Με παραίτηση απείλησε ο Παπακωνσταντίνου

από Real.gr
ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ φέρεται να απείλησε , σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του real.gr , ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατάς τη διάρκεια των έντονων αντιπαραθέσεων που υπήρχαν στο κυβερνητικό πεδίοπ για τους χειρισμούς του «τσάρου» με την τρόικα.

ΘΕΜΑ παραίτησης βεβαίως δεν τίθεται , ενώ σε καμία περίπτωση δεν το συζητά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ο πλέον έμπιστος και αποδεκτός συνομιλητής από την τρόικα , αλλά και από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επίσης έχει πετύχει να έχει απήχηση και να εμπνέει εμπιστοσύνη στα μέλη του Eurogroup και του Ecofin.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ με την τρόικα , πάντως, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έντονες κυβερνητικές αναταράξεις πιθανόν και με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Εσωκομματικές βολές και σενάρια πρόωρων εκλογών

ΣΕΝΑΡΙΑ πρόωρων εκλογών πυροδοτεί η σύγκρουση κυβέρνησης-τρόικα , την ίδια στιγμή που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για λαθεμένους πολιτικούς χειρισμούς.

ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τους επικεφαλής της τρόικα Ντομινίκ Στρος-Καν, Ζοζέ Μπαρόζο και Ζαν-Κλοντ Τρισέ που αποκάλυψε το πρωί το real.gr ενίσχυσε τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

ΤΟ ΙΔΙΟ και η επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τους αρχηγούς κομμάτων προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος για το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015 το οποίο υπερβαίνει τον κύκλο της κυβέρνησης Παπανδρέου. Η αντιπολίτευση φοβάται ότι ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει το κλίμα για κάλπες με λίστα , έως δηλαδή τις 3 Απριλίου, άποψη που συμμερίζονται και πολλά κυβερνητικά στελέχη.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή ωστόσο μαίνονται οι εσωκυβερνητικές αντιπαραθέσεις , καθώς οι υπουργοί πληροφορήθησαν το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων αξίας 50 δις ευρώ από τα μέσα ενημέρωσης. Κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, αντέδρασαν έντονα , τηλεφωνώντας στο γραφείο του πρωθυπουργού τόσο για τις δηλώσεις της τρόικα όσο και για τη στάση του υπουργού Οικονομικών.

ΘΕΜΑ βεβαίως παραμονής στην κυβέρνηση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν τίθεται και δεν τίθεται ακόμα περισσότερο μετά την παρέμβαση της ΝΔ που ζητά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, πολύ περισσότερο μάλιστα που στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οξύνει τους τόνους προκειμένου να καλύψει χθεσινοβραδινή ανακοίνωση με την οποία υπενθύμιζε ότι η ίδια είχε προτείνει προ εξαμήνου πρόγραμμα 60 δις ευρώ.

ΟΠΩΣ αποκαλύπτει το real.gr ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε συμφωνήσει με την ανακοίνωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων 50 δις ευρώ από την τρόικα, ενώ είχε ενημερώσει και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η τρόικα , σύμφωνα με τις συζητήσεις που έγιναν με τον υπουργό Οικονομικών , θα εξήγγελλε το ύψος του προγράμματος ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές σε σχέση με την τύχη του ελληνικού χρέους.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ωστόσο περιπλέκεται καθώς αν η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα συμβεί με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων οι αντιδράσεις των αγορών εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τη χώρα μας. Το ίδιο πιθανόν αν αποσταλεί μήνυμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα στις σχέσεις της με την τρόικα. Έως τη Δευτέρα το πρωί ,άλλωστε, αναμένονται έντονες παρασκηνιακές επαφές του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα , ίσως και του ίδιου του πρωθυπουργού με τις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να ακολουθηθεί κοινή πορεία.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, όπως αποκάλυψε το πρωί το real.gr ενημερώθηκε για τις δηλώσεις της τρόικα νωρίς το βράδυ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή , ενώ τις αντιδράσεις των υπουργών μετέφερε η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη , η οποία υποστήριξε τη σκληρή γραμμή που ακολουθήθηκε.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θέλησε να προχωρήσει σε διάβημα προς τους επικεφαλής της τρόικα αργά το βράδυ χθες αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό με αποτέλεσμα το διάβημα να πραγματοποιηθεί σήμερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει πώς θα αντιδράσει η τρόικα στην επίθεση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς υπήρξε η συμφωνία του υπουργού Οικονομικών πριν δοθεί η συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου