Bloomberg: Προβλέπει νέα ελληνική κρίση το 2014

Ο Leonid Bershidsky σχολιάζοντας τη χθεσινή επικαιρότητα στο BLOOMBERG («Bershidsky on Europe: IMF Knocks Greece») αναφέρθηκε στην έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα φθάσει φέτος στο 1,1%, αντί του 1,5%, που περιλαμβάνοντας στους όρους του ελληνικού σχεδίου διάσωσης.

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα ότι θα επιτύγχανε τους στόχους, αλλά οι προβλέψεις αποδείχθηκαν υπεραισιόδοξες. Η περισυλλογή φόρων παρουσιάζει προβλήματα, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η πορεία ιδιωτικοποιήσεων εξελίσσεται βραδύτερα από ό,τι είχε σχεδιασθεί.

Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε αμέσως στις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να επιτύχει τον στόχο του 1,5%, είτε με την περικοπή δαπανών, είτε με την αύξηση των φορολογικών εσόδων, είτε και με τα δύο. Οι περεταίρω περικοπές ωστόσο φαντάζουν πολιτικά ανέφικτες, λόγω της δυσφορίας κατά των μέτρων λιτότητας. Η αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη. Μια νέα ελληνική κρίση είναι εξαιρετικά πιθανή το επόμενο έτος, καταλήγει ο σύντομος σχολιασμός.
πηγή: mignatiou.com