«Η Πορτογαλία είναι το 'τελευταίο κεφάλαιο' της κρίσης χρέους στην Ευρώπη»;

«Η προσφυγή της Πορτογαλίας τροφοδοτεί το φόβο για αντιδράσεις ντόμινο», γράφει στην ιστοσελίδα της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ, η οποία σημειώνει:
«Και όμως οι ανησυχίες για αντιδράσεις ντόμινο δεν έχουν κοπάσει. Στα επιτόκια κρίνεται και η μοίρα της Ελλάδας, δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος Γκούσταβ Χορν, και προειδοποίησε ότι μετά την διάσωση της Πορτογαλίας πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει και την Ελλάδα». 
Ο κ. Χορν δεν τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διότι ούτε στην περίπτωση αυτή προστατεύεται η χώρα αποτελεσματικά από το πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων και υπογραμμίζει ότι αναδιάρθρωση, που σημαίνει στην ουσία χρεοκοπία, «αλλάζει ριζικά τον χαρακτήρα των ομολόγων της ΕΕ. Διότι μετά από μια χρεοκοπία τα τελευταία γίνονται πιο επισφαλή από τα αμερικανικά ή τα ιαπωνικά. Γι’ αυτό πρέπει να αποτραπεί η χρεοκοπία οποιασδήποτε χώρας μέσω μιας κοινής υποστηρικτικής προσπάθειας, υποστηρίζει ο Γκούσταβ Χορν.»

«Η Πορτογαλία το τελευταίο κεφάλαιο της κρίσης χρεών», είναι ο τίτλος σχολίου της ισπανικής εφημερίδας El Pais: «Η απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης δεν εξέπληξε κανέναν. Τα επιτόκια που έπρεπε να πληρώσει η Λισαβόνα για τα ομόλογά της είχαν αγγίξει πια μη ανεκτά επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες επεδίωκε να προσφύγει η χώρα του στον μηχανισμό στήριξης μετά τις προκηρυχθείσες εκλογές. Όμως οι εξελίξεις στις χρηματαγορές απέτρεψαν αυτή την αναβολή.

Από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών θα φανεί, εάν επαληθευτεί η θεωρία του ντόμινο. Σε μια τέτοια περίπτωση οι κερδοσκοπικές επιθέσεις θα επικεντρωθούν στο ισπανικό δημόσιο χρέος. Υπέρ της θεωρίας του ντόμινο δεν συνηγορούν όμως οι πρόοδοι που πέτυχε η Ισπανία μέσω των μεταρρυθμίσεών της.

Έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η κρίση χρεών στην ευρωζώνη τερματίζεται με την περίπτωση της Πορτογαλίας.»
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου