«Παιχνίδι» με τη «φωτιά» στο δρόμο για τη δόση

Η διχογνωμία ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρώπη για το «βάθος» και τον τρόπο του νέου ελληνικού «κουρέματος», «καλά κρατεί», αλλά όpου «τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια».

Και εν προκειμένω η Ελλάδα, που χρειάστηκε να περάσει μέσα από πολιτικές και κοινωνικές θύελλες να έχει περάσει εξαιρετικά επώδυνα μέτρα και δεν είναι βέβαιη ακόμη πότε και αν θα λάβει τα ανταλλάγματα που της υποσχέθηκαν.

Υπό το βάρος των εξελίξεων η κυβέρνηση τώρα επιχειρεί να διαπραγματευτεί λύση «πακέτο», η οποία θα περιλαμβάνει τις τρεις δόσεις (αυτή των 31,5 δισ. ευρώ του Ιουνίου, των 5 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου και αυτή των 8,3 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου).

Στόχος είναι να εκταμιευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα (από τα συνολικά 44,5 δισ. ευρώ) μέχρι τα τέλη του χρόνου και αν είναι εφικτό να υπάρξει εκταμίευση και τον Ιανουάριο.

Προς το παρόν πάντως η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει τον σκόπελο των ομολόγων (βραχυπρόθεσμα) που λήγουν στις 16 του μήνα!
Το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον καθυστερεί η δόση, προγραμματίζει και πρόσθετες εκδόσεις εντόκων την Τρίτη για να καλύψει το “κενό”, εν΄οψει και της λήξης ομολόγων.

Εφόσον τελικά καταφέρουμε να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες με τα ομόλογα που λήγουν, υπάρχει η ελπίδα να μας βγάλουν τα ταμιακά διαθέσιμα και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου: Ο περασμένος μήνας πήγε σχετικά καλά από πλευράς εσόδων, με 500 εκατ. που δεν είχαν εισπραχθεί από Σεπτέμβριο λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων και άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, αναμένεται να ληφθεί το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου, ενώ κάποιες πηγές μιλούν και για δεύτερο γύρο.