Οι μίζες από τη Ferrostaal και τα σενάρια αναδιάρθρωσης

Η ΕΛΛΑΔΑ κυριαρχεί σήμερα στις αναλύσεις του γερμανόφωνου τύπου, τόσο λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όσο και λόγω των φινλανδικών εκλογών που ενισχύουν τους ευρωσκεπτικιστές.

«Ο Έλληνας φίλος», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel για το γνωστό σκάνδαλο στην Ferrostaal με τις προμήθειες για αγορά γερμανικών υποβρυχίων από την Ελλάδα:

«Παλιά έπρεπε να υπερασπίζεται τη χώρα του, σήμερα υπερασπίζεται μόνον την τιμή του. Πρόκειται για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που ήταν κάποτε υπ. Άμυνας της Ελλάδας και για τον οποίο υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ήταν στο πόστο αυτό για να εξυπηρετεί καλύτερα τον εαυτό του και όχι για να υπηρετεί το κράτος του.»

«Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι αποδέκτες των χρημάτων, εκτός από τον τότε υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Άκη Τσοχατζόπουλο, ήταν και Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι και μάλιστα γράφει: ‘εκτός από τον Τσοχατζόπουλο ήταν και..’. Οι κατήγοροι εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο πρώην υπουργός πήρε κάτι.»

Το άρθρο αναφέρει στη συνέχεια τις ανακρίσεις και την εξεταστική επιτροπή στην Ελλάδα και σημειώνει: «μπορεί να σφίξουν τα πράγματα για τον Τσοχατζόπουλο και για τους δύο κατηγορουμένους στο Μόναχο και κυρίως για την Ferrostaal: εάν οι έρευνες αποδείξουν όντως την ύπαρξη ομάδας "αγγελιοφόρων" μέχρι τον τότε υπουργό, τότε πρέπει να πληρώσει και ο όμιλος. Και μάλιστα απειλείται με επιβολή προστίμου και αφαίρεση κερδών, σε τέτοιο ύψος που διακυβεύεται η ύπαρξη του ομίλου, όπως παραδέχεται το ΔΣ σε πρωτόκολλο, που συντάχθηκε το Μάρτιο.»

«Για τους εισαγγελείς η κατάσταση είναι σαφέστατη: χρήματα πήγαν και στον υπουργό. Όπως προηγουμένως είχε συμφωνηθεί μαζί του και με άλλους συναποφασίζοντες από τον ‘κύκλο της προσευχής’ (κωδική ονομασία), γράφει το κατηγορητήριο. Ωστόσο σαφείς αποδείξεις δεν υφίστανται, παρά μόνον ενδείξεις».

Το περιοδικό αναφέρεται διεξοδικά στις διάφορες εικασίες και καταλήγει: "Η υπόθεση είναι για όλους καυτή: Για τους ενάγοντες, που δεν αναφέρουν τον Τσοχατζόπουλο στην αγωγή ούτε καν σαν κατηγορούμενο"

Για τους δύο κατηγορούμενους (στελέχη της Ferrostaal) που κατέθεσαν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν πως μερικά από τα χρήματα του συμβουλευτικού έργου κατέληξαν σε παράγοντες λήψης αποφάσεων, αλλά στη συνέχεια δεν φρόντισαν να ρώτησαν για να μάθουν. Και τέλος για τη ίδια τη Ferrostaal.»

Πιο πιθανό το σενάριο «εθελούσιας αναδιάρθρωσης»

Στον γερμανόφωνο τύπο επαναλαμβάνονται σήμερα όλα τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τίτλους «Παράταση αποπληρωμής χρεών;» ή «Προς αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παρά τις διαψεύσεις» και όλοι οι σχολιαστές επικαλούνται τις δηλώσεις Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα, τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου στη Ν. Υόρκη ότι ‘δεν βοηθά τη χώρα η δημόσια συζήτηση για το θέμα’ και άρθρο των Financial Times ότι το Βερολίνο εκπονεί σχέδια αναδιάρθρωσης. Όλοι οι σχολιαστές υπογραμμίζουν ωστόσο ότι «ανεξάρτητα από τις διαψεύσεις η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται την αναδιάρθρωση του χρέους εδώ και εβδομάδες» και τονίζουν ότι πιο πιθανό είναι το σενάριο που παρουσίασαν οι Financial Times το Σάββατο για εθελούσια αναδιάρθρωση.

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους κατά της εξυγίανσης

Μονή Παντελεήμονος,
Άγιο Όρος
«Οι μοναχοί του Άθω επικρίνουν το πακέτο εξυγίανσης της Αθήνας», γράφει τέλος η αυστριακή εφημερίδα Der Standard: «Η ελληνορθόδοξη εκκλησία βλέπει ότι μέσω του προγράμματος εξυγίανσης χάνει την ανεξαρτησία της. Οι μοναχοί του Άθω υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Το 20% φορολογία στην περιουσία των μοναστηριών υποσκάπτει την ανεξαρτησία της μοναστικής πολιτείας.»

«Η ορθόδοξη εκκλησία έχει στην κατοχή της τεράστιες εκτάσεις, ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια και ακίνητα.

Στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας η εκκλησία έχει μετοχές ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ γύρω στα 20 εκατομμύρια έφθασε το 2008 το εισόδημα της εκκλησίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου.

Οι μοναχοί επικρίνουν δριμύτατα την δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας: Η Ελλάδα τελεί ‘υπό την κατοχή’ των πιστωτών της από το ΔΝΤ και την ΕΕ, φωνάζουν οι μοναχοί από το Δεκέμβριο και όλοι φοβούνται ότι μετά το Πάσχα θα επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου