Θα υπάρξει και νέα συνάντηση- Κόκκινες γραμμές από Βενιζέλο- Κουβέλη

Μετά από σχεδόν 2,5 ώρες ολοκληρώθηκε η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με θέμα το μείγμα πολιτικής για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναμενόταν δεν υπήρξαν για μία ακόμα φορά οριστικές αποφάσεις,  οι οποίες τοποθετούνται χρονικά πιθανότατα για το τέλος αυτής της εβδομάδας ή την αρχή της επόμενης.

Η ΔΗ.ΜΑΡ

Πρώτος εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου ο Φ. Κουβέλης, που δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και πως ο ίδιος εμμένει στα όσα έχει διατυπώσει για το θέμα των μέτρων η ΔΗΜΑΡ.

«Πρέπει να αντιληφθεί η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια διαλυμένη κοινωνία» τόνισε στη συνέχεια.

Ως προς τις ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι δεν μπορούν, τα όσα φέρεται να ζητά η τρόικα, «να εφαρμοστούν περαιτέρω στα ήδη αποσαρθρωμένα εργασιακά δικαιώματα» ενώ τέλος, για τις απολύσεις στο δημόσιο που επίσης φέρεται να ζητά η τρόικα, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι για το θέμα της μείωσης του δημόσιου τομέα θα πρέπει να γίνουν αξιολογήσεις των φορέων, αλλά και ότι οι συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι υπερδιπλάσιες από τον αριθμό που έχει ζητηθεί να μειωθούν. «Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τη χώρα και την κοινωνία και όχι να διαλύσει την κοινωνία» είπε ακόμη ο κ. Κουβέλης. 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Εξερχόμενος ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε εκ νέου κατηγορηματικά αντίθετος σε απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ δεν συζητά καν τα νέα αιτήματα της τρόικας για τα εργασιακά.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που κινούνται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. 
 
Συνάντηση τρόικας- Στουρνάρα

Προηγήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα και της τρόικας. Εξερχόμενος ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) έκανε λόγο για «καλή συνάντηση» και ο Ματίας Μορς (Κομισιόν) για «εποικοδομητική συζήτηση», ενώ ο κ. Στουρνάρας, κατευθυνόμενος προς το Μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ότι «υπήρξε πρόοδος».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών έγινε μία γενική επισκόπηση της προόδου που έχουν καταγράψει τα τεχνικά κλιμάκια και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και δόθηκαν κατευθύνσεις για την αποκρυστάλλωση των μέτρων του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

Ενστάσεις

Η τρόικα εγείρει ενστάσεις για τα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ, αλλά και για απολύσεις στο Δημόσιο, δημιουργώντας τριβές στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων. 

Εκτός, πάντως, από το κομμάτι των περικοπών, ανοίγουν και εργασιακά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων με το υπουργείο Εργασίας τόσο θέμα μείωσης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης όσο και θέμα εξαήμερης εργασίας, ενώ παραμένει ενεργή και η διαπραγμάτευση για τη νομοθέτηση του κατώτερου μισθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου