ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σχέδιο ανασυγκρότησης της ντόπιας πλουτοκρατίας οι προτάσεις Βενιζέλου

Περαιτέρω μείωση των μισθών, αυστηρή εφαρμογή του σκληρού προϋπολογισμού λιτότητας, επιβολή διαρθρωτικών ανατροπών, ταχύτερο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στήριξη των τραπεζών, παροχή νέων φοροαπαλλαγών και ενισχύσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι μεταξύ άλλων οι βασικοί πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και παρουσίασε χτες Ευ. Βενιζέλος στους «παραγωγικούς φορείς και σε κοινωνικούς εταίρους», σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Οι φιλομονοπωλιακές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ευθυγραμμίζονται πλήρως με την εφαρμοζόμενη πολιτική εξόντωσης του λαού προς όφελος των μονοπωλίων και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Ο Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε χτες να παρουσιάσει τη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής σαν τη «μετά μνημόνιο εποχή» και κάλεσε προκλητικά το λαό να αποδεχτεί τη σφαγή του, επιδεικνύοντας «κοινωνική συναίνεση».

Εθεσε για πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση της «κυβερνητικής σταθερότητας» μέσω της «επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας» και σημείωσε ότι πρέπει να «επιδιωχθούν μεγάλες πολιτικές και θεσμικές συναινέσεις με την αντιπολίτευση και όχι τυφλή σύγκρουση σε σειρά θεμάτων», καλώντας ουσιαστικά όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αστικής διαχείρισης να στηρίξουν τα «σχέδια εξόδου από την κρίση» υπέρ του κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις «δέκα βασικές ενότητες του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης» που όπως τόνισε έχουν «φιλοαναπτυξιακή» και «φιλοεπενδυτική» στόχευση. Μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ προτείνει:
-- Νέες μορφές συλλογικών συμβάσεων, «ώστε από την κλασική εθνική γενική συλλογική σύμβαση να πάμε στην εθνική συμφωνία κοινωνικής συνοχής, απασχόλησης και ανάπτυξης και μετά να πάμε σε περιφερειακές και τοπικές συμφωνίες νέου τύπου». Δηλαδή, στην πλήρη κατάργηση των εθνικών και κλαδικών συμβάσεων που θα οδηγήσουν σε μισθούς πείνας.
-- Συνεπής εκτέλεση του προϋπολογισμού και «παρακολούθηση των δαπανών». Ουσιαστικά, αυστηρή τήρηση των δραστικών περικοπών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Φάρμακο και κλιμάκωση της φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων.

-- Επιτάχυνση της συρρίκνωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω «διαθεσιμότητας, κινητικότητας, εφαρμογής του νέου βαθμολογίου».

-- Εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και γρήγορη απορρόφηση των πολύ σημαντικών υπολειπόμενων πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ανοίξουν νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης στο μεγάλο κεφάλαιο και να δοθούν νέες επιχορηγήσεις.

-- Ενίσχυση των πολιτικών της «μείωσης του κόστους παραγωγής», με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση για τις επιχειρήσεις του «κόστους ενέργειας, του κόστους μεταφοράς, των φορολογικών επιβαρύνσεων».

-- Ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της παροχής κινήτρων για την επιστροφή κεφαλαίων.

-- Αναθεώρηση του Συντάγματος και νέο εκλογικό σύστημα. Με στόχο τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης.
Με στόχο την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχτηκε υπέρ της «ενίσχυσης» των προγραμμάτων «για την απόλυτη ανεργία και την απόλυτη φτώχεια» μέσω των ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία και έχουν στόχο να αποτρέψουν κοινωνικές εκρήξεις. Επιδιώκοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στα δήθεν «υπολογιστικά λάθη του ΔΝΤ» υποστήριξε ότι οι «εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού ή εισοδηματικού χαρακτήρα».