Ο Νταβούτογλου, οι αμερικανοί και ο Γιώργος ....

ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: Δεν είμαστε χωροφύλακες των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον και οι υπουργοί Εξωτερικών του Πακιστάν και του Αφγανιστάν Σαχ Μαχμούντ Κουρεϊσί και Ζαλμάι Ρεσούλ είναι οι καλεσμένοι-ομιλητές ....
.... στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων που φέτος πραγματοποιείται στο Ερζερούμ. Η παρουσία τους και μόνο αναβαθμίζει το ρόλο της τουρκικής διπλωματίας.

Ποιες θέσεις θα αναπτύξει ο Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή (7/1) μένει να το δούμε, αν και λίγο πολύ οι δημόσιες θέσεις του είναι γνωστές. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι η κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Νταβούτογλου, ίσως και με τον Ερντογάν. Το θέμα που τρέχει είναι η διαπραγμάτευση για το Αιγαίο, τη συνεκμετάλλευση και τη συνολική επίλυση των διαφορών. Ο Α. Νταβούτογλου το λέει ευθέως: «Κάνουμε ήδη μπίζνες με τους Έλληνες στο Αιγαίο». Η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να μη λέει τίποτα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει ήδη παρουσιάσει τους άξονες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στους πρέσβεις του αλλά και στους δημοσιογράφους (σε μια off the record ενημέρωση).
Ο προσανατολισμός της Τουρκίας είναι στραμμένος ανατολικά, φτάνοντας έως τη μακρινή Κίνα και βεβαίως στις μεγάλες νέες αγορές που δημιουργούνται στην Ασία.

Αναφερόμενος στο στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας του, ο Α. Νταβούτογλου δήλωσε εμφατικά: «Όσο εγώ και η παρούσα κυβέρνηση έχουμε την ευθύνη για την εξωτερική πολιτική, η Τουρκία δεν θα ξαναγίνει, όπως ήταν παλιά, χώρα μιας πτέρυγας-μετώπου, χώρα δηλαδή που θα εξυπηρετεί σκοπούς στρατιωτικής ασφάλειας των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ. Ξοδέψαμε επί 60 χρόνια πολλά χρήματα για την άμυνα, κόβοντας κονδύλια από την παιδεία και άλλους τομείς».

Μιλώντας στους Τούρκους διπλωμάτες ο κ. Νταβούτογλου διαπίστωσε ότι η ιστορία της Τουρκίας χωρίζεται σε τέσσερις «περιόδους αποκατάστασης (restoration) με σκοπό την προσαρμογή στις διεθνείς συνθήκες»:
1. Την περίοδο που αρχίζει με τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ (1839) και η Οθωμανική Αυτοκρατορία εναρμονίζεται με τη νέα Ευρώπη αναδιαρθρώνοντας τους θεσμούς της,
2. Την ίδρυση της Δημοκρατίας (1923) με την οικοδόμηση του έθνους-κράτους και την προσπάθεια εναρμόνισης με το νέο κόσμο στον τομέα της οικονομίας, όπως αποδεικνύεται από το Οικονομικό Συνέδριο Σμύρνης (1934),
3. Την περίοδο που ξεκινάει στα 1950 με τη μετάβαση στο πολυκομματικό καθεστώς και έχει ως εστιακό σημείο θέματα ασφαλείας στο πλαίσιο της σύνδεσης με το ΝΑΤΟ, και
4. Την τέταρτη περίοδο αποκατάστασης, την οποία η Τουρκία διέρχεται σήμερα. Πρόκειται για μια περίοδο στην οποία βαρύνει το θέμα της ανεξαρτησίας και των ελευθεριών και έχει ως αναφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση.Απαρίθμησε τρεις αρχές στην τουρκική εξωτερική πολιτική:

Μια Τουρκία εμφανής στην παγκόσμια πολιτική.

Μια Τουρκία με άποψη.

Μια Τουρκία που μπορεί να συμβάλει στη λύση διεθνών προβλημάτων.
• Αντιτάχθηκε στα σχόλια του είδους «η Τουρκία αποκόπτεται από τη Δύση», χαρακτηρίζοντάς τα «κακόβουλα», και υπενθύμισε την πολιτική μηδέν προβλημάτων με τους γείτονες.

• Για την έννοια «νεο-οθωμανισμός» είπε ότι η λέξη αυτή δεν βγήκε ποτέ από το στόμα του και ότι αυτό είναι μια ψυχολογική επιχείρηση «κάποιων» που θέλουν να σαμποτάρουν την προσπάθεια της Τουρκίας «να σπάσει το αντι-οθωμανικό αίσθημα που επικρατεί στον αραβικό κόσμο».

• Είπε ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιουργεί την παρακώληση με την Ε.Ε. και ότι η Ε.Ε. εμποδίζει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

• Για το Κυπριακό: «Παίρνουμε πρωτοβουλίες –δημόσιες, αλλά και μη δημόσιες μεταξύ των μερών– για λύση στο Κυπριακό, αλλά πριν περάσει πολύς χρόνος βλέπουμε τις προτάσεις μας να δημοσιεύονται στον ελληνοκυπριακό Τύπο».

• Για τα WikiLeaks είπε: «Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ μου ζήτησε συγγνώμη και συμφώνησε όταν της είπα ότι θα ανακοινώσω τη συγγνώμη της δημόσια».

• Ισραήλ: «Έχουμε τη βούληση να συμφιλιωθούμε με το Ισραήλ, όμως το Ισραήλ δεν έχει την ίδια βούληση. Η μόνη αλήθεια είναι ότι σκότωσαν πολίτες μας στα διεθνή ύδατα και πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για αυτό και να καταβάλουν αποζημίωση».

• Για το Ιράν και την πυρηνική ενέργεια είπε ότι «δεν ζήτησε η Τουρκία να διαμεσολαβήσει, η πρόταση αυτή έγινε στην Άγκυρα από τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας Ελ Μπαραντέι. Είμαστε ενάντιοι στο να γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη, αλλά το Ιράν έχει το δικαίωμα, όπως άλλες χώρες, να έχει πυρηνική τεχνολογία. Η Δύση θέλει να ελέγχει τα πυρηνικά καύσιμα όπως ο ΟΠΕΚ ελέγχει το πετρέλαιο».
πηγή: dixti.net

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου