Τρόικα: «Να ζείτε με όσα βγάζετε»

ο Βαγγέλης ΔΟΥΡΑΚΗΣ στο Matrix24.gr
Σαφές μήνυμα να «ψαλιδίσουν» με αξιόπιστο τρόπο τις λειτουργικές τους δαπάνες στέλνει το οικονομικό επιτελείο σε όσους υπουργούς έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη διαμόρφωσης του «πακέτου» λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ.

Αν δεν βάλει η τρόικα την σφραγίδα της στις προτάσεις που θα κατατεθούν, τότε δεν αποκλείονται ακόμη και οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στην τρόικα πλήρες πρόγραμμα λιτότητας με «εγγυημένες» αποδόσεις -δηλαδή με αποδεκτά μέτρα και ισοδύναμα των οποίων τα ποσά των προβλεπόμενων περικοπών δεν θα επιδέχονται αμφισβήτησης- διαφορετικά η Αθήνα θα πρέπει να καταφύγει στην γνωστή λύση της «σφαγής» των «εύκολων θυμάτων».

Το μόνο που οι ελεγκτές φαίνεται να κάνουν αποδεκτό –ως ισοδύναμο- είναι να μειωθεί άμεσα από όλα τα υπουργεία κατά το ένα πέμπτο το λειτουργικό τους κόστος.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις απαιτήσεις των πιστωτών και πιέζει τους υπουργούς του να εξοικονομήσουν κάθε ευρώ που μπορούν από τις λεγόμενες «ελαστικές δαπάνες» των υπουργείων, για να μη βρεθεί η κυβέρνηση στο δίλημμα το Σεπτέμβριο «ή κόβω μισθούς, ή δεν πληρώνω καθόλου μισθούς».

Για το λόγο αυτό μάλιστα επέλεξε να έρθουν «μπροστά» όλα τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ -προκαλώντας έντονες τριβές στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης- αντί να ακολουθήσει παρελκυστική πολιτική απέναντι στην τρόικα, προτείνοντας μόνο τα μισά μέτρα τώρα και τα άλλα μισά μετά από μια νέα διαπραγμάτευση.

Η τρόικα αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από την Αθήνα και μέχρι την τελευταία στιγμή, στη σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, έβγαζε ανεπαρκές σχεδόν το μισό πακέτο περικοπών που ετοίμασε η κυβέρνηση. Αμφισβητεί την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ακόμα και «άγριων» περικοπών που εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς οι μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ, οι κλιμακωτές μειώσεις και τα πλαφόν στις συντάξεις, δεν καλύπτουν ούτε ένα από τα σχεδόν 6 δισ. που απομένει για να συμπληρωθεί το «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ.

«Πρέπει τώρα το Κράτος να περικόψει κατά 15%-20% τις λειτουργικές δαπάνες του και να τα μάθει να τα βγάζει πέρα με όσα ακριβώς έχει, δεν υπάρχει περιθώριο για νέα ελλείμματα» λένε οι πιστωτές, υπονοώντας πως σαφώς πως ότι «περισσεύει», θα πρέπει να κόβεται από μισθούς και συντάξεις. Και στο θέμα αυτό δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής από τους δανειστές, όπως θα αναφέρουν και στην έκθεση που θα συντάξουν σε ένα μήνα για την επόμενη δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου