Κάλπη και κυβέρνηση «ουράνιο τόξο»...

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ότι οι εκλογές, όσο και αν διαψεύδονται, άλλο τόσο συζητούνται. Ο χρόνος διεξαγωγής τους αποτελεί καθημερινή συζήτηση μεταξύ των υπουργών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Στην παρούσα χρονική περίοδο, κατά την οποία φυσικά και διαψεύδεται το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε κάλπες, κομβικό σημείο
 θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου. Αν ο πρωθυπουργός θεωρήσει ότι το πεδίο είναι ευνοϊκό από τα μέτρα που θα αποφασίσουν οι ξένοι ηγέτες, εφόσον δεν υπάρξει αναβολή όπως λέγεται τις τελευταίες ημέρες, αν δηλαδή πετύχουμε τη συνολική αντιμετώπιση του χρέους, αν πέσουν περισσότερα χρήματα στο τραπέζι της Ευρώπης και αποφασιστεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, τότε ποιος ο λόγος να μην πανηγυρίζει και ποιος ο λόγος να μην αποφασίσει να ξεκλειδώσει και τις κάλπες; Με ή χωρίς λίστα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον κ. Παπανδρέου, αφού οι πρόωρες εκλογές αποτελούν για την κυβέρνησή του -αν τις κερδίσει- ξεκίνημα από την αρχή. Γι' αυτό είναι λάθος, λένε οι γνωρίζοντες, να θεωρείται απώτατο όριο η Κυριακή 3 Απριλίου και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής την Κυριακή των Βαΐων, στις 17 Απριλίου.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ, με δεδομένο ότι η Σύνοδος Κορυφής γίνεται στις 25 Μαρτίου και το Πάσχα είναι στις 24 Απριλίου, θα οδηγηθούμε σε εκλογές την Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου, έπειτα από μια σύντομη προεκλογική περίοδο. Πιθανά και προκειμένου να τηρηθεί το Σύνταγμα (άρθρο 53-1) οι εκλογές να προκηρυχθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αν είναι δεδομένη η απόφαση που θα ληφθεί.

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ είναι διχασμένοι. Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν ολέθριο σφάλμα και εκείνοι που θεωρούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης από την ύφεση και τη λιτότητα. Ολοι συγκλίνουν σε ένα μόνο: ότι ουδείς ξέρει τις πραγματικές προθέσεις και προς τα πού κλίνει η πλάστιγγα του πρωθυπουργού. Οι μόνοι που γνωρίζουν τους πραγματικούς προβληματισμούς του Γ. Παπανδρέου με σχετική ασφάλεια είναι μερικά από τα μέλη της οικογενείας του, επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που ερμηνεύει τις σκέψεις του κ. Παπανδρέου επειδή έχει συνεργαστεί μαζί του πολλά χρόνια. Ο ίδιος, προς επίρρωση των λεχθέντων του, σημείωνε ότι σε κάθε περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι πολυκομματική. Είτε το κυβερνών κόμμα επιτύχει μία ισχνή έστω αυτοδυναμία είτε όχι.

Με Ντόρα και Κουβέλη

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ βάζει στη ζυγαριά όλα τα σενάρια και φυσικά ζυγίζει περισσότερο τι συμφέρει πολιτικά τον ίδιο, άλλα και τη χώρα, εξαιτίας της αδιαφορίας του για το πολιτικό κόστος, κάτι που διατυμπανίζει. Συνομιλητές μας σημείωναν με έμφαση πως η εικόνα που σχηματίζουν είναι ότι ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζει μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, επιβάλλοντας στην ουσία πρώτος κυβερνήσεις άλλου χαρακτήρα, ξεφεύγοντας από τα στενά κομματικά όρια που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ανώτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που κατέχει και θεσμική θέση στην κυβέρνηση (όχι υπουργός) έλεγε ότι αν ο πρωθυπουργός επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες, τότε και αυτοδυναμία να πετύχει, θα επιδιώξει κυβέρνηση με πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, και έφερε στο προσκήνιο τα ονόματα της Ντόρας Μπακογιάννη και του Φώτη Κουβέλη. Ενώ είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν και τεχνοκράτες (όπως ο εν αναμονή ευρισκόμενος Λ. Παπαδήμος ή ο Ηλίας Μόσιαλος) σε μια πολιτική πανσπερμία τύπου «ουράνιο τόξο», που, όμως, εκτιμά ο πρωθυπουργός ότι αποτελεί τη μόνη λύση στους δύσκολους καιρούς που έρχονται, καθώς ένα τέτοιο σχήμα μπορεί να εξασφαλίσει μια μίνιμουμ κοινωνική συναίνεση. Πολύ περισσότερο δε, σε περίπτωση που οι εκλογές φέρουν πρώτο το ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, τότε τα πρόσωπα αυτά θα είναι για τον πρωθυπουργό τα «κλειδιά» και οι «μπαλαντέρ» της.

Υπάρχουν και διαφωνίες

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ αυτά συζητούνται καθημερινά από στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, με το μεγάλο ερώτημα τι θα γίνει με τις εκλογές. Οσοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα απειλητικό δίλημμα του πρωθυπουργού για να μαζέψει τους αντάρτες και να φιμώσει τους υπουργούς που διαφωνούν μεταξύ τους, φορτώνοντας τα λάθη ο ένας στους άλλους, δεν πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα παρασυρθεί από την όποια θετική έκβαση της συνόδου κορυφής και δεν θα ακούσει τις σειρήνες των εκλογών για να ανοίξει τις κάλπες. Στελέχη που συμφωνούν με αυτή την άποψη εκτιμούν ότι σήμερα οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές γιατί δεν τις θέλει καταρχάς η τρόικα και δεν τις αντέχει το πορτοφόλι του Ελληνα πολίτη, που θα στραφεί και πάλι στην αποχή. Βέβαια σημειώνουν ότι και πάλι δεν ξέρουμε πώς θα είναι το πολιτικό περιβάλλον στο τέλος της τετραετίας για το ΠΑΣΟΚ, αλλά τουλάχιστον σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι το σημερινό, που ο κόσμος -για να θυμηθούμε και τη ρήση του Δημήτρη Ρέππα- έχει στρέψει και τα πέντε δάκτυλα της παλάμης του στην κυβέρνηση, δηλώνοντας απογοητευμένος από την οικονομική πολιτική, τα επώδυνα μέτρα και το αβέβαιο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου