Φρένο στις μειώσεις του εφάπαξ από το ΣτΕ

Απόφαση που σταματά ενδεχόμενη μείωση των εφάπαξ στις συντάξεις εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣτΕ, αναφέροντας πως το ύψος του εφάπαξ δεν μπορεί να είναι λιγότερο από τις συνολικές εισφορές του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως γράφει ο "Τύπος της Κυριακής", τα Ταμεία που δεν επιχορηγούνται από το Κράτος θα πρέπει να καταβάλλει εφάπαξ που να αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι ανάλογα με τη μισθολογική τους κλίμακα.

Εκδικάζοντας σχετική υπόθεση για τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ από το Ταμείο Αρωγής του Λιμενικού Σώματος, το ΣτΕ αποφάσισε ότι τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ με καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα, θα πρέπει να υπολογίζουν το ύψος του βοηθήματος με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισης των εργαζομένων, οι οποίες πρέπει να είναι ανάλογες προς τις εισφορές που καταβλήθηκαν.

Πρακτικά, η γνωμοδότηση του ΣτΕ φρενάρει, ή τουλάχιστον δημιουργεί νέες συνταγματικές προϋποθέσεις για να μπει φρένο σε νέες μειώσεις τέτοιες που να περικόπτουν το εφάπαξ κάτω από τα επίπεδα των εισφορών που αναλογούν στις αποδοχές που έχουν πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι.

Τα Ταμεία που επηρεάζει η απόφαση του ΣτΕ είναι η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, τα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, των στρατιωτικών, 11 φορέων πρόνοιας ιδιωτικών υπαλλήλων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, εμποροϋπαλλήλων και εργαζόμενων στα λιμάνια.