B. Σόιμπλε: Τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, όχι σε νέο κούρεμα | Όλι Ρεν: Κλειδί η αξιολόγηση της τρόικας

Αναπόφευκτο χαρακτήρισε ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα μετά το 2014, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την πάγια θέση της γερμανικής πλευράς, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.


«Η περίπτωση της Ελλάδας μας επέβαλε να προχωρήσουμε σε μια μείωση του χρέους πάνω από 50%. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού την περίοδο 2014-2015.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα δηλώνει ότι δεν «βλέπει» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους .

Σε συνέντευξη της σε γερμανική εφημερίδα επισήμανε πάντως ότι η κατάσταση της Ελλάδας θα επανεξεταστεί στα τέλη του 2014.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Το ελληνικό ζήτημα έρχεται ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της Γερμανίας.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ επιτέθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ την οποία κάλεσε να πει στους Γερμανούς πολίτες την αλήθεια για την Ελλάδα.

«Έχω καταστήσει σαφές ότι η διάσωση της Ευρώπης συνεπάγεται κόστος και για εμάς του Γερμανούς», τόνισε ο κ. Στάινμπρουκ.

Ο ηγέτης του νεοσύστατου κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» Μπερντ Λούκε δήλωσε από το Αμβούργο:

«Οι απλοί άνθρωποι, οι απλοί φορολογούμενοι ανησυχούν για το οικονομικό τους μέλλον γιατί αν αναλάβουμε το χρέος άλλων κρατών θα εκτεθούμε σε αξεπέραστα οικονομικά εμπόδια».

Το κόμμα του υπόσχεται την επιστροφή στο Μάρκο και τη διακοπή παροχής βοήθειας προς τις ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Οι ευρωσκεπτικιστές δεν συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Παρ΄ όλα αυτά αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως αποτελέσουν πρόβλημα στην προσπάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Όλι Ρεν: Ήξεις αφήξεις για τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα

Δεν αποκλείει την εκ νέου χρηματοδότηση της Ελλάδας ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Όλι Ρεν, αλλά επιχειρεί να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις επισημαίνοντας ότι εξετάζονται κι άλλες επιλογές.

Μετά την αναταραχή που προκάλεσε η δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «θα πρέπει να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα» κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, ο Όλι Ρεν έσπευσε να στείλει e-mail προς την φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

«Σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε την πιθανή επέκταση του ελληνικού προγράμματος και τη χρηματοδότησή του. Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί, για παράδειγμα, με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Θέμα-κλειδί αποτελεί η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του παρόντος προγράμματος και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της», αναφέρει η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Κλειδί η αξιολόγηση της τρόικας

Όπως επισημαίνει όλα θα κριθούν μετά την αξιολόγηση που θα γίνει από το κλιμάκιο της τρόικας στην επίσκεψη του φθινοπώρου.

Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung σε κεντρικό της άρθρο υποστηρίζει ότι το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα θα καλυφθεί από κονδύλια της Ε.Ε. Μέσω των διαρθρωτικών της ταμείων. Επικαλούμενη πηγές από τις Βρυξέλλες, που δεν κατονομάζονται, υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και πως μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, εκτός από το κούρεμα, είναι υψηλότεροι πόροι προς την Αθήνα, είτε μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού είτε μέσω εθνικών προϋπολογισμών.

Προχωρώντας, τη διερεύνηση του ζητήματός στο Βερολίνο, επισημαίνεται ότι το τρίτο πακέτο θα έχει λιγότερες υποχρεώσεις από την ελληνική πλευρά σε σχέση με τ’ άλλα δύο με στόχο την ομαλότερη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.