Τι λέει η νέα έκθεση της Τρόικας για την Ελλάδα

Θετική για την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο της έκθεσης που φέρει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2012, μια ημέρα μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Στο κείμενο της έκθεσης της Τρόικας που κυκλοφόρησε σήμερα στον διεθνή τύπο περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

Στα βασικά σημεία της έκθεσης περιλαμβάνονται τα εξής:

Εγκρίνονται μεν η 2η, η 3η και 4η δόση του νέου μνημονίου αλλά με προϋπόθεση την τήρηση των δεσμεύσεων.

Νέα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ πρέπει να αποφασιστούν ως τον Μάρτιο του 2013 για την περίοδο 2015 – 2016.

Ο Ειδικός Λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του χρέους θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θα μπαίνουν σε αυτόν όλα τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τα επιπλέον φορολογικά έσοδα όταν η Ελλάδα περάσει σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς και το 30% των επιπλέον του στόχου εσόδων.

Προειδοποιήσεις και βαθμολογία κάτω από τη βάση σε τρεις βασικούς τομείς του ελληνικού προγράμματος:

Πιο συγκεκριμένα γίνεται λόγος για απογοητευτικές επιδόσεις στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης στο οποίο -τονίζεται χαρακτηριστικά- η ελληνική πλευρά αναζητεί από την περασμένη άνοιξη το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του γενικού γραμματέα φορολογικών υποθέσεω