Η εκκένωση των νησιών και άλλες ανοησίες της τρόικας...

Φιλότιμη η προσπάθεια της κυβέρνησης να «καλύψει», έστω και αδέξια, την απίστευτη πρόταση της τρόικας να εκκενωθούν τα ελληνικά νησιά που έχουν κάτω από 150 κατοίκους για να περιοριστεί δήθεν το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Αλλωστε, δεν είναι η μοναδική «ιδέα» της τρόικας που ξεπερνά τα όρια της εθνικής πρόκλησης και φτάνει στη σφαίρα της ανοησίας. Λίγες ώρες πριν από την αποκάλυψη Μουσουρούλη η τρόικα διατύπωσε με τον πιο επίσημο τρόπο το αίτημα: να μην καταβάλουν οι τράπεζες τα 555.000.000 ευρώ που οφείλουν στο Δημόσιο από τα μερίσματα περασμένων ετών και, αντί για τους τραπεζίτες, να πληρώσουν ξανά οι πολίτες με νέα έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα ή περικοπές (κι άλλο) στους μισθούς και τις συντάξεις. Δεν έγινε ευρύτερα γνωστό, αλλά και οι δύο παρανοϊκές «ιδέες» της τρόικας προκάλεσαν τριγμούς στην κυβέρνηση.

Το δυστύχημα για τη χώρα είναι πως οι μισές προτάσεις της τρόικας για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και του χρέους είναι το ίδιο παρανοϊκές και, το κυριότερο, αναποτελεσματικές. (Οι άλλες μισές μπορούν να χαρακτηριστούν σωστές, είναι αδύνατον όμως να τις εφαρμόσει γρήγορα και αποφασιστικά το πολιτικό σύστημα της χώρας επειδή φοβάται πως θα χάσει τους «πελάτες» του στις κάλπες, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.)

Την εβδομάδα που πέρασε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», στο βασικό της άρθρο, άσκησε αυστηρή, αλλά τεκμηριωμένη κριτική στην τρόικα, την οποία χαρακτηρίζει «τεχνοκρατική» και «μηχανιστική» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τα μέτρα που επιβάλλει μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Επισημαίνει μάλιστα άλλο δύο ανόητα μέτρα που εισηγήθηκε η τρόικα: «οι Ελληνες να εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα και να ξεκουράζονται 11 ώρες την εβδομάδα όταν η ανεργία είναι στο 24%»!

Επειτα από τόσες περικοπές και τόσους φόρους, οι οικονομικοί εγκέφαλοι της Ευρώπης διαπιστώνουν πως οι θυσίες του ελληνικού λαού πήγαν χαμένες. Τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ κατάλαβε πως τα μέτρα κάνουν πιο βαθιά την ύφεση, η οποία συνεχίζεται για έκτη συνεχή χρονιά και η ύφεση μεγαλώνει το χρέος το οποίο δεν μπορεί να γίνει «βιώσιμο».

Ακόμη κι αν δεχθούμε πως η τρόικα δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του ελληνικού λαού παρά μόνο για τα χρήματα των πιστωτών, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Με τις επιλογές της όχι μόνο γονάτισε τον ελληνικό λαό, αλλά ζημίωσε και τους δανειστές μας. Πριν από έναν χρόνο έγινε το πρώτο «κούρεμα», λίγο περισσότερα από 100 δισ. ευρώ, και τώρα προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο με φόντο τη σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία.

Με λίγα λόγια, ο κ. Πολ Τόμσεν με την παρέα των τεχνοκρατών που τον συνοδεύουν και οι πολιτικοί τους προστάτες απέτυχαν παντού. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να τους είχε απαγορευτεί ακόμη και η είσοδος σε υπουργείο Οικονομικών ή κρατικό λογιστήριο. Εδώ εξακολουθούν να μας εκβιάζουν με την έκθεση για την επόμενη δόση, να κουνούν το δάκτυλο περιφρονητικά και να κάνουν ανόητες προτάσεις.
defencenet.gr / protothema.gr