Kρίσιμη συνάντηση Σαμαρά - Draghi (EKT)

Στο επίκεντρο οι τράπεζες στη
συνάντηση Σαμαρά - Draghi
Kρίσιμη συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi, αναμένεται να έχει στις 11 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς...

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον διοικητή της ΕΚΤ θέμα αγοράς κρατικών ελληνικών ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, ενώ δεν αποκλείεται να συζητήσει και την πιθανότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τον ΕSM, προκειμένου να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να μεταφέρει στον Draghi την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προκειμένου να καταθέσει αίτημα για χαλάρωση των όρων του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Nα σημειωθεί εδώ πως αύριο Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση H. Fuchtel.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στις 17:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ, H. V. Rompuy.

Στο μεταξύ, τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορές κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας έως 3 έτη επανέλαβε ο Draghi.

Όπως εξήγησε, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράζει κρατικά ομόλογα ωρίμανσης έως 3 έτη. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε, η στρατηγική της ΕΚΤ μπορεί να δουλέψει σε 1-2 ευρωπαϊκές χώρες. Ο Draghi δεν κάνει καμία αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, όμως είναι βέβαιο πως αναφέρεται στην Ισπανία και την Ιταλία.

"Οι αγορές βραχυπρόθεσμου χρέους δεν συνιστούν κρατική στήριξη", έσπευσε να επαναλάβει εκ νέου ο Draghi.

"Oι αγορές ομολόγων δεν θα κινηθούν πέραν της αποστολής της ΕΚΤ", διεμήνυσε επίσης.
Μη ρεαλιστικά χαρακτήρισε λίγο νωρίτερα τα σχέδια των Ευρωπαίων για πλήρη εποπτεία του συνόλου των τραπεζών της Ευρωζώνης από τον Ιανουάριο του 2013 ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, J. Asmussen.

Σε νέα παρέμβασή του ο Asmussen προειδοποίησε εκ νέου πως οι αγορές στοιχηματίζουν στη διάσπαση της Ευρωζώνης, ενώ κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία μιας πραγματικής δημοσιονομικης ένωσης προκειμένου να "μπει φρένο στην κρίση χρέους".
Ο Asmussen εξήγησε πως η εποπτεία των τραπεζών συνιστά προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τον ESM.

Η ΕΚΤ πρέπει να έχει δικαιοδοσία να βάζει λουκέτο στις αδύναμες τράπεζες, πρότεινε ο επικεφαλής οικονομολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου