Αλλάζουν τα πάντα από το Δημοτικό ως το Λύκειο

ΣΕΙΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝ αλλαγών από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, μερικές από τις οποίες μάλιστα θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Μάλιστα, θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε 110 με 130 Δηµοτικά και Γυµνάσια τον προσεχή Σεπτέµβριο, με προοπτική να γενικευθούν από την σχολική χρονιά 2012-13 σε όλα τα σχολεία.

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ τα «Νέα», οι αλλαγές αυτές θα αφορούν νέους τρόπους διδασκαλίας και χειρισµού της διδακτέας ύλης, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται και η εκτύπωση νέων βιβλίων. Παράλληλα, πριν από το τέλος Μαρτίου, το υπουργείο Παιδείας αναµένεται να ανακοινώσει νέο ωρολόγιο πρόγραµµα για την Α΄ Τάξη Λυκείου, το οποίο θα εφαρµοστεί τη νέα χρονιά 2011-12.

ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, πάντως, δεν θα υπάρχουν σηµαντικές διαφορές σε σχέση µε ό,τι ισχύει µέχρι σήµερα αναφορικά με τα µαθήµατα και την ωρολόγια κατανοµή τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το µάθηµα της Ιστορίας θα ορίζεται ως υποχρεωτικό για όλους τους µαθητές της Α΄ Τάξης του Λυκείου.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ τελευταίες τάξεις του Λυκείου, το νέο ωρολόγιο πρόγραµµα µε τις επιλογές µαθηµάτων θα ανακοινωθεί αργότερα, προς το τέλος του α΄ εξαµήνου του 2011. Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την κατανοµή των µαθηµάτων και την ανάπτυξη των επιλογών µαθηµάτων από τους µαθητές, καθώς οι δυο αυτές τάξεις θα συνδέονται άµεσα µε την πρόσβαση στις Ανώτατες Σχολές.

ΟΠΩΣ επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήµια είναι τα παρακάτω:
- Στη διάρκεια της φοίτησής του στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου ο υποψήφιος θα παρακολουθεί µικρό αριθµό υποχρεωτικών µαθηµάτων, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες που θα τον οδηγούν στην οµάδα σχολών της επιλογής του.

- Οι ίδιες οι σχολές θα καθορίσουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα.

- Στο τέλος του Λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα µαθήµατα που έχουν προεπιλέξει και στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στη Β΄ και τη Γ΄ Λυκείου. Η είσοδος των υποψηφίων θα γίνεται σε σχολές (π.χ Σχολή Θετικών Επιστηµών Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ή σε πανεπιστήµια (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήµιο). Η τελική κατάταξή τους σε πανεπιστηµιακά τµήµατα ή τµήµατα ΤΕΙ θα γίνεται έπειτα από αξιολογικές διαδικασίες (εξετάσεις) στη διάρκεια του Α΄ έτους σπουδών.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ αυτό θα εφαρµοστεί για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014, δηλαδή θα αφορά τους µαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄Λυκείου το επόµενο σχολικό έτος 2011-2012.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, πάντως, θα γίνουν αλλαγές όχι μόνο στη δομή της εκπαίδευσης αλλά και στο στελεχιακό δυναμικό της. Όπως επισημαίνεται, το υπουργείο προσανατολίζεται στο διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, αν και τη νέα σχολική χρονιά είναι κατά πολύ λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη.

ΑΚΡΙΒΗ ΝΟΥΜΕΡΑ δεν υπάρχουν, καθώς το υπουργείο Παιδείας θα μπορεί να ανακοινώσει τον συγκεκριμένο αριθμό τον Ιούνιο, όταν θα γνωρίζει πόσοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση (ισχύσει η αναλογία 1 προς 5 του μνημονίου). Με βάση αυτά τα στοιχεία, τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να προσληφθούν λιγότεροι από 2.000 µόνιµοι εκπαιδευτικοί και µέσα σε αυτούς θα υπολογίζονται και οι επιτυχόντες και διοριστέοι του επικείμενου διαγωνισµού Ειδικής Αγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου