Μνημόνιο made in Greece - Η Λαγκάρντ ανοίγει την πόρτα για Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης

Παράθυρο για την υποβολή νέου προγράμματος που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο άνοιξε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση για την επιτυχία του προγράμματος αναδιάρθρωσης και ανόρθωσης της οικονομίας της Λιθουανίας πριν από λίγο. Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου των Financail Times για τη δυνατότητα να πετύχει και η Ελλάδα ότι η Λιθουανία υπό το πρόγραμμα του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι η βασική διαφορά ότι το πρόγραμμα ήταν πρόταση της Λιθουανίας και όχι κοστούμι του Ταμείου,

Συνεχίζοντας η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία έπαιξε η ισχυρή πολιτική βούληση για την επίτευξη των στόχων, η εκπαίδευση των πολιτών και η πεποίθηση στην επιτυχία του προγράμματος η οποία εδράζεται στην δημιουργία του από την ίδια τη νεοεκλεχθείσα κυβέρνηση της Λιθουανίας.

Ο Ολι Ρεν στη συνέχεια, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, τόνισε ότι στην Ελλάδα απουσιάζει η ισχυρή πολιτική βούληση για αλλαγές και πως η Ελλάδα μπορεί να διδαχθεί από την περίπτωση της Λιθουανίας ότι χρειάζονται ριζικέ μεταρρυθμίσεις για να καταστεί βιώσιμη η οικονομία και να αποκτήσι σταθερότητα η ανάπτυξη.

Το μέλος της ΕΚΤ, Γιορκ Άσμουσεν, επισήμανε ότ το παράδειγμα της Λιθουανίας διδάσκει ότι η εσωτερική υποτίμηση μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ενώ δικαιολόγησε και την υψηλή ανεργία που εμφανίστηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμμτος, η οποία αποκατασταθηκε άμεσα.

Ο Γιορκ Άσμουσεν επισήμανε ότι το πλέον σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα ήταν εθνική περόταση και όχι ραμένο από τους ξένους παράγοντες.

Η Sharan Burrow επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Εμπορίου της Λιθουανίας διαφώνησ κάθετα στην επιτυχία του προγράμματος επισημαίνοντας ότι το 10% του πληθυσμού φεύγει από τη χώρα και πως πέρα από τα δημοσιονομικά δεν υπάρχει επιτυχία του προγράμαμτος που εφαρμόστηκε στη χώρα, καθώς οι μισθοί μειώθηκαν κατά 99% και δεν υπάρχει στέγη και εργασία για σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεργία στη Λιθουανία αγγίζει το 15%.
Το ΑΝΤΙΚΡΥ επισημαίνει την ταύτιση της άποψης Κριστίν Λαγκάρντ ότι «..το επιτυχημένο πρόγραμμα  ήταν πρόταση της Λιθουανίας και όχι κοστούμι του Ταμείου» με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «ψήφιση στη Βουλή ενός  Εθνικού Σχεδίου για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη […] που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο και  Εφαρμοστικούς νόμους….».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου