαγραφούν οφειλές 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο, για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε αδυναμία είσπραξης. Η απόφαση τελικώς ανακλήθηκε έπειτα από έντονες αντιδράσεις βουλευτών και ο κ. Παπανδρέου είπε σχετικά: «Μπορεί να υπάρχουν και αστοχίες και παρεξηγήσεις, όπως για το θέμα της διαγραφής των χρεών. Οχι, κύριοι, δεν διαγράφουμε χρέη, ούτε συγκαλύπτουμε κάποιους. Εχω συνεννοηθεί- και συμφωνεί και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου- και θα δημοσιοποιήσουμε όλα τα ονόματα εκείνων που χρωστούν». Μία ημέρα αργότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου απολογήθηκε λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας»...

Κριτική και από το ΔΝΤ

Αυτό που καταμαρτυρούν στον κ. Παπακωνσταντίνου βουλευτές και κορυφαίοι υπουργοί είναι ότι λόγω δικών του παραλείψεων οδηγείται συχνά στις «εύκολες» λύσεις των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.

Μάλιστα οι περισσότεροι θεωρούν ότι ακόμη και ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν άσκησε εμμέσως κριτική στον υπουργό Οικονομικών, όταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είπε, μεταξύ άλλων: «Στη χώρα σας το ζήτημα της φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρέπει τελικώς να υπάρξει μια νέα φορολογική αρχή για να αυξηθούν όχι μόνο τα κρατικά έσοδα, που βεβαίως είναι σημαντικά, αλλά και κάτι παραπάνω».

«Ο προϋπολογισμός έχει προβλήματα»

Σε αυτή τη βάση στηρίζουν την κριτική τους προς τον υπουργό Οικονομικών πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης. Τίθεται πλέον και ζήτημα να περιοριστούν οι υπερεξουσίες του υπουργού Οικονομικών και ειδικώς η δυνατότητά του να υπογράφει μόνος του τις επικαιροποιήσεις του μνημονίου.

Το θέμα επισημάνθηκε τις προηγούμενες ημέρες, μεταξύ άλλων, από την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία «ανανέωσε» την κριτική της για τον υπουργό Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. «Είναι αυτονόητο ότι υπερψηφίζω. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί με ακρίβεια και ότι είναι αξιόπιστος; Η απάντησή μου είναι “όχι”. Εχει σημαντικά προβλήματα στη στόχευση και στις δυνατότητες εκτέλεσής του» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπανδρέου.

«Προτιμά το κατεπείγον»

Από μεγάλη μερίδα του κόμματος διαπιστώνεται αδυναμία μιας, στοιχειώδους έστω, διαμόρφωσης ιδεολογικής βάσης για την οικονομική πολιτική που ασκείται. «Αυτό οφείλεται στην πολιτική ανακολουθία του Παπακωνσταντίνου. Οταν μιλάει για κοινωνική δικαιοσύνη και διαγράφει οφειλές, όταν διακηρύττει την πάταξη της φοροδιαφυγής και καταφεύγει σε περαιώσεις, όταν εδώ και έναν χρόνο το μόνο που κάνει είναι να κόβει μισθούς και συντάξεις» λέει βουλευτής με προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία από την περίοδο του «εκσυγχρονισμού». Κατά την ίδια πηγή μάλιστα, σε αυτό το έλλειμμα οφείλεται και η προτίμηση του υπουργού Οικονομικών στη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία έχουν ψηφιστεί κάποια κρίσιμα νομοσχέδια.

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ «ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ»


Οι κκ. Αλευράς, Καρτάλης και Φλωρίδης
θεωρούνται «πόλος» αμφισβήτησης του
κ. Παπακωνσταντίνου και της πολιτικής του,
 κάτι που οι ίδιοι αρνούνται



Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ που έχει κυριαρχήσει τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι απέναντι στον υπουργό Οικονομικών έχει σχηματιστεί ένα κοινοβουλευτικό μέτωπο εσωκομματικής αντίδρασης,το οποίο είναι έτοιμο να εκραγεί με την επόμενη αφορμή.«Δεν έχει μαζέψει το δικό του υπουργείο, έχει ένα διαλυμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και την ίδια στιγμή περνά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος όλα αυτά τα μέτρα,ασκώντας ουσιαστικά εκβιασμό και σ΄ εμάς»λένε βουλευτές που μετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠαΣοΚ.Εκτός Κοινοβουλίου μάλιστα τείνει να παγιωθεί η αντίληψη ότι του μετώπου αυτού ηγούνται οι κκ.Γ. Φλωρίδης,Ν.Αλευράςκαι Κ. Καρτάλης, τρεις βουλευτές που είχαν βρεθεί «απέναντι» από τον κ.Παπανδρέου στην εσωκομματική σύγκρουση του 2007. Η κοινή αρθρογραφία των στελεχών αυτών έχει συμβάλει στη διαμόρφωση αυτής της εκτίμησης,ενώ προσφάτως στην αίθουσα του Κοινοβουλίου στελέχη του ΠαΣοΚ συνέχαιραν τους κκ.Καρτάλη και Φλωρίδη, έπειτα από την ομιλία του κ. Αλευρά,ο οποίος ήταν γενικός εισηγητής του προϋπολογισμού.

Η προσπάθεια δημιουργίας «κινήματος» στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ διαψεύδεται πάντως κατηγορηματικά.Οπως διαψεύδεται και η φιλοδοξία κάποιων να βρεθούν στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Πληγή οι καθυστερήσεις των υπουργών

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομικών έχει πολλά να απαντήσει σε αυτό το κύμα αντιδράσεων. Σε διαλόγους του με βουλευτές και όσους τον επικρίνουν προτάσσει τις πιέσεις που δέχεται η χώρα από τους δανειστές της, ενώ έχει πολλά να καταμαρτυρήσει και ο ίδιος σε υπουργούς που δεν έχουν συνεργαστεί μαζί του όπως θα έπρεπε.


Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα,πέραν της συνεχούς ασυμφωνίας με την κυρία Λούκα Κατσέλη, επισημαίνεται από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το χαμένο διάστημα του ενός έτους στον χώρο της Υγείας ώσπου να αναλάβει ο κ. Α.Λοβέρδος. «Αν δεν είχε χαθεί όλο αυτό το διάστημα και είχαν εξοικονομηθεί πόροι και κάποια δισ. από τις σπατάλες της Υγείας από την πρώτη στιγμή,δεν θα ήμασταν αναγκασμένοι να προχωρούμε σε συνεχείς περικοπές σήμερα» λένε κατ΄ επανάληψη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.Το πρόβλημα αυτό αναγνωρίζεται και από βουλευτές που επικρίνουν τον υπουργό Οικονομικών,οι οποίοι μάλιστα θεωρούν πως προβλήματα τέτοιου τύπου,που αφορούν και τον συντονισμό της κυβέρνησης,θα έπρεπε να έχουν αναδειχθεί και επιλυθεί.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου