ARD TV: «Η Ελλάδα, ικανός και αξιόπιστος εταίρος»

Ως ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Κρίστιαν Φελντ, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, την ανάληψη της ελληνική προεδρίας αντικρούοντας τις φωνές καχυποψίας και αμφισβήτησης στις ικανότητες της χώρας να διαχειριστεί για 6 μήνες τις τύχες της ΕΕ.

Εφαλτήριο για να ακουστεί η φωνή της

«Για τους επόμενους 6 μήνες η Ελλάδα θα είναι κάτι σαν εκτελεστικός διευθυντής στην ΕΕ. Θα προεδρεύει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις χώρες–μέλη και στο κοινοβούλιο, θα συντονίζει τα υπουργικά συμβούλια και θα φροντίζει, ώστε να προχωρούν τα νομοσχέδια», υποστηρίζει ο γερμανός ανταποκριτής. «Μπορεί να αποδείξει ότι είναι ικανός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη, ότι δεν είναι μια αδύναμη, χαοτική και προβληματική χώρα, όπως φαίνεται όταν την βλέπει κανείς από έξω και αυτό θα ενισχύσει τη χώρα, αλλά κυρίως την κυβέρνηση Σαμαρά». Ο Κρίστιαν Φέλντ συμφωνεί με την άποψη ότι η προεδρία θα αποτελέσει εφαλτήριο για να ακουστεί ευρύτερα η φωνή της Ελλάδας, να ακουστούν δηλαδή θέματα και ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η αναθέρμανση της οικονομίας στις χώρες της κρίσης και η καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως των νέων, υπό την αίρεση βέβαια ότι μια προεδρία έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όπου τον τόνο και τις θέσεις δίνουν οι μεγάλες χώρες.

«Η Ελλάδα θα λάβει κι άλλη βοήθεια»

Ο Κρίστιαν Φελντ υποστηρίζει ότι ακόμη και σε βασικά θέματα που θα πρέπει να προωθήσει η ελληνική προεδρία, όπως η τραπεζική ενοποίηση, η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει διαπραγματευτική ικανότητα, κάτι που περιμένουν μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Εδώ βέβαια το μειονέκτημα είναι χρονικό. Η ελληνική προεδρία λόγω των ευρωεκλογών είναι μια σύντομη προεδρία, αλλά ο χρόνος για να κλείσει η τραπεζική ενοποίηση είναι λίγος, κι αυτό το γνωρίζουν τα κράτη–μέλη. Ο γερμανός ανταποκριτής διαφωνεί και με την άποψη που θέλει την Ελλάδα σε αδυναμία να φέρει σε πέρας βασικούς στόχους, όπως η τραπεζική ενοποίηση, επειδή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρόικας. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, από τη μια το πρόβλημα χρέους και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και από την άλλη η ευρωπαϊκή πολιτική. Βέβαια η Αθήνα δεν θα πρέπει να κάνει κατάχρηση της προεδρίας για να αποκομίσει οφέλη. Οι δυνατότητες για αυτό το ενδεχόμενο είναι ωστόσο ελάχιστες», τονίζει ο Κρίστιαν Φελντ σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα λάβει κι άλλη βοήθεια, όπως υποσχέθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ειρήνη Αναστασοπούλου / Deutsche Welle